ELY-keskukset

Kipsitalkoot vesien tilan parantamiseksi hyvässä vauhdissa

Jaa

KIPSI-hanke mahdollistaa viljelijöille maksuttoman peltojen kipsikäsittelyn sekä kahden tunnin ilmaisen kipsineuvonnan.

Kipsinlevitystä pellolle. © Kipsi-hanke
Kipsinlevitystä pellolle. © Kipsi-hanke

Haku on auki nyt osoitteessa www.kipsinlevitys.fi. Myös neuvontaa haetaan samasta osoitteesta. 

Peltojen kipsikäsittely on herättänyt suurta kiinnostusta. Sen takia varmistuakseen itselle sopivasta levitysajankohdasta kannattaa hakemus lähettää heti. Myös neuvontaa kannattaa hakea heti, vaikka sille ei vielä olisikaan tarvetta. Varsinaista neuvontakäyntiä varten tilalla pitää olla myönteinen neuvontapäätös.

- Pohjanmaa tällä hetkellä kärjessä, Varsinais-Suomella vielä mahdollisuus kiriä! Runsaasti hakemuksia on jo saatu hankkeen laajennusalueelta, mutta Saaristomeren valuma-alueelle huomattavaa hakemusmäärää vielä odotellaan, toteaa hakutilanteesta projektipäällikkö Minna Kolari Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Ajankohta on hankkeen kannalta otollinen viestinnälle, ovathan Itämeri ja omat lähivesistöt jokaiselle merkittävä osa hyvää kesää.

Myönteisen kipsipäätöksen jälkeen viljelijä voi sopia hankkeen yhteistyöurakoitsijan kanssa itselle sopivan levitysajankohdan. Myös kevätlevitys on mahdollista. Myönteisestä päätöksestä on kaksi vuotta aikaa ajoittaa kipsinlevitys itselle sopivaan viljelykierron vaiheeseen.

Haastavassa taloustilanteessa ilmainen kipsi vapauttaa tiloille maahan jo sitoutuneita ravinteita paremmin kasvien käyttöön. Siksi hakemuksia toivotan runsaasti. Yleinen kustannustaso on noussut ja vaikuttaa myös KIPSI-hankkeeseen. EUn elvytysvaroista ja ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta myönnetyillä rahoilla todennäköisesti levitetään suunniteltua vähemmän kipsiä ja mahdollista on, etteivät kaikki halukkaat saakaan kipsikäsittelyä.

Kipsitetty pelto kestää paremmin sään ankaria vaihteluja. Kipsi parantaa varsinkin savimaassa mururakennetta. Maan murukestävyys kuvaa maamurujen kestävyyttä liettymistä vastaan. Kestävien maamurujen avulla maan rakenne saadaan säilymään hyvänä rankoista sateista huolimatta. Öljykasvien viljelijät ovat olleet erittäin tyytyväisiä kipsin mukana olevan rikin lisäyksestä peltomaahan. Öljykasvit tarvitsevat runsaasti rikkiä tuottaakseen hyvän sadon.

- Mikäli maan rakenne ei ole kunnossa vaikutukset näkyvät vesistössä, toteaa Minna Kolari. Arvokkaat ravinteet pitäisi saada täysimääräisesti viljelykasvien käyttöön. Etenkin vallitsevassa tilanteessa kotimaisen ruuantuotannon huoltovarmuus on turvattava ja kipsi vastaa tähänkin tarpeeseen omalta osaltaan.

Lisätietoa 

Minna Kolari, puh. 029 502 5062
minna.kolari@ely-keskus.fi 

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Avainsanat

Kuvat

Kipsinlevitystä pellolle. © Kipsi-hanke
Kipsinlevitystä pellolle. © Kipsi-hanke
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Farmari-messuilla tietoa maaseudun elinvoimaa ja ympäristön hyvinvointia edistävistä palveluista22.6.2022 13:06:49 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja TE-toimisto osallistuvat yhdessä Mikkelissä raviradan ympäristössä pidettäville valtakunnallisille Farmari-messuille 30.6. - 2.7.2022. Teemoinamme ovat ympäristö ja ilmasto sekä yrittäjyys ja osaava työvoima. Teemoilla tuemme maaseudun elinvoimaa ja ympäristön hyvinvointia. Messuosastomme sijaitsee ulkomessualueella Saimaa Stadiumin edessä paikalla K132.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme