Kustannusosakeyhtiö Otava

KIRJAVUOSI 2021: Villasukkia, dekkareita ja some-vaikuttajia

Jaa

Villasukat ja sosiaalisen median vaikuttajat – näistä suomalaiset tykkäävät! Mutta myös laadukas kotimainen proosa, dekkarit ja rakastetut lastenkirjailijat säilyttävät tänäkin vuonna vahvan aseman ihmisten kirjahyllyissä ja kuulokkeissa. Otava julkaisee alla listat vuoden myydyimmistä kauno-, tieto-, lasten- ja äänikirjoista.

Vuoden vilkkaimmat myyntipäivät ovat kirja-alalla vasta edessäpäin, mutta tässä on kooste vuoden 2021 suosituimmista uutuuskirjoista tähän asti. Top 10 –listat koskevat painettujen kirjojen myyntiä, äänikirjat ovat erikseen omana listanaan tiedotteen lopussa.  

 

Kaunokirjat: Dekkareita ja laadukasta, kotimaista proosaa  

Ilahduttavasti valtaosa kaunokirjojen top 10 –listan titteleitä on kotimaisia kirjoja. Se, että palkintopalleille mahtuu niin dekkareita, historiallista proosaa kuin kokeellisempiakin romaaneita kielii suomalaisten rakkaudesta monipuoliseen lukemiseen. Kiintoisaa on, että ruotsalainen Camilla Läckberg mahtuu listalle peräti kahdesti dekkareillaan Mentalisti ja Naiset vailla armoa. Myös yhdysvaltalaisen Donna Leonin ja ruotsalaisen Liza Marklundin suosio on osoitus siitä, että suomalaiset todella rakastavat maailmanluokan dekkarikirjallisuutta!  

Kotimaisista kirjailijoista suosituimmat ovat tänä vuonna olleet kirja-alan suuret tähdet Enni Mustonen, Rosa Liksom, Reijo Mäki, Raija Oranen ja jo toisen Finlandia-palkinnon itselleen napannut Jukka Viikilä 

Kaunokirjat 2021, TOP 10  

 1. Enni Mustonen - Näkijä  
 2. Rosa Liksom - Väylä  
 3. Reijo Mäki - Sulhasmies. Vares 
 4. Camilla Läckberg - Naiset vailla armoa 
 5. Donna Leon - Perintöprinssi 
 6. Jukka Viikilä - Taivaallinen vastaanotto  
 7. Liza Marklund - Napapiiri 
 8. Camilla Läckberg ja Henrik Fexeus - Mentalisti 
 9. Jari Tervo - Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa 
 10. Raija Oranen - Kaikki tämä valo 

 

 

Tietokirjat: Villasukkia ja vuosikirjoja  

Tietokirjojen Top10-listalla nähdään peräti kolme villasukkakirjaa, mikä on vankka osoitus siitä, että suomalaisten rakkaus villasukkiin ei ota laantuakseen. Listalle mahtuvat tänäkin vuonna monelle tutut vuosikirjat Guinness World Records ja 1950-luvulta asti ilmestynyt klassikko Mitä Missä Milloin.  

Vuoden 2021 runsaasta elämäkertatarjonnasta eniten ovat kiinnostaneet Samuli Edelmann, Björn Wahlroos ja Olli-Pekka Kallasvuo. Ilahduttavasti Top10-listalle nousee myös Mikko Porvalin Kohti itää ja ainoana käännöskirjana Peter Frankopanin Silkkitiet.  

 

Tietokirjat 2021, TOP 10: 

 1. Johannes Lahtela - Samuli. Pimeydestä valoon  
 2. Guinness World Records 2022 
 3. Björn Wahlroos - Barrikadeilta pankkimaalimaan  
 4. Niina Laitinen - Lempivillasukkia 
 5. Mitä Missä Milloin 2022 
 6. Mikko Porvali - Kohti itää  
 7. Merja Ojanperä - Iki-ihanat villasukat 
 8. Peter Frankopan - Silkkitiet 
 9. Lumi Karmitsa - Villit Vanttuut & Vallattomat villasukat 3 
 10. Olli-Pekka Kallasvuo ja Juhana Rossi - Puhelin soi öisin  

 

Lasten- ja nuortenkirjat: Some-vaikuttajia ja rakastettuja klassikkohahmoja 

Lasten- ja nuortenkirjoissa kärkipaikkoja pitävät Tatu ja Patu sekä Mauri Kunnas. Nämä pikkuväen kestosuosikit kiehtovat vuodesta toiseen! Top-listoille nousee myös vaikuttajien kirjat, kun sosiaalisesta mediasta tuttujen Nelli Orellin, Ella Hautajärven ja Helmi Kantolan sekä mmiisaksen kirjat löytyvät palkintopalleilta. Muita suosikkikirjoja ovat rakastetut klassikkohahmot kuten Muumit, Puppe, Pipsa Possu sekä hieman uudempina tulokkaina Prinsessa Pikkiriikki ja Mestaritetsivä Peppunen.  

 

Lasten- ja nuortenkirjat 2021, TOP 10:  

 1. Aino Havukainen ja Sami Toivonen - Tatu ja Patu kesäleirillä 
 2. Mauri Kunnas - Kuka kaappasi auringon  
 3. Nelli Orell - Luova kirjani 2 – Style it  
 4. Paula Nivukoski - Onnelliset aakkoset (Muumit) 
 5. Juhana Salakari - Vitsipitsa -Täytteennä Ella ja Helmi  
 6. Miisa Rotoa-Pukkila - Inspiskalenteri by mmiisas 3  
 7. Hannele Lampela - Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman 
 8. Troll - Mestarietsivä Peppunen – Rauniotemppelin arvoitus 
 9. Pipsa Possu ja kadonnut yksisarvinen 
 10. Puppe päiväkodissa 

 

Äänikirjat: Uusia nousijoita ja lasten suosikkeja  

Äänikirjojen Top 10-listalta valtaosa eli kuusi kirjaa on sellaisia, jotka eivät nousseet painettujen kirjojen kärkikymmenikköön.  

Äänikirjat ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan kuluvana vuonna ja myös lapset ovat löytäneet niiden pariin. Top 10 –listalle mahtuvat niin Pipsa Possu ja Prinsessa Pikkiriikki kuin nuorten suosimat vaikuttajat Ella ja Helmi sekä Miklu 

Katiska on true crime –teoksena polttavan ajankohtainen, sillä huumevyyhtiin liittyviä oikeudenkäyntejä on voinut seurata paitsi äänikirjana, myös iltapäivälehtien sivuilta. Suosittuja ovat olleet myös äänikirjat, jotka tarjoavat virkistävän pulahduksen toiseen maailmaan, kuten Rantakahvila ja Pakumatkalla.  

Kaunokirjoista suosituimpia ovat lisäksi olleet Laura Malmivaaran Vaiti, Camilla Läckbergin Naiset vailla armoa ja Enni Mustosen Näkijä.   

 

Äänikirjat 2021, TOP 10: 

 1. Juhana Salakari - Vitsipitsa -Täytteennä Ella ja Helmi 
 2. Rami Mäkinen ja Kia Kilpeläinen - Katiska 
 3. Pipsa ja unen lähtölaskenta  
 4. Lucy Diamond - Rantakahvila 
 5. Miklu - Universumin paras kirja 
 6. Aino Huilaja, Jerry Ylkänen - Pakumatkalla 
 7. Laura Malmivaara - Vaiti 
 8. Camilla Läckberg - Naiset vailla armoa 
 9. Enni Mustonen - Näkijä 
 10. Hannele Lampela - Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Neulomisen ilo kuuluu kaikille – Ensimmäinen suomeksi julkaistu käsityöopas vasenkätisille ilmestyy13.1.2022 10:02:54 EET | Tiedote

Maria Laiho: Neulekirja vasenkätisille Ilmestyy 28.1.2022 Vasenkätisen käsityöharrastus ei ole aina itsestäänselvyys. Neulontaohjeet ovat lähes poikkeuksetta suunnattu oikeakätisille. Kouluissa opetus järjestetään yleensä enemmistölle sopivalla tavalla. Omakätinen ohjaus on tärkeä oppimisen edellytys ja se helpottaa neulonnan ilon löytämistä. Vasenkätisille ei ole ennen tehty neulontaohjeita tai opaskirjoja suomeksi. Maria Laihon Neulekirja vasenkätisille vapauttaa myös vasenkätiset nauttimaan neulonnan meditatiivisesta hurmoksesta. Raikkaat ohjeet opastavat neulonnan alkeisiin ja tarjoavat myös pitemmälle ehtineille haasteita. Kirjassa toteutetaan mm. raidallinen missonityyppinen kaulahuivi, muhkea Samu-Jacques pipo ja Cocoon-neuletakki. ​Kirjan tekijä Maria Laiho kertoo olevansa onnekas, sillä hänen vasenkätinen mumminsa opetti hänelle neulomisen ja virkkaamisen taidon. Hän on opetellut kääntämään oikeakätisille suunnattuja ohjeita peilikuviksi ja lukemaan niitä omalla tavallaan. Lai

Juha Itkonen ja Otava lahjoittavat Ihmettä kaikki-kirjaa valtakunnalliselle keskosperheiden yhdistys Kevyelle22.12.2021 12:09:43 EET | Tiedote

Ihmettä kaikki on Juha Itkosen omakohtainen romaani, joka ilmestyi 2018. Kirjassa nelihenkisen perheen vanhemmat löytävät itsensä vastasyntyneiden teho-osastolta kahden pikkukeskosena syntyneen lapsen äitinä ja isänä. Elämä, joka syntyy arvaamattomana ja heiveröisenä, kääntyy silti vahvaksi ja ainutkertaiseksi. Kaikista tähän asti myydyistä kappaleista kirjailija on lahjoittanut tekijänpalkkionsa Lastenklinikoiden Kummien kautta HUS:n vastasyntyneiden teho-osastolle. Tänä jouluna Juha Itkonen ja Otava lahjoittavat Ihmettä kaikki-romaania valtakunnallisesti keskosperheille. Keskosperheiden yhdistys Kevyt postittaa kirjat kaikille Suomen yliopistosairaaloiden vastasyntyneiden teho- ja valvontaosastoille. Ihmettä kaikki-kirjoja jaetaan sitä kautta tuoreille keskosperheille. "Keskosperheiden yhdistys Kevyt on toiminut valtakunnallisena keskosperheiden verkostona jo vuodesta 1997. Kevyt toimii täysin vapaaehtoisvoimin ja yhdistyksen päätehtäviä ovat vertaistuen tarjoaminen, keskostietouden

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme