Kokoomuksen Marttinen: Kuntien ja hyvinvointialueiden suorittama hankintalain kiertäminen on estettävä

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttinen vaatii in house -yhtiöiden kautta suoritettavan hankintalain kiertämisen estämistä.

Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Matias Marttinen vaatii in house -yhtiöiden kautta suoritettavan hankintalain kiertämisen estämistä. Marttisen mukaan suomalaiset kunnat ja reilun kuukauden päästä aloittavat hyvinvointialueet ovat systemaattisesti kiertäneet hankintalakia. Marttinen on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.

”Meillä on Suomessa kasvava määrä julkisia toimijoita, jotka pyrkivät kiertämään hankintalain edellyttämät kilpailutukset kokonaan in house -yhtiöistä hankitun omistuksen kautta. Suomalainen lainsäädäntö onkin tällä hetkellä in house -yhtiöiden osalta aivan liian epäselvä”, Marttinen aloittaa.

Marttista huolettaa nykytilanne, jossa kunnat ja hyvinvointialueet voivat marginaalisella in house -yhtiön osaomistuksella kiertää avoimet ja tehokkaat kilpailutukset. Kilpailutusten kiertäminen vähentää julkisten hankintojen tehokkuutta estämällä yksityisten yritysten osallistumista julkisiin hankintoihin.

”On todella huolestuttavaa, jos julkisissa hankinnoissa ei suoriteta avoimia kilpailutuksia, vaan kiireen tai muiden lakiin perustumattomien syiden vuoksi hankinnat tehdään julkisten yhtiöiden kautta. Nyt monet hyvinvointialueet hankkivat esimerkiksi ateria-, kiinteistönhuolto- ja siivouspalveluita In house -yhtiöiden kautta, vaikka vastaavat palvelut olisi täysin mahdollista hankkia markkinoilta. Kilpailutusten kiertämisellä julkiset toimijat tappavat monien suomalaisten yrityksien mahdollisuuksia harjoittaa liiketoimintaansa”, Marttinen jatkaa.

Marttinen muistuttaa, että julkiset yhtiöt ovat vallanneet viime vuosien aikana entistä enemmän tilaa kansallisilta markkinoilta. In house -yhtiöiltä ostettujen sidosyksikköhankintojen osuus on vuosittain jo noin 15 miljardia euroa. Kierrettyjen kilpailutusten myötä veronmaksajien rahojen käytön tehokkuus jää epäselväksi.

”Viime aikoina otsikoihinkin nousseet in house -yhtiöiden ongelmat ovat osoittaneet, että lain vaatimaa avointa kilpailua tarvitaan julkisia hankintoja tehtäessä. Kilpailutuksista hyötyvät niin palveluiden käyttäjät, veronmaksajat kuin suomalaiset yritykset. Hallituksen on valmisteltava lainmuutokset, jotta julkisten toimijoiden systemaattinen hankintalain kiertäminen voidaan lopettaa”, Marttinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme