Kokoomuksen eduskuntaryhmältä ohjelma monopolien ja normien purkamiseks

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut Reilumman kilpailun Suomi -nimeä kantavan ohjelman. Ohjelmassa esitetään mm. alkoholipolitiikan, apteekkialan, raideliikenteen, maankäytön ja rakentamisen, postimarkkinoiden sekä rahapelijärjestelmän uudistamista vastuullisen markkinatalouden hengessä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää, että seuraavalla vaalikaudella toteutetaan kunnianhimoinen ohjelma monopolien ja turhien normien purkamiseksi. Eduskustaryhmän Reilumman kilpailun Suomi -ohjelman ovat valmistelleet kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Sinuhe Wallinheimo.

”Tulevan hallituksen on aika puhaltaa Suomeen jälleen raikasta ”saa tehdä” -henkeä, jossa kaikkea ei kielletä varmuuden vuoksi tai päätetä ihmisen puolesta valmiiksi. En vastusta sääntelyä, mutta vastustan ihmisiä ja yrityksiä kiusaavia, haitallisia ja turhia normeja.  Ylimääräinen sääntely syö yhteiskunnasta ilon”, Grahn-Laasonen sanoo.

”Toimivat markkinat ovat kansalaisen paras suoja palveluiden ja tuotteiden heikkoa laatua ja ylikorkeita hintoja vastaan. Kokoomuksen tavoitteena on Suomi, jossa kuninkaan paikalla on kuluttaja – ei valtion sääntelyviraston virkamies tai monopoliyhtiön toimitusjohtaja. Haluamme, että suomalaisilla on mahdollisuus äänestää jaloillaan”, Wallinheimo sanoo.

Grahn-Laasonen ja Wallinheimo esittävät muun muassa kilpailulainsäädännön uudistamista, Kilpailu- ja kuluttajaviraston resurssien ja toimivallan vahvistamista sekä kartellien kriminalisointia. He esittävät ensi vaalikaudelle myös sääntelynpurkuohjelmaa yritystoimintaa haittaavien normien ja byrokratian purkamiseksi.

”Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista vastustettiin hurjasti vuosia, mutta kun uudistus lopulta vietiin läpi, ei kukaan sen koommin ole esittänyt paluuta entiseen. Aukioloaikojen vapauttaminen ei maksanut mitään tai leikannut keneltäkään, mutta se vahvisti työllisyyttä, avasi uusia kasvun mahdollisuuksia ja helpotti ihmisten arkea”, Grahn-Laasonen sanoo.

Julkisia hankintoja uudistamalla jopa miljardien säästöt

Grahn-Laasonen ja Wallinheimo rajoittaisivat kuntien ja muiden julkisyhteisöjen mahdollisuuksia kilpailla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa. He vaativat rajoituksia myös ns. in house -yhtiöiden perustamiseen. Julkisiin hankintoihin he esittävät mallia, jossa kilpailutus on uusittava, jos tarjouksia saapuu vain yksi.

”Veronmaksajien rahoilla tehdään hankintoja noin 45 miljardin euron edestä vuosittain. Onnistunut kilpailutus takaa sen, että veronmaksajat saavat laadukasta palvelua ja vastinetta rahoille. Ei ole mitään järkeä, että kunta toimii pitopalveluna tai pesulana, jos saman palvelun saisi hankittua markkinoiltakin. Kilpailun lisääminen julkisissa hankinnoissa omaa potentiaalia jopa miljardiluokan säästöihin”, Wallinheimo sanoo.

Askeleet kohti reilumman kilpailun Suomea:

  1. Vaalitaan reilua kilpailua kaikessa päätöksenteossa
  2. Puretaan normeja kilpailun tieltä
  3. Edistetään kilpailua julkisilla hankinnoilla
  4. Luodaan mahdollisuuksia parempiin sote-palveluihin
  5. Uudistetaan apteekkialaa turvallisesti ja vastuullisesti
  6. Vapautetaan alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan
  7. Mahdollistetaan kilpailu raideliikenteessä
  8. Parannetaan maankäytön markkinaehtoisuutta
  9. Avataan postimarkkinat muuttuneessa maailmassa
  10. Uudistetaan rahapelijärjestelmä 2020-luvulle

Ohjelman on luettavissa kokonaisuudessaan kokoomuksen verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sinuhe Wallinheimo. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme