Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kohti kestävää tulevaisuutta, tutustu Etelä-Pohjanmaan alueelliseen maaseudun kehittämissuunnitelmaan

Jaa

Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027 on valmistunut ja toimitettu Maa- ja metsätalousministeriöön. ELY-keskusten alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat kattavat kehittämishankkeet, maaseudun yritystuet sekä ensimmäistä kertaa myös maatalouden rakennetuet. Kehittämissuunnitelmassa esitetään strateginen näkemys alueen maaseudun kehittämisen painopisteistä sekä kiteytetään keskeiset päämäärät, tavoitteet ja keinot.

Alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat ovat osa kansallista CAP-suunnitelman valmistelua. CAP -lyhenne tulee EU:n yhteisestä maatalouspolitiikan tulevasta rahoituskaudesta (Common Agricultural Policy, CAP), jota tullaan soveltamaan vuosina 2023-2027

Kohti kestävää tulevaisuutta, Etelä-Pohjanmaan alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027 on saatavilla osoitteesta:

Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-314-930-4

ELY-keskusten alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat kattavat kehittämishankkeet, maaseudun yritystuet sekä ensimmäistä kertaa myös maatalouden rakennetuet. Kehittämissuunnitelmassa esitetään strateginen näkemys alueen maaseudun kehittämisen painopisteistä sekä kiteytetään keskeiset päämäärät, tavoitteet ja keinot.

Etelä-Pohjanmaan maaseudun kehittämisen painopisteiksi on yhteisesti määritelty

1)      Ruokaprovinssin kehittäminen

2)      Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen

3)      Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi

Ruokaprovinssin kehittämisen keskeisimmät päämäärät ovat ruokaketjun kilpailukyvyn vahvistaminen ja uudistaminen, taloudellinen kannattavuus ja osaamisen kehittäminen sekä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistäminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen.

Yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämisellä tavoitellaan työllisyyttä ja kasvua luovaa kilpailukykyistä ja monimuotoista maaseutualueiden yrittäjyyttä. Lisäksi tavoitellaan yritystoiminnan jatkuvuutta sekä liiketoimintaosaamisen ja yritystoiminnan suunnitelmallisuuden kehittämistä.

Maaseudun elinvoima ja asukkaiden hyvinvointi- painopisteessä kehittämisen päämäärinä ovat: elinvoimainen ja kehittyvä maaseutu, monipuoliset palvelut sekä viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö sekä hyvinvoivat asukkaat. Myös maaseudun kestävä tulevaisuus: ilmastonmuutos, monimuotoinen luonto ja puhdas ympäristö sekä vähähiiliset energiaratkaisut ja uusiutuva energia nousivat kehittämisen tavoitteiksi.

Painopisteet ja niiden sisällöt ovat luonteva jatkumo aikaisempien kausien tulokselliselle kehittämistyölle. Kaikkia painopisteitä yhdistävät läpileikkaavat teemat: digitalisaatio, osaamisen lisääminen, ympäristö, ilmastonmuutos sekä luonnonvarojen kestävä käyttö. Yhteisinä teemoina kestävän kehityksen lisäksi esille nousevat osaamisen vahvistaminen sekä digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen.

Maatalouden rakennetukien tavoitteet ovat yhteneväiset Ruokaprovinssin kehittämisen painopisteen kehittämistarpeiden kanssa. Rakennetukien tavoitteena Etelä-Pohjanmaalla on maataloustuotannon kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantaminen sekä maatilojen taloudellisten ja tuotannollisten olosuhteiden sekä tehokkuuden parantaminen. Lisäksi tavoitellaan kestävän ympäristön tilan edistämistä sekä nuorten yrittäjien kannustamista ja lisäämistä alalle.

Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelu n ollut laajasti alueen toimijoita ja keskeisiä sidosryhmiä sitouttava prosessi. Toimijat olivat aktiivisesti mukana valmistelutyössä ja toivat näkemyksensä tulevaisuuden kehittämistarpeista Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen näkökulmasta tämä yhteistyö ja vuorovaikutus on ollut ensiarvoisen tärkeää ja luo vahvaa luottamusta myös alueellisen suunnitelman tulokselliseen toteuttamiseen.

Kiitos teidän kaikkien mukana olleiden! Luodaan yhdessä kestävää tulevaisuutta maaseudulle!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Mäkimantila, kehittämispäällikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, maaseutuyksikkö
0295 027 701
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård skickas ut på remiss och presenteras för allmänheten (Österbotten)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Skötsel- och användningsplanen för Natura 2000-området Kristinestads skärgård har beretts under åren 2021–2022. Planen har utarbetats i samarbete med en styrgrupp som bestående av städernas, mark- och vattenägarnas och andra intressentgruppers representanter. Skötsel- och användningsplanens mål är att trygga de naturvärden som står till grund för inrättandet av Natura 2000-området. Utöver detta främjar planen områdets kulturhistoriska värden och rekreationsvärden.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)31.1.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut kuntien, maa- ja vesiomistajien sekä muiden sidosryhmien edustajia. Tavoitteena on turvata Natura 2000 -alueen perustana olevia luontoarvoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme