Etelä-Savon ELY-keskus

Kohvajään osuus ylittänyt teräsjään paksuuden Etelä-Savon järvillä

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen Ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia viidellä järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat järvestä riippuen 51–60 cm välillä, mutta järven sisällä jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja.

Talvinen järvenrantamaisema. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Talvinen järvenrantamaisema. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.

Alueellisilla havaintopaikoilla (havaintojakso 2004–2022) jäänpaksuudet ovat olleet vuoden aikaan nähden paksumpia vain tammikuussa vuosina 2006 ja 2011. Lumisateiden ja suojasään vaikutuksesta lumisohjosta muodostuneen kohvajään osuus on mittauspaikoilla ylittänyt alkutalvesta syntyneen teräsjään paksuuden. Kohvajään osuus onkin mittauspaikoilla noin puolet kokonaisjäänpaksuudesta. Jäänpaksuudet ovat kasvaneen helmikuussa noin 20 cm, riippuen lumipeitteen paksuudesta eri havaintojärvillä. Valtakunnallisilla havaintopaikoilla jäänpaksuus on hieman suurempi kuin tammikuussa keskimäärin.


Tällä hetkellä jään päällä on vaihteleva kerros lunta ja monilla paikoilla lumen alla myös vettä, mikä hankaloittanee jäällä liikkumista. Jää on havaintopaikoilla kerrostunutta eli kohvajäässä on havaittavissa useita vesikerroksia, joiden paksuus on 6–9 cm. Tämä kannattaa huomioida liikuttaessa jääteiden ulkopuolella mm. moottoriajoneuvoilla. Mittauspaikoilla havaittiin keskimäärin noin 6–16 cm paksu lumikerros. Eri järvien jäänpaksuuksien erot ovat keskimäärin pienempiä kuin aikaisempina vuosina eli järvien jäätyminen tapahtui hyvin samaan aikaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.fi
Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Talvinen järvenrantamaisema. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Talvinen järvenrantamaisema. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme