Jyväskylän yliopisto

Koko lähiö liikkeelle yhdenvertaisesti – tutkimus selvitti laajasti liikkumisen saavutettavuuden ulottuvuuksia

Jaa
Yhdenvertaiset liikkumismahdollisuudet koko väestölle on tavoite, jonka saavuttamiseksi on huomioitava paljon muutakin kuin palveluiden sijainti, esteettömyys ja hinta. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkijat loivat yhteishankkeessa mallin, joka avaa liikkumisen saavutettavuuden ulottuvuuksia. Ideoita on jo sovellettu käytäntöön Jyväskylässä ja Helsingissä.
Kontulan kelkkapuisto Helsingissä. Kuva: Janne Pyykkönen
Kontulan kelkkapuisto Helsingissä. Kuva: Janne Pyykkönen

Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkijat yhteistyössä kaupunkien liikuntapalveluiden asiantuntijoiden kanssa ovat luoneet uuden mallin, jossa eritellään kymmenen näkökulmaa väestön liikunnan saavutettavuuden parantamiseksi. Uutena määritelty sosiaalinen ulottuvuus vaikuttaa keskeisesti ihmisten liikkumispäätöksiin.

Yhteishankkeessa liikuntaa on tarkasteltu laajasti arjen aktiivisuudesta järjestettyihin liikuntaharrastuksiin, jolloin myös liikkumisen paikkojen ja tapojen sekä saavutettavuuteen vaikuttavien toimijoiden joukko on laaja.

– Aiemmin saavutettavuuden käsittein on yleensä kuvattu varsinaisille liikuntapaikoille harrastamaan pääsemistä. Oli ilmeinen tarve päivittää käsitteistöä vastaamaan liikkumisen laajempaa kuvaa ja ihmisten kokemusmaailmaa, sekä samalla julkisen sektorin liikuntapolitiikan käytännön tarpeita, kertoo tutkijatohtori Ilkka Virmasalo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Sosiaalinen saavutettavuus vaikuttaa liikkumiseen merkittävästi

Uudessa mallissa on kymmenen liikunnan saavutettavuuden ulottuvuutta: maantieteellinen, fyysinen ja tekninen, ajallinen, tiedon, taloudellinen, hallinnollinen, kulttuuris-asenteellinen, taidollinen, sosiaalinen ja mentaalinen.

– Kuvaamme sitä moniulotteista elämäntilanteisiin ja olosuhteisiin liittyvää kokonaisuutta, joka edeltää ja mahdollistaa ihmisten liikkumispäätöksiä. Pelkällä tiedon tarjoamisella, kuten liikunnan hyödyistä ja palveluista kertomalla, ei vielä kumota muita saavutettavuuden ongelmia. Liikkumaan lähtemisen kynnyksen voi nostaa ylitsepääsemättömäksi vaikkapa pula rahasta, liikkuvista kavereista, liikuntataidoista, kielitaidosta tai arkirytmiin sopivista liikuntavuoroista, Virmasalo toteaa.

Merkittävin uusi avaus mallissa on sosiaalinen ulottuvuus. Sosiaalinen saavutettavuus muodostuu yksilöiden ja ryhmien arkisessa vuorovaikutuksessa ja siihen vaikuttavat liikkumista koskevat mielikuvat ja arvostukset.

– On tärkeää kuvata, kuinka ihmiset tulkitsevat todellisuutta eri lähtökohdista, ja miten tämä vaikuttaa heidän näkemyksiinsä olemassa olevien liikkumismahdollisuuksien sopivuudesta itselleen. Sosiaalinen ulottuvuus toimii linssinä, jonka kautta yksilö tulkitsee liikkumista mahdollistavat materiaaliset ja kyvylliset ulottuvuudet omasta näkökulmastaan, Virmasalo selventää.

Uusi malli suunnittelukäyttöön kaupunkien liikuntapalveluissa

Saavutettavuuden ulottuvuudet on kehitetty käytännön työn lähtökohdista. Mallin ideoita on jo sovellettu Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien liikuntapalveluiden suunnittelussa.

– Uusi ulottuvuusajattelu laajensi käytännön toimijoiden ymmärrystä liikkumiseen vaikuttavien taustatekijöiden ja toimenpiteiden kirjosta sekä samalla moniammatillisen, -alaisen ja -sektorisen yhteistyön tarpeesta. Malli on tässä hankkeessa optimoitu liikkumisen edistämiseen, mutta perusidea on sovellettavissa muidenkin ilmiöiden, esimerkiksi kulttuuripalveluiden, saavutettavuuden tarkasteluun, Virmasalo toteaa.

Tutkimushanke Yhdenvertainen liikunnallinen lähiö (YLLI) on Helsingin yliopiston maantieteilijöiden ja Jyväskylän yliopiston liikunnan yhteiskuntatieteilijöiden hanke, joka on osa ympäristöministeriön koordinoimaa Lähiöohjelmaa 2020–2022. Hankkeessa on kartoitettu Jyväskylän Huhtasuon ja Helsingin Kontulan lähiöiden asukkaiden liikkumista ja yhdenvertaista mahdollisuutta liikuntaan ja liikunnalliseen elämäntapaan sekä kehitetty työkaluja liikuntaolosuhteiden suunnittelun tueksi.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli:

Virmasalo, I., & Hasanen, E. 2022. Defining the accessibility of physical activity. Tracing the social dimension.Contesti. Città, Territori, Progetti 2.

Lisätietoa:

Ilkka Virmasalo
tutkijatohtori
Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellinen tiedekunta
+358 50 307 2755
ilkka.virmasalo@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kontulan kelkkapuisto Helsingissä. Kuva: Janne Pyykkönen
Kontulan kelkkapuisto Helsingissä. Kuva: Janne Pyykkönen
Lataa
Liikkumisen saavutettavuuden ulottuvuudet
Liikkumisen saavutettavuuden ulottuvuudet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye