Yleinen työttömyyskassa YTK

Kokemus työvoimapulasta keskittyy naisvaltaisille aloille

Jaa

YTK:n laaja kyselytutkimus kertoo, että työvoimapula tuntuu etenkin sosiaali- ja terveysalalla sekä MaRa-alalla. Pula työntekijöistä ei kuitenkaan ole valtaosalle vastaajista syy kiinnostua toisista toimialoista. Kuljetusala ja teollisuus vetävät miehiä puoleensa, sote-ala puolestaan naisia.

Yleinen työttömyyskassa YTK tiedusteli syyskuussa jäsenistönsä näkemyksiä työvoimapulaan. Kysely tehtiin osana säännöllisesti toteutettavaa Jäsenpulssi-kyselytutkimusta, johon vastasi tällä kertaa yli 17 000 YTK:n jäsentä 

40 % kyselyn vastaajista kokee, että omalla alalla on nyt työvoimapulaa, eli paljon avoimia työpaikkoja. Toimialoista korostuvat erityisesti julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto, jolla työskentelevistä 68 % kokee, että alalla on pulaa työvoimasta. Yksityisellä sotealalla näin kokee 64 %, matkailu-, majoitus-, ravintola-alalla 60 % ja ICT-alalla 56 % vastaajista.  

Vähiten työvoimapulaa koetaan lakialalla: vain 14 % siellä työskentelevistä kokee, että alalla on paljon avoimia työpaikkoja. Mainos-, markkinointi- ja viestintäalalla osuus on lähes yhtä pieni, 15 %.  

Kuljetusala kiinnostaa nuoria, kaupan ala lomautettuja ja työttömiä 

17 % kyselytutkimuksen vastaajista on kiinnostunut toisista toimialoista sen vuoksi, että he uskovat niillä olevan työvoimapulaa. Valtaosa vastaajista (70 %) ei ole kiinnostunut vaihtamaan toimialaa työvoimapulan vuoksi.

Nuoria vastaajia kiinnostaa etenkin kuljetus-, liikenne- ja varastointiala: työvoimapulaan havahtuneista 1824-vuotiaista jopa 28 % kertoo olevansa kiinnostunut tästä toimialasta. Kaupan ala (22 %) ja teollisuus (20 %) tulevat seuraavina.  

Työttömien ja lomautettujen vastaajien kiinnostavuuslistalla porskuttaa kaupan ala. 30 % lomautetuista ja 22 % työttömistä vastaajista nimesi juuri sen toimialaksi, jonka kiinnostavuus on lisääntynyt. Toisaalta myös 28 % osa-aikatyötä tekevistä ja 17 % kokopäivätyötä tekevistä on kiinnostunut kaupan alasta työvoimapulan perusteella.  

 

Kova työ ei pelota naisia – miehet haluavat tekniikan pariin 

Naisten ja miesten vastaukset eroavat toisistaan selvästi kysyttäessä, mitä toimialoja kohtaan kiinnostuksesi on lisääntynyt. 

Naisille vetovoimaisimmat alat työvoimapulan vuoksi ovat kovasta työtaakastaan tunnettu julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto (30 %), kaupan ala (20 %) sekä yksityinen sosiaali- ja terveydenhuolto (18 %). Myös koulutus- ja opetusala (17 %) kiinnostaa naisvastaajia. 

Miehille kiinnostavimmat alat työvoimapulan perusteella ovat kuljetus, liikenne ja varastointi (24 %), Teollisuus (20 %) sekä ICT-ala (18 %). 

”Tulosten perusteella alojen vetovoima on edelleen vahvasti jakautunut sukupuolen mukaan. Sosiaali- ja terveydenhuolto sekä opetusala kiinnostavat naisia, miehiä puolestaan tekniikan parissa työskentely. Ainoastaan kaupan ala on tasaisen vetovoimainen: siitä on kiinnostunut 20 % naisista ja 17 % miehistä”, sanoo YTK:n asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka neljännen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme