Aluehallintovirasto

Kirkkonummella ja Sipoossa valvotaan työpaikkojen radonia

Jaa

Työsuojeluviranomainen valvoo tänä syksynä Kirkkonummella ja Sipoossa työpaikkojen radonia. Valvonta kohdistetaan työpaikkoihin, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Tarkastuksilla valvotaan, että työpaikalla on tehty radonmittaukset ja mittaustulosten perusteella tarvittavat toimenpiteet.

Kirkkonummi ja Sipoo on joulukuusta 2018 alkaen laskettu ns. radonkunniksi, joissa radonmittaukset työpaikoilla ovat pakollisia. Radon on maaperästä sisäilmaan kulkeutuva näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Tarkastukset tekee Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Vain joka kolmas työpaikka oli tehnyt vaaditut radonmittaukset

Harva työpaikka on tehnyt vaaditut radonmittaukset. Tämä selvisi syksyllä 2019 ja alkuvuodesta 2020 tehdyssä radonvalvonnassa.

Valvonnassa tarkastettiin 458 sellaista työpaikkaa, jossa radonmittaukset tulee olla tehtyinä. Työpaikoista vain 148 oli tehnyt mittaukset (32 % valvontakohteista). 310 työpaikalla mittaukset olivat tekemättä (68 %). Valvontaa tehtiin tuolloin Forssassa, Jokioisissa, Karkkilassa ja Siuntiossa.

Työpaikat: radonmittaus kannattaa aloittaa heti

Jos Sipoossa tai Kirkkonummella sijaitsevan työpaikan radonmittaus on tekemättä, se kannattaa aloittaa nyt. Mittaus kestää kaksi kuukautta. Ohjeet mittaukseen löytyvät Säteilyturvakeskuksen sivulta Radon työpaikoilla.

Työpaikan radonmittaukset koskevat myös monia työpaikkoja, jotka sijaitsevat muualla kuin nyt tarkastettavissa kunnissa. Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta löytyy tietoa siitä, missä tapauksissa työpaikan tulee selvittää radonpitoisuus, ja missä kunnissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen. Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla.

Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi Säteilyturvakeskuksesta, jolloin se lähettää mittauspurkit työpaikalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Petri Saukkoriipi, p. 0295 016 603
Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki, p. 0295 016 295
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme