Helsingin yliopisto

Kissat ovat tunnetusti nirsoja – minitableteista löytyi apu kissojen lääkintään

Jaa

Kaikista seuraeläimistä etenkin kissan lääkintää pidetään varsin haasteellisena. Minitablettien ja niihin sopivien makuaineiden ja makupinnoitteiden avulla on mahdollista parantaa kissaomistajan hoitoon sitoutumista ja hänen lemmikkinsä hoitomyöntyvyyttä, sekä helpottaa lääkeannostelua ja joustavaa lääkkeenantoa.

Kuva: Jaana Hautala
Kuva: Jaana Hautala

Proviisori Jaana Hautala etsi väitöskirjatyössään ratkaisua kissalääkinnän helpottamiseksi. Seuraeläinten suun kautta tapahtuvan lääkehoidon onnistuminen edellyttää, että eläin pitää lääkkeitään maittavina ja vapaaehtoiseen lääkkeenottoon houkuttelevina. Lisäksi maittavuus on varsin oleellista paitsi lemmikin terveydentilassa tapahtuvan äkillisen muutoksen tasapainottamisessa, myös säännöllistä ja jatkuvaa lääkkeenottoa edellyttävien kroonisten sairauksien hoidossa. Onnistunut eläinlääkintä on tarpeen myös ihmisten, yhteisöjen ja ympäristön hyvinvoinnin ja terveyden turvaamiseksi.

-  Maittavuuden parantaminen minitabletein ja eläimelle kohdennetuin synteettisin makuainein ja pinnoittein kohentaa sekä omistajan hoitoon sitoutumista ja kissan hoitomyöntyvyyttä. Se myös helpottaa lääkeannostelua ja joustavaa lääkkeenantoa paitsi kissalääkinnässä myös muiden seuraeläinten hoidossa, toteaa Hautala.

Kissalla on monia vaatimuksia lääkkeen suhteen

Kaikista seuraeläimistä etenkin kissan lääkintää pidetään varsin haasteellisena. Kissa eroaa toisesta yleisestä seuraeläimestä koirasta monessakin suhteessa, mutta vapaaehtoisen lääkkeenoton kannalta oleellisin ero on koiran ja kissan suosimassa ruoassa ja niiden ruokailutavoissa ja makumieltymyksissä. Kaikkiruokaisiin koiriin verrattuna kissat ovat lähes yksinomaan lihansyöjiä.

Kissan lääkintää vaikeuttaa myös, että sille rekisteröityjä ja niin sanotusti kohdennettuja ja maittavia lääkevalmisteita on markkinoilla vain vähän. Kun kissan lääkitsemiseksi tällöin joudutaan turvautumaan usein esimerkiksi koiralle tarkoitettuihin lääkkeisiin, voi annoskoon täsmääminen koiraa paljon pienikokoisemmalle kissalle olla kissaomistajalle haastavaa. Lisäksi mikäli kissa pitää lääkkeen makua, tuoksua, muotoa tai suutuntua epämiellyttävänä tai luotaantyöntävänä, se kieltäytyy ottamasta lääkettä vapaaehtoisesti, jolloin lääkkeenanto entisestään hankaloituu ja kissan lääkehoito voi kokonaan epäonnistua.

Optimaalista makua ja hajua etsimässä

Hautala etsi tutkimuksessaan ratkaisua lemmikkikissojen lääkintään taloudellisesti valmistettujen, suun kautta tapahtuvaan, helppoon annosteluun ja joustavaan lääkkeenantoon tarkoitettujen maittavien minitablettien valmistuksesta. Tavoitteena oli vapaaehtoisen lääkkeenoton, hoitomukavuuden, hoitomyöntyvyyden parantaminen ja hoitoon sitoutumisen vahvistaminen.

Hautala selvitti tutkimuksensa aluksi, miten hyväksyttävinä kissat pitivät niille tarjottuja plasebominitabletteja eli lumelääkettä. Tulos oli kannustava, etenkin, kun eläimen kotona tehtävään tutkimukseen osallistui tavallisia kotikissoja omistajineen, ja lääkitystilanne siten vastasi todellista elämää eläimelle tutuissa olosuhteissa. Kotikissat pitivät tutkimuksen minitabletteja hyväksyttävämpinä kuin ruokaa, josta lemmikki ei tunnetusti pitänyt. Tulosten mukaan minitablettien makua ja hajua on kuitenkin parannettava. Tärkeänä pidettiin myös kissaomistajien sivuhuomautuksena antamaa palautetta siitä, että he pitivät minitabletteja helposti käsiteltävinä.

Tutkimuksen toisessa osassa minitablettien maun ja hajun kohentamiseksi käytettiin synteettisiä makuaineita. Tutkimuksessaan Hautala havaitsi, että lihan esiasteina tunnettuja ja tutkimuksessa käytettyjä aminohappoja sekä hiivauutteen runsaasti sisältämää B-vitamiinia voitiin pitää soveltuvina makuaine-ehdokkaina minitablettien jatkotutkimuksia varten.

Hautala tutki myös uusia makukalvopinnoitteita ja atomikerroskasvatusmenetelmän soveltuvuutta minitablettien päällystämiseksi ja niiden houkuttelevuuden lisäämiseksi. Tutkituista makuaineista erityisesti synteettisinä liha-aromeina tunnettuja apuaineita voitiin pitää minitablettipinnoitusjatkotutkimuksiin soveltuvina makuaine-ehdokkaina tutkitussa päällystekoostumuksessa. Atomikerroskasvatusmenetelmää pidettiin lupaavana, mutta sen käyttäminen farmaseuttisena tablettipinnoitteena on haastavaa, joten jatkotutkimusta tämän  menetelmän osalta tarvitaan..

Hautalan tutkimustuloksista toivotaan apua maittavien kissalääkkeiden kustannustehokkaaseen kehitys- ja tutkimustyöhön.

Proviisori Jaana Hautala väittelee 31.3.2017 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Improving the Palatability of Minitablets for Feline Medication ". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biokeskus 2, Auditorio 2041, Viikinkaari 5E.

Vastaväittäjänä on professori Jörg Breitkreutz, Heinrich-Heine-University Düsseldorf, Saksa, ja kustoksena on professori Anne Juppo.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Scholae Doctoralis Ad Sanitatem Investigandam Universitatis Helsinkiensis.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: Jaana Hautala, jaana.hautala@helsinki.fi- puh. +358 40 568 8845

Kuvat

Kuva: Jaana Hautala
Kuva: Jaana Hautala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Eeva Karmitsa, tiedottaja, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Två forskarteam delar på vinsten i idétävlingen Helsinki Challenge24.11.2017 20:05Tiedote

iCombine och HeatStock har utsetts till vinnare i idétävlingen Helsinki Challenge. Teamen får 187 500 euro för att förverkliga sina idéer. iCombine utvecklar en databas för läkare, där de kan leta efter den bästa möjliga individualiserade läkemedelskombinationen för cancerpatienter. HeatStock har uppfunnit ett nytt slags kompositmaterial som kan användas till långvarig lagring och kontrollerad frigöring av värmeenergi. Tack vare materialet kan värme som lagrats under sommaren användas under vintern.

The prize of Helsinki Challenge idea competition was divided between two teams24.11.2017 20:04Tiedote

Teams iCombine and HeatStock were chosen as the winners of the science-based idea competition Helsinki Challenge and both will receive a prize of 187 500 euros. Team iCombine is working on a database which will enable doctors to easily search for the best possible personalised treatment for each cancer patient. Team HeatStock has developed a new kind of composite material which will allow for the long-term storage and controlled release of heat energy.

Helsinki Challenge –ideakilpailun voitto jakautui kahden tutkijatiimin kesken24.11.2017 20:04Tiedote

Tiedepohjaisen ideakilpailun Helsinki Challengen voittajaksi valittiin tiimit iCombine ja Heatstock, jotka molemmat saavat 187 500 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen. Tiimi iCombine kehittää tietokantaa, jonka avulla lääkärit voivat helposti etsiä parasta mahdollista yksilöityä lääkeyhdistelmää syöpäpotilaille. Tiimi HeatStock on keksinyt uudenlaisen komposiittimateriaalin, jonka avulla voidaan varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi ja vapauttaa sitä hallitusti.

Lääketutka-palvelu luotaa suo­ma­lais­ten ko­ke­muk­sia lääkkeistä23.11.2017 10:34Tiedote

Yhteisöpalvelu Suomi24:n massiivinen keskusteludata on avainasemassa Helsingin yliopiston Citizen Mindscapes -tutkimushankkeessa, jossa perehdytään suomalaisten verkkokeskusteluihin lääkkeistä. Tutkimushankkeen, teknologiayritys Futuricen ja Aller Median yhteistyönä syntynyt Lääketutka-työkalu tarjoaa helppokäyttöisen tavan tutkia ainutlaatuista keskusteludataa, joka perustuu suomalaisten omakohtaisiin kokemuksiin lääkkeiden käytöstä. Uuteen palveluun voi tutustua osoitteessa www.laaketutka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme