Suomen kirjastoseura

Kirjastoautopäivillä kuskit kisaavat paremmuudesta

Jaa

Kirjastoautopäivät järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä. Kuskit kisaavat paremmuudesta taitoajoissa. Kirjastoautojen määrä on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi.

Kirjastoautopäivät kokoavat yhteen autoissa työskenteleviä kirjastoammattilaisia joka toinen vuosi. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Jyväskylässä. Ohjelmassa on muun muassa kirjastoautonkuljettajien taitoajot. Esillä on 20 kirjastoautoa eri puolilta maata. Yleisö pääsee tutustumaan autoihin torstaina ja perjantaina 9.-10. elokuuta.

Taitoajoihin osallistuu yhdeksän kuljettajaa, joista kaksi on naisia. Kirjastoautopäivät järjestää Suomen kirjastoseura.

Kirjastoauto on tärkeä lasten lukutaidolle

Kirjastoautojen asiakkaista suurin osa on lapsia ja nuoria. Kirjastoautot kiertävät kouluja ja päiväkoteja. Jopa 70-80 prosenttia kirjastoautojen lainoista on lasten aineistoa. Suurissa kaupungeissa kirjastoautot tuovat kirjoja alueille, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Myös iäkkäälle väestölle on tärkeää, että kirjastoautojen palvelu tulee lähelle.

Valtio ei enää tue kirjastoauton hankintaa, autot vähentyneet

Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki aiemmin kirjastoautojen hankintaa noin kolmasosalla auton hankintahinnasta. Viimeinen rahoitussuunnitelma koski vuosia 2014-2017.

Nyt kuntien on kustannettava uudet kirjastoautot ilman valtion tukea. Vielä muutama vuosi sitten uusia kirjastoautoja rakennettiin valtionavustuksen turvin 5-7 vuosittain. Nyt uusien autojen määrä on tuntuvasti vähäisempi.

Vuonna 2000 kirjastoautoja oli 201. Vuoden 2017 tilaston mukaan kirjastoautoja oli liikenteessä enää 134 kappaletta.

Kunnat tekevät yhä enemmän yhteistyötä kirjastoautojen toiminnassa. Yli kolmasosa kirjastoautoista kiertää usean kunnan alueella. Myös autojen tarjontaa tehdään entistä monipuolisemmaksi. Perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi joissakin autoista voi saada esimerkiksi posti- ja apteekkipalveluja. Osa kirjastoautoista muuntuu myös äänestyspaikoiksi.

Teppo Seppisellä on pitkä kokemus kirjastoautonkuljettajana. Hän ajaa kirjastoautoa Kouvolassa ja on Kirjastoseuran kirjastoautotyöryhmän jäsen.

"Joissain kunnissa ongelmana on se, että autoissa työskentelee vain kuljettaja-virkailija. Silloin kiire voi olla kova. Mielestäni kuntien tulisi panostaa siihen, että autoissa on myös lastenkirjastotyöhön erikoistunut työntekijä auttamassa ja innostamassa nuoria lukemaan”, Teppo Seppinen sanoo.

  • Jyväskylän kirjastoautopäivien taitoajot to 9.8.

Perinteeksi muodostunut taitoajokisa järjestetään Jyväskylän Paviljongin viereisellä kentällä torstaina 9.8. kello 14-16. Kisa on yleisötapahtuma. Kilpailijat ovat kirjastoautopäivien osallistujia. Tämänvuotisen radan ja tehtävät suunnittelee ja ohjaa Jyväskylän rahtarit. Tehtäväradalla on suoriuduttava mm. tarkoista käännöksistä ja peruuttamisista.

  • Autot ovat näytteillä yleisölle to 9.8. klo 16-18, pe 10.8. klo 16-17.30

Autot ovat näytteillä Jyväskylän Sokos Hotel Paviljongin läheisen aukion laidalla torstaista lauantai-aamupäivään. Autoja esitellään kaikille kiinnostuneille torstaina klo 16-18 ja perjantaina 16-17.30.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirjastoautoryhmän pj Heli Itkonen-Vesa, Joensuun kaupunginkirjasto, p. 050 442 5773
heli.itkonen-vesa@joensuu.fi

Kirjastoautonkuljettaja Teppo Seppinen, Kouvolan kaupunginkirjasto, p. 020 615 5772 teppo.seppinen@kouvola.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Lainan päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme