Kokoomuksen Mia Laiho: Turvallisuusalan väärinkäytöksiin ja valvontaan puututtava

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho vaatii sisäministeri Mikkosta tarttumaan välittömästi turvallisuusalalla ilmenneisiin väärinkäytöksiin ja valvonnan puutteisiin. Laiho vaatii hallitukselle tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessään selvitysryhmän perustamista turvallisuusalan koulutuksen ja alan yritysten valvonnan riittävyyden ja korjaustarpeiden arvioimiseksi.

Mia Laiho. Kuvaaja:: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho. Kuvaaja:: Mikko Mäntyniemi.

(Linkki kirjalliseen kysymykseen KK 660/2022 vp)

Poliisi on kertonut pääkaupunkiseudulla pääradan varressa tapahtuneista eriasteisista pahoinpitelyistä liittyen järjestyksenvalvojien toimintaan ja voimankäyttöön. Itä-Uudenmaan poliisi epäilee, että järjestyksenvalvojat ovat syyllistyneet tähän mennessä yhteensä jo 24 pahoinpitelyyn.

”Ilmi nousseet tapaukset ovat järkyttäviä ja vaikuttavat olevan vain jäävuoren huippu. Miten väkivalta ja aseman väärinkäytökset ovat voineet jatkua näin pitkään ja niihin ei ole puututtu?”, kysyy edustaja Laiho.

Helsingin sanomien selvityksen perusteella ainakin viidellä Helsingin seudun juna-asemia valvoneella turvallisuusyrityksen palkkalistoilla olleella vartijalla on lainvoimainen väkivaltarikostuomio.

”Kyllähän tässä herää kysymys millä perustein väkivaltarikostuomion saanut henkilö voi jatkaa järjestyksenvalvojan tai vartijan tehtävissä. Vartijan tai järjestyksenvalvojan tehtävässä käytetään merkittävää valtaa, ja siinä tehtävässä ei voi sallia minkäänlaisia ylilyöntejä”, toteaa Laiho.

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista, Finlex 2015 määrää turvallisuusalan koulutuksesta, vaatimuksista, valvonnasta ja muusta alaan liittyvästä lainsäädännöstä. Lain mukaan vartioimistehtävät on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävien suorittamiseksi. Kenenkään oikeuksiin ei saa puuttua enempää kuin tehtävien suorittamiseksi on välttämätöntä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan järjestyksenvalvojat ovat kohdistaneet valvottaviin liiallista väkivaltaa ja nöyryyttämistä ja kyse ei ole ollut vain yksittäisistä tapauksista.

”Oleellista on, että alalle valikoituvat vain siihen soveltuvat henkilöt. Miten soveltuvuutta alalle käytännössä arvioidaan ja jos koulutuksen aikana huomataan koulutettavassa aggressiivistyyppistä käytöstä tai asenneongelmaa, puututaanko niihin? Ja mikä on koulutuksen taso? Tämä kokonaisuus pitää läpivalaista alkaen koulutuksesta alan valvontaan”, vaatii Laiho.

”Poliisitutkinta yksin ei riitä väärinkäytösten kitkemiseksi. Mielestäni on välttämättömänä perustaa selvitysryhmä arvioimaan turvallisuusalan koulutuksen ja alan yritysten valvonnan riittävyyttä ja korjaustarpeita. Vain siten alalla ammattimaisesti ja hyvin työtään tekevät työntekijät ja yritykset voivat jatkaa työtään ja kansalaisten luottamus alaa kohtaan voi palautua ”, päättää Laiho.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mia Laiho. Kuvaaja:: Mikko Mäntyniemi.
Mia Laiho. Kuvaaja:: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme