Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kohti kestävää tulevaisuutta, tutustu Etelä-Pohjanmaan alueelliseen maaseudun kehittämissuunnitelmaan

Jaa

Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027 on valmistunut ja toimitettu Maa- ja metsätalousministeriöön. ELY-keskusten alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat kattavat kehittämishankkeet, maaseudun yritystuet sekä ensimmäistä kertaa myös maatalouden rakennetuet. Kehittämissuunnitelmassa esitetään strateginen näkemys alueen maaseudun kehittämisen painopisteistä sekä kiteytetään keskeiset päämäärät, tavoitteet ja keinot.

Alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat ovat osa kansallista CAP-suunnitelman valmistelua. CAP -lyhenne tulee EU:n yhteisestä maatalouspolitiikan tulevasta rahoituskaudesta (Common Agricultural Policy, CAP), jota tullaan soveltamaan vuosina 2023-2027

Kohti kestävää tulevaisuutta, Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027 on saatavilla osoitteesta:

Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-314-930-4

ELY-keskusten alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat kattavat kehittämishankkeet, maaseudun yritystuet sekä ensimmäistä kertaa myös maatalouden rakennetuet. Kehittämissuunnitelmassa esitetään strateginen näkemys alueen maaseudun kehittämisen painopisteistä sekä kiteytetään keskeiset päämäärät, tavoitteet ja keinot.

Etelä-Pohjanmaan maaseudun kehittämisen painopisteiksi on yhteisesti määritelty

1)      Ruokaprovinssin kehittäminen

2)      Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen

3)      Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi

Ruokaprovinssin kehittämisen keskeisimmät päämäärät ovat ruokaketjun kilpailukyvyn vahvistaminen ja uudistaminen, taloudellinen kannattavuus ja osaamisen kehittäminen sekä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistäminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen.

Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämisellä tavoitellaan työllisyyttä ja kasvua luovaa kilpailukykyistä ja monimuotoista maaseutualueiden yrittäjyyttä. Lisäksi tavoitellaan yritystoiminnan jatkuvuutta sekä liiketoimintaosaamisen ja yritystoiminnan suunnitelmallisuuden kehittämistä.

Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi- painopisteessä kehittämisen päämäärinä ovat: elinvoimainen ja kehittyvä maaseutu, monipuoliset palvelut sekä viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö sekä hyvinvoivat asukkaat. Myös maaseudun kestävä tulevaisuus: ilmastonmuutos, monimuotoinen luonto ja puhdas ympäristö sekä vähähiiliset energiaratkaisut ja uusiutuva energia nousivat kehittämisen tavoitteiksi.

Painopisteet ja niiden sisällöt ovat luonteva jatkumo aikaisempien kausien tulokselliselle kehittämistyölle. Kaikkia painopisteitä yhdistävät läpileikkaavat teemat: digitalisaatio, osaamisen lisääminen, ympäristö, ilmastonmuutos sekä luonnonvarojen kestävä käyttö. Yhteisinä teemoina kestävän kehityksen lisäksi esille nousevat osaamisen vahvistaminen sekä digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Maatalouden rakennetukien tavoitteet ovat yhteneväiset Ruokaprovinssin kehittämisen painopisteen kehittämistarpeiden kanssa. Rakennetukien tavoitteena Etelä-Pohjanmaalla on maataloustuotannon kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantaminen sekä maatilojen taloudellisten ja tuotannollisten olosuhteiden sekä tehokkuuden parantaminen. Lisäksi tavoitellaan kestävän ympäristön tilan edistämistä sekä nuorten yrittäjien kannustamista ja lisäämistä alalle.

Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelu n ollut laajasti alueen toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä sitouttava prosessi. Toimijat olivat aktiivisesti mukana valmistelutyössä ja toivat näkemyksensä tulevaisuuden kehittämistarpeista Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen näkökulmasta tämä yhteistyö ja vuorovaikutus on ollut ensiarvoisen tärkeää ja luo vahvaa luottamusta myös alueellisen suunnitelman tulokselliseen toteuttamiseen.

Kiitos teidän kaikkien mukana olleiden! Luodaan yhdessä kestävää tulevaisuutta maaseudulle!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Mäkimantila, kehittämispäällikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, maaseutuyksikkö
0295 027 701
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Nytt LIFE-projekt förbättrar läget för den hotade flodpärlmusslan: I Lappfjärds å restaureras flodpärlmusslans livsmiljöer med barnkamrar för småmusslorna21.9.2021 09:52:07 EEST | Tiedote

Europeiska kommissionen har beviljat ca 9,5 miljoner euro för att förbättra livsmiljöerna för flodpärlmusslan och dess värdfiskar, lax och öring, i Finland, Sverige och Estland. Det sexåriga projektet LIFE Revives, som koordineras av Jyväskylä universitet, startade i början av september. På NTM-centralen i Södra Österbottens område kan ca 580 000 euro användas för åtgärder inom projektet. Den nationella finansieringen av projektet i västra Finland består till stor del av finansiering från Miljöministeriets Helmi-program.

Uusi LIFE-hanke parantaa uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa: Lapväärtin-Isojoella kunnostetaan jokihelmisimpukan elinympäristöjä ja perustetaan pikkuraakkujen lastentarhoja21.9.2021 09:52:06 EEST | Tiedote

Euroopan komissio on myöntänyt noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on käytettävissä noin 580 000 euroa hankkeen toimenpiteisiin. Hankkeen kansallinen rahoitus Länsi-Suomessa koostuu suurelta osin Ympäristöministeriön Helmi-ohjelman rahoituksesta.

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett kontaktmyndighetens utlåtande om MKB-programmet för batterimaterialfabriken i Vasa (Österbotten)16.9.2021 10:36:04 EEST | Tiedote

Johnson Matthey planerar att bygga en katodmaterialfabrik i Långskogens storindustriområde i Vasa. Fabrikens primära produkt är katodmaterial, som marknadsförs under namnet eLNO® och används i batterier för den nya generationens elbilar. I det pågående förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (MKB-förfarande) är den planerade produktionskapaciteten i projektet 30 000 ton per år.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Vaasan akkumateriaalitehtaan YVA-ohjelmasta (Pohjanmaa)16.9.2021 10:36:03 EEST | Tiedote

Johnson Matthey suunnittelee katodimateriaalitehdasta Vaasan Laajametsän suurteollisuusalueelle. Tehtaan ensisijainen tuote on katodimateriaali, markkinointinimeltään eLNO®, jota valmistetaan käytettäväksi uuden sukupolven sähköajoneuvojen akuissa. Meneillään olevassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) hankkeen suunniteltu tuotantokapasiteetti on 30 000 tonnia vuodessa.

Työstä hyvinvointia ja kilpailuetua Etelä-Pohjanmaalle -hanke on käynnistynyt13.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Hanke on osa valtakunnallista TYÖ2030-kehittämisohjelmaa ja sen rahoittaa Työterveyslaitos. Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2021 - 31.7.2022. Sen toteuttajana on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus yhteistyössä muun muassa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien, Kauppakamarin, Seinäjoen Ammattikorkeakoulun ja Koulutuskuntayhtymä SEDUn kanssa. Hankkeeseen on nimitetty työelämänvalmentajaksi Ari Koivuniemi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme