HSY

Kodin jätelajittelu ulos allaskaapista: HSY:n vinkit näppärään ja tyylikkääseen lajitteluun

Jaa

HSY:n asukaskyselyn mukaan kotitalouksien lajittelumotivaatiota vähentää tilanpuute ja se, että kotona ei ole riittävästi lajitteluastioita. Erilaisiin koteihin ja elämäntilanteisiin on tarjolla paljon lajittelua helpottavia ratkaisuja. HSY keräsi asukkailta vinkkejä avoimen ideakilpailun avulla ja kokosi vinkit käteväksi listaksi.

Kuva: HSY.
Kuva: HSY.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tavoitteena on nostaa pääkaupunkiseudun kotitalousjätteen kierrätysastetta. Tähän asti yli puolet pääkaupunkiseudun kotitalouksien jätteestä on ollut sekajätettä. Jätteiden lajittelu on tärkeää, sillä vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena.

Lajittelu helpottui monessa kotitaloudessa pääkaupunkiseudulla keväällä 2021, kun kerättävien jätelajien määrä lisääntyi tuhansissa taloyhtiöissä. Jotta jäte voisi päätyä roskakatoksella oikeaan jäteastiaan, pitää lajittelupisteen olla kunnossa jo kotona.

Tilan ja tiedon puute haittaa lajittelua kotona

Kotitalouksien lajitteluhaasteet vaihtelevat esimerkiksi kodin koon ja asukkaiden kierrätysosaamisen mukaan. HSY:n vuonna 2020 toteuttaman asukaskyselyn mukaan suurin haaste kodeissa on tilanpuute: riittävän monelle jäteastialle ei ole tilaa varsinkaan keittiön allaskaapissa.

Jätteiden lajittelu tyssää toisinaan myös tiedon puutteeseen, lajittelu koetaan vaikeana tai hankalana. Välillä myös jätteen pieni määrä vähentää lajitteluintoa. 

-Vähäinenkin jätemäärä kannattaa lajitella, sillä pienistä puroista kasvaa iso virta. Ei haittaa, vaikka tila on pieni, jos mielikuvitus on avara! Ratkaisuja löytyy joka lähtöön, vakuuttaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Luovuutta lajitteluratkaisuihin

HSY kannustaa kotitalouksia lajittelemaan ja tarjoaa ideoita lajittelun helpottamiseen. HSY on osallistanut myös pääkaupunkiseudun asukkaat jakamaan omia vinkkejään ja luovia lajitteluratkaisujaan, ideoita on kerätty avoimella ideakilpailulla vuoden 2020 lopulla.

-Lajittelu kotona helpottuu usein yksinkertaisillakin asioilla, ja sen huomasi myös kilpailuumme lähetetyistä ideoista. Tehokkainta on ottaa koko allaskaapin tila hyötykäyttöön tai etsiä sopivia tiloja sen ulkopuolelta. Monenlaiset ratkaisut toimivat esimerkiksi eteisessä tai kodinhoitohuoneessa, vinkkaa ideakilpailun järjestäneen 6Aika: CircularHoodFood-hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen HSY:ltä.

Esillä olevien jäteastioiden ulkonäköön kannattaa panostaa. Tarjolla on monenlaisia tyylikkäitä astioita sekä monikäyttöisiä jätepisteitä, jotka toimivat samalla vaikkapa eteisen penkkinä. Myös jäteastioiden sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta, esimerkiksi eteisen naulakko tai kenkäkaappi voivat muuntua lajittelukeskukseksi.

Saimme kilpailusta myös uudenlaisia ideoita itse rakennettaviksi lajittelukalusteiksi.

-Työstämme parhaillaan nikkarointitaitoisille ohjeita itse rakennettaviin lajittelukalusteisiin. Esimerkiksi Lajittelukuutio, yksi kisan voittajista, on tyylikäs ratkaisu, joka taipuu vaakatasossa penkiksi ja pystytasossa senkiksi tai vaikkapa tv-tasoksi. Lajittelu sopii mainiosti myös vaativalle sisustajalle, uskoo HSY:n Roosa Halonen.

Apua jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun tuo HSY:n jäteopas osoitteessa hsy.fi/jateopas. Suositusta palvelusta on tämän vuoden aikana tehty jo puoli miljoonaa lajitteluohjehakua.

HSY:n vinkit lajittelun järjestämiseen kotona

  1. Joka jätteelle oma paikka. Helpoin tapa laittaa lajittelu ruotuun on ratsata roskakaapin sisältö ja varmistaa, että jokaiselle jätelajille on oma paikkansa. Kaiken ei tarvitse olla samassa tilassa, lajittele keittiössä osa ja muualla loput.
  2. Sisusta jätekaappi uusiksi. Roskia voi lajitella kerroksiin. Kiinnitä oveen jätevaunun yläpuolelle koukku pienelle jäteastialle tai kerää samaan astiaan roskia kerroksiin.
  3. Katse ulos allaskaapista. Hyödynnä kekseliäästi kodin kaikkia tiloja ja kalusteita. Löytyisikö tila lajittelulle kylppäristä tai eteisestä, tai vaikkapa seinältä? Kävisikö eteiseen penkin ja lajittelupisteen yhdistäminen? Tai kurkkaa lajitteluseinän tuunausesimerkki kiitoskunlajittelet.fi -sivulta.
  4. Katso kalusteita uusin silmin. Muuta kenkäkaappi lajittelulipastoksi tai vanha pyykkikori kartongin tai muovipakkausten keräyspisteeksi.
  5. Kierrätä kauniisti. Tarjolla on nykyisin paljon erilaisia valmiita, tyylikkäitä ja monikäyttöisiä kierrätysratkaisuja. Käytä luovuutta, esimerkiksi kauniit kestokassit toimivat mainiosti jäteastioina.
  6. Anna kauniille astialle uusi elämä biojäteastiana. Sopivana biojäteastiana toimii vaikkapa mummon vanha emalikattila tai saviruukku.
  7. Persoonallinen biojäteastia sopii tiskipöydälle. Siinä sitä on myös helppo täyttää ruuanlaiton yhteydessä. Aterimien kuivausteline on näppärä vaihtoehto biojäteastiaksi pieneen keittiöön.
  8. Jäteopas auttaa lajittelupulmissa. HSY:n sähköinen jäteopas on hakukone, joka kertoo mitä jätettä roskasi on ja mikä on sille oikea paikka. Hsy.fi/jateopas

Lisää vinkkejä, kuvia ja videoita kodin lajitteluratkaisuihin löydät osoitteesta hsy.fi/kiitoskunlajittelet.

Lisätietoja:

Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY, minna.partti@hsy.fi, p. 040 59363 48

(Vuoden 2020 ideakilpailusta tarvittaessa: projektipäällikkö Roosa Halonen, roosa.halonen@hsy.fi, p. 050 5347200, HUOM. 22.10 alkaen)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöasiantuntija Minna Partti, HSY, minna.partti@hsy.fi, p. 040 59363 48

(Vuoden 2020 ideakilpailusta tarvittaessa: projektipäällikkö Roosa Halonen, roosa.halonen@hsy.fi, p. 050 5347200, HUOM. 22.10 alkaen)

Kuvat

Kuva: HSY.
Kuva: HSY.
Lataa
Kuva: HSY.
Kuva: HSY.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HSY
Ilmalantori 1
00240 Helsinki

09 1561 2110 (palvelee klo 8:30-15:30)
http://www.hsy.fi

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Fosfori talteen jätevedestä ja vähemmän typpeä Itämereen30.11.2021 11:33:09 EET | Tiedote

Jätevedenpuhdistuksessa tarvitaan mekaanisia, kemiallisia ja biologisia menetelmiä, joiden avulla jätevedestä saadaan poistettua roskat sekä pääosa orgaanisesta aineesta, typestä ja fosforista. Tällä hetkellä on HSY:ssä on meneillään RAHI-hanke, jossa tutkitaan jäteveden ravinteiden ja hiilen kokonaisvaltaista talteenottoa ja kierrätystä sekä tuodaan teknologiat kohti käytännön sovelluksia. Jos jätevesi menisi sellaisenaan Suomenlahteen, sen sisältämät runsaat fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät voimakkaasti rannikkovesiämme. Tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella suojelemme rannikkovesiämme ja Itämerta.

HSY:n hallituksen päätökset 19.11.202119.11.2021 10:41:05 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Mannerheimintien vesihuollon saneeraus ja hulevesien eriyttäminen välillä Töölönlahdenkatu - Reijolankatu - Suurpellon Kyläsepäntie asemakaava-alueen yleisten vesijohtojen ja viemäreiden rakentaminen - Ilmala 2 ylävesisäiliön vesikaton, ravintolan ja kokoustilojen saneeraus. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - Tikkurilan vanhan vesitornin purkaminen ja alueen ennallistaminen tilataan Fortum Waste Solutions Oy:ltä - laboratoriopalvelut jätevedenpuhdistukseen, vedenpuhdistukseen, jätteenkäsittelyyn ja ilmanlaadun keräinnäytteisiin liittyvien analyysien sekä talousvesinäytteiden ottoon hankitaan MetropoliLab Oy:ltä - kalkkituotteet veden- ja jäteveden puhdistuksen tarpeisiin hankitaan Nordkalk Oy Ab:ltä - urakoitsijaksi Otaniemen vesihuollon saneerauksen välillä Otakaari - Rakentajanaukio - Alvarinaukio valittiin VM Suomalainen Oy - urakoitsijaksi Kivistö - Koillis-Espoo

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 19.11.202116.11.2021 15:04:24 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 19.11.2021. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa seuraavista hankesuunnitelmista: - Mannerheimintien vesihuollon saneeraus ja hulevesien eriyttäminen välillä Töölönlahdenkatu - Reijolankatu - Suurpellon Kyläsepäntien asemakaava-alueen yleisten vesijohtojen ja viemäreiden rakentaminen - Ilmala 2 ylävesisäiliön vesikaton, ravintolan ja kokoustilojen saneeraus. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - Tikkurilan vanhan vesitornin purku ja alueen ennallistaminen - laboratoriopalvelujen hankinta jätevedenpuhdistukseen, vedenpuhdistukseen, jätteenkäsittelyyn ja ilmanlaadun keräinnäytteisiin liittyvien analyysien sekä talousvesinäytteiden ottoon - kalkkituotteiden hankinta veden- ja jäteveden puhdistuksen tarpeisiin - urakoitsijan valinta Otaniemen vesihuollon saneerauksen välillä Otakaari - Rakent

HSY ja Kierrätyskeskus edistävät yhdessä kiertotaloutta – uudenlainen palvelupiste aukeaa marraskuussa9.11.2021 08:43:00 EET | Tiedote

HSY ja Kierrätyskeskus aloittavat uuden kiertotaloutta edistävän yhteistyön marraskuussa. Vantaan Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteyteen avataan uusi Sortti-pienasema. Se helpottaa kaupunkilaisia pääsemään kätevästi eroon ylimääräisistä tavaroistaan. Jos tavara ei kelpaa sellaisenaan uudelleenkäyttöön, sen voi jättää Sortti-pienasemalle hyödynnettäväksi raaka-aineena tai energiana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme