Aluehallintovirasto

Koko maan hätätyöilmoitukset käsitellään nyt Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueella

Jaa

Työsuojeluviranomainen keskittää hätätyöilmoitusten käsittelyn 1.10.2020 alkaen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Tähän saakka hätätyöilmoituksia on käsitelty kaikkien aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueilla.

- Työnantajien näkökulmasta menettely yksinkertaistuu, koska jatkossa samalla lomakkeella voi ilmoittaa eri aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden toimialueilla tehdystä hätätyöstä, kertoo työsuojelun vastuualueen lakimies Laura Kantola Lounais-Suomen aluehallintovirastosta. - Työnantajille tuo helpotusta myös se, että kaikki hätätyöilmoitusten viranomaiskäsittelyyn liittyvä asiointi hoituu nyt yhdellä työsuojelun vastuualueella.

Työaikalaissa määritellään, mitä hätätyö tarkoittaa ja säädetään sen edellytyksistä. Työnantaja voi teettää hätätyötä ennalta arvaamattoman tapahtuman sattuessa, jos se on aiheuttanut keskeytyksen työnantajan säännöllisessä toiminnassa tai vakavasti uhkaa sellaisen aiheuttaa. Hätätyön teettäminen on mahdollista myös, jos ennalta arvaamaton tapahtuma vakavasti uhkaa johtaa hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön vaarantumiseen. Hätätyötä teetettäessä säädettyjä tai sovittuja säännöllisiä työaikoja saa pidentää siinä määrin kuin mainitut syyt sitä edellyttävät, mutta ei kuitenkaan kahta viikkoa kauempaa.

Työsuojeluviranomainen valvoo, että työnantaja noudattaa hätätyötä teettäessään työaikalakia. Tämän vuoksi työnantajan on viivytyksettä ilmoitettava työsuojeluviranomaiselle kirjallisesti hätätyön syy, laajuus ja todennäköinen kestoaika. Työsuojeluviranomainen jättää asian saamansa ilmoituksen varaan tai ryhtyy tarvittaessa toimiin hätätyön rajoittamiseksi tai lopettamiseksi.

Tarkemmin hätätyön teettämisen edellytyksistä ja sen rajoituksista sekä hätätyöilmoituksen tekemisestä kerrotaan Tyosuojelu.fissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 0295 018 158, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Tillsynsmyndigheternas föreskrift om direkt och indirekt arbete vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och institutionsvård för äldre29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Ändringar i äldreomsorgslagen har trätt i kraft 1.10.2020. Syftet med ändringarna är att säkerställa äldre högkvalitativa tjänster i vård och omsorg dygnet runt, som möjliggör ett värdigt och meningsfullt liv. Målet är också att förbättra klient- och patientsäkerheten genom att en tillräcklig personal reserveras för omsorgsfullt genomförd vård och omsorg.

Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä29.10.2020 11:00:00 EETTiedote

Vanhuspalvelulakiin on tehty muutoksia 1.10.2020 alkaen. Vanhuspalvelulain muutosten päätavoitteena on turvata iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon asiakkaille laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Valtionavustukset kirjastotoiminnan kehittämiseen - haku käynnissä28.10.2020 14:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirasto myöntää valtionavustuksia kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Kirjastojen avustusten hakuaika vuodelle 2021 on 26.10.−30.11.2020. Avustusten tavoitteena on lisätä kaikkien osallisuutta kulttuuriin ja parantaa eri väestöryhmien osallistumismahdollisuuksia. Hankkeiden toivotaan edistävän asukkaiden ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta. Monipuoliset lukutaidot, kirjastojen muunneltavat ja yhteiskäyttöiset tilat sekä kirjaston palvelujen ja toimintojen kehittäminen kaikenikäisille myös digi- ja etäyhteyksin käytettäviksi ovat keskeisiä kehittämiskohteita. Kunnat ja kunnalliset yleiset kirjastot voivat hakea valtionavustusta alla oleviin kokonaisuuksiin (valinta tehdään sähköisellä hakulomakkeella): Kokonaisuus: Aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus Kokonaisuus: Lukemisen edistäminen Kokonaisuus: Jatkuva oppiminen Kokonaisuus: Kirjastojen vaikuttavuus, uudet toimintamallit ja kestävä kehitys Hak

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme