Finanssiala ry

Koko finanssitoimialalle työehtosopimukset – vakuutusalalle myös yleisen linjan mukainen ratkaisu

Jaa
Koko finanssitoimialalla on nyt voimassa olevat työehtosopimukset, kun vakuutusalan sopimus on hyväksytty 24. maaliskuuta 2023. Rahoitusalan sopimus hyväksyttiin 9. maaliskuuta. Sopimusten piirissä on noin 35 000 työntekijää rahoitus-, vakuutus- ja arvopaperimarkkinatoimialan yrityksistä.

Finanssiala ry:n puheenjohtaja Juha Koponen on erittäin tyytyväinen, että vakuutusalalle on myös lopulta syntynyt palkkaratkaisu. Vakuutuksen neuvottelut alkoivat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja Ammattiliitto Pron välillä viime joulukuussa. Sopimus on kaksivuotinen ja voimassa 31.1.2025 saakka.  

Koponen kiittää Paltan ja Pron neuvottelutiimejä ratkaisuista.

”Palkankorotusten taso on yleisen linjan mukainen. Olen hyvin tyytyväinen osapuolien kykyyn sopia yhdessä ja kehittää toimialan käytäntöjä tässä vaikeassa yleisessä taloustilanteessa. Ratkaisuun sisältyy toisena vuotena yrityksissä sovittava palkkakeskusteluerä. Sen olisimme toivoneet olevan suurempi, mutta pidämme tärkeänä, että työntekijäpuolella on valmiutta palata hyväksi koettuun palkkakeskustelumalliin”, Juha Koponen toteaa.

Vuonna 2023 palkkoja korotetaan 3,5 prosentin yleiskorotuksella 1.6.2023. Lisäksi toukokuussa 2023 maksetaan 665 euron suuruinen kertaerä.

Vuonna 2024 konttoritoimihenkilön palkkoja korotetaan 1.5.2024 lukien 1,2 prosentin yleiskorotuksella ja 1,3 prosentin palkkakeskusteluerällä. Kenttämiesten palkkoja korotetaan samana ajankohtana 2,5 prosentin yleiskorotuksella.

Koponen pitää tärkeänä, että perhevapaakirjaukset uudistettiin huomioiden molemmat vanhemmat aikaisempaa paremmin.

”Hienoa, että työntekijäpuoli haluaa jatkaa tulevaisuusvuoropuhelua ajankohtaisista ja toimialaa eteenpäin katsovilla aiheilla”, Koponen sanoo.

Vakuutusalalla on jo yli kymmenen vuoden aikana tehty tiivistä ennakoimistyötä rakentavassa hengessä. Tämän vuoden tammikuun lopussa päättyi Vakuuttava työ 2030-hanke, jossa ennakoitiin, millaiseksi työskentelytavat muuttuvat ja mitä muutokset tarkoittavat esimerkiksi itsensä johtamisen, oman työn järjestelyjen, uuden oppimisen ja urakehityksen kannalta.

Finanssiala ry ja sen jäsenyritykset ovat Palvelualojen työnantajat Paltan työmarkkinajäseniä. Palta vastaa sekä rahoitus- että vakuutusalan työehtoneuvotteluista ja -sopimuksista. FA ja Palta huolehtivat yhdessä työntekijäliittojen kanssa finanssityön kehittämisestä ja tulevaisuutta koskevasta vuoropuhelusta.

Paltan tiedote 24.3.2023

Haastattelupyynnöt Juha Koposelle FA:n viestinnän kautta: 020 793 4240

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Pankkibarometri: Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä jatkuu laimeana5.6.2023 10:42:27 EEST | Tiedote

Kotitalouksien ja yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Odotukset kotitalouksien ja yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat myös heikot. Pankkibarometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään. Vastaavasti kiinnostus talletustilejä ja kaikkia lainanhoidon joustomahdollisuuksia kohtaan ovat kasvaneet. Vuoden 2023 toinen kysely tehtiin pankinjohtajille toukokuussa.

Korkojen nousu huolestuttaa asuntovelallisia – suomalaiset panostavat säästöihin ja korkosuojiin1.6.2023 06:31:00 EEST | Tiedote

Koron nousun uhka herättää suomalaisten asuntovelallisten keskuudessa huolta, ja monet etsivät keinoja varautua siihen. Vuoden 2023 Säästäminen ja luotonkäyttö -kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät keinot varautua korkojen nousuihin ovat säästäminen ja korkosuojaus. Kyselytutkimuksen mukaan asuntolainaa koskevien riskien joukossa suurin huoli liittyy korkotason merkittävään nousuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme