Kiusaamista voidaan ehkäistä tunne- ja vuorovaikutustaitoja kehittämällä – hanke vahvistaa tunnetaitoja ja osallisuutta varhaiskasvatuksessa

Yksi varhaiskasvatuksen ydintehtävistä on lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä sosiaalisten taitojen tukeminen. Varhaiskasvatuksen arjessa nämä taidot näkyvät esimerkiksi siinä, miten lapsi pystyy tunnistamaan omat ja toisten tunteet erilaisissa vuorovaikutustilanteissa ja kuinka he muodostavat vertaissuhteita. Lapset tarvitsevat runsaasti tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojensa kehittämisessä, joten varhaiskasvatuksen rooli on keskeinen niin taitojen vahvistamisessa kuin mahdollisten käyttäytymisen pulmien varhaisessa ennaltaehkäisyssä.
– Tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstö kokee tarvitsevansa tietoa aiheesta sekä konkreettisia, toimivia menetelmiä varhaiskasvatuksen arkeen. Pian alkavassa hankkeessa tulemme toteuttamaan toimintamallin vastaamaan tähän tarpeeseen, yliopistonlehtori Merja Koivula Jyväskylän yliopistosta toteaa.
Toimintamalli ja koulutuskokonaisuus kehittävät ja tukevat lasten tunnetaitoja
Jyväskylän yliopiston johtama Tuikku – tunnetaitoja ja osallisuutta varhaiskasvatukseen -hanke pyrkii pilotoimaan ja kehittämään vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvan toimintamallin ja koulutuskokonaisuuden lasten tunne-, sosiaalisten ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen ja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on mukana pilotin toteutuksessa yhteistyökumppanina ja alihankkijana. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Toimintamallin kehittämistyö pohjaa tuoreeseen kotimaiseen ja kansainväliseen tutkimustietoon lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymisestä, osallisuudesta sekä henkilökunnan tärkeästä merkityksestä näiden edistämisessä ja tukemisessa. Hankkeen aikana luodaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle aiheeseen kohdentuva koulutuskokonaisuus, jolla tuetaan toimintamallin käytännön toteutusta sekä vahvistetaan henkilöstön osaamista ja ammattitaitoa. Jotta toimintamalli ja koulutuskokonaisuus saadaan tulevaisuudessa laajemmin osaksi varhaiskasvatusta, seurataan pilotointivaihetta tutkimuksellisesti.
Myös lasten ja vanhempien osallisuuden vahvistaminen keskiössä
– Lasten osallisuus tulee nähdä pedagogisen toiminnan yhtenä keskeisenä tavoitteena varhaiskasvatuksessa, ja tähän liittyvät kiinteästi lasten ja aikuisten väliset suhteet. Toimintamallin kautta pyritään edistämään myös vanhempien osallisuutta, varhaiskasvatuksen työilmapiiriä ja yhteistyötä ammattilaisten kesken ja vanhempien kanssa, yliopistotutkija Eija Sevón kertoo.
– Toimintamalli ja koulutuskokonaisuus tulevat tarkastelemaan laadukkaan kasvatusvuorovaikutuksen ja lasten osallisuuden vahvistamista. Osallisuudessa on kyse lasten toimijuuden ja kuulluksi tulemisen korostamisesta päivittäisissä toiminnoissa ja päätöksissä, jotka vaikuttavat lasten arkeen päiväkodissa oloaikana, Sevón jatkaa.
Toimintamallia tullaan pilotoimaan valtakunnallisesti 12 kunnassa vuoden 2022 aikana. Pilottiin valitaan osallistujia sekä suurista kaupungeista että keskisuurista ja pienistä kunnista eri puolilta Suomea siten, että huomioidaan sosioekonominen vaihtelu ja mukana on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä varhaiskasvatusyksiköitä.
– Toimintamallimme sopii erinomaisesti varhaiskasvatuksen arkeen, sisältää tutkitusti keskeisiä ja tehokkaita osallisuuden, tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemisen toimintatapoja, mutta mallin toteuttaminen ei kuormita tai vie kohtuuttomasti aikaa, eikä myöskään edellytä merkittäviä taloudellisia resursseja, tutkijat toteavat.
Lisätietoja:
Eija Sevón, yliopistotutkija, lapsi- ja perhetutkimuksen dosentti
eija.sevon@jyu.fi, puh. 040 805 3650
Merja Koivula, yliopistonlehtori
merja.e.koivula@jyu.fi, puh. 040 805 4657
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme