Kokoomuksen Marttinen: Nuuska lailliseksi ja verotulot Suomeen

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen kantaa huolta nuuskan käytöstä Ruotsille valuvista valmisteverotuloista. Marttisen laillistaisi nuuskan, jotta sen kaupasta saataisiin verotulot Suomeen.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Matias Marttinen vaatii nuuskan myynnin laillistamista Suomessa. Valtiovarainministeriön Ylelle antaman karkean arvion mukaan Suomi menettää vuosittain sadan miljoonan euron verotulot Ruotsille. Marttinen näkee nuuskan laillistamisen keinona torjua harmaata taloutta.

“Nuuskan käyttö on Suomessa yleistä ja harmaat markkinat laajat. Nuuskan terveyshaittoja ei pidä vähätellä, mutta näyttää siltä, ettei myyntikielto estä nuuskan laajamittaista käyttöä. Nuuskasta aiheutuvat terveyshaitat jäävät Suomeen, mutta verotulot valuvat Ruotsiin. Seuraavan hallituksen on syytä korjata tilanne”, Marttinen sanoo.

Kokoomus on puoluekokouksessaan asettunut nuuskan myynnin laillistamisen kannalle. Nuuskan tuominen markkinoille on kielletty EU:n tupakkadirektiivissä, mutta jäsenmaista Ruotsi on neuvotellut itselleen poikkeusluvan perinteisen nuuskan myymiselle. EU-direktiivin mukainen kielto ei kuitenkaan koske purutupakkaa, jota monissa maissa myydään ja käytetään nuuskan tavoin. 

“Suomen pitäisi ensisijaisesti pyrkiä Ruotsin kanssa samaan asemaan tai vaihtoehtoisesti hyödyntää direktiivin purutupakkapoikkeusta. Me kaikki tiedämme valtiontalouden heikon tilan. Erityisesti vasemmisto etsii sopeutuksen tueksi veropohjasta tilkittäviä aukkoja. Tässä on yksi ilmiselvä aukko”, Marttinen sanoo ja heittää pallon vasemmistopuolueiden suuntaan.

Nuuskan käyttö on kasvanut vuosi vuodelta. Yksityishenkilöiden matkustajatuonnin lisäksi haasteena on ammattimainen nuuskan salakuljetus. Tarkkaa tietoa salakuljetetun nuuskan kokonaismäärästä ei ole.

“Nuuskan saatavuus pimeiltä markkinoilta on hyvä kaikkialla Suomessa. Valtiovarainministeriö arvioi että verotuloja menetetään sata miljoonaa euroa vuodessa. Se on pysäyttävä luku”, Marttinen sanoo. 

“Haave nuuskattomasta Suomesta on katteeton niin kauan kuin nuuskan myynti Ruotsissa on laillista. Nuuskan matkustajatuonnin tai edes laittoman salakuljetuksen lopettaminen kokonaan ei siis ole realismia. On paljon parempi ratkaisu säännellä nuuskakauppaa ja saada verotuotto Suomen valtiolle, kun käyttö joka tapauksessa jatkuu”, Marttinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Matias Marttinen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme