Kokoomuksen Mykkänen lyttää SDP:n ja PS:n talouslinjat

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen syyttää blogissaan SDP:n talouspolitiikkaa myrkylliseksi kaikista heikoimmassa asemassa oleville. Mykkäsen mukaan menojen paisuttaminen ja yrityksiin kohdistuvat veronkorotukset vähentävät työpaikkoja ja investointeja Suomeen.
Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen käy blogissaan läpi SDP:n ja Perussuomalaisten talouspoliittiset ohjelmat. Mykkänen kritisoi molempien puolueiden talouslinjaa uskottavuuden puutteesta. 

“SDP:n talouspolitiikka on myrkyllisintä juuri kaikista heikoimmassa asemassa olevalle. Paisuttamalla menoja ja lyömällä yrityksiä kaksin käsin, saadaan aikaan työttömyyttä, investointien kariutumista ja julkinen talous haaksirikkoon. Velkakierteeseen päästetty talous ei pysty pitämään heikoimmasta huolta”, Mykkänen sanoo. 

Mykkänen haastaa SDP:tä SAK:n esittämästä ns. kiky-maksujen siirtämisestä työntekijöiltä työnantajille. Mykkänen muistuttaa, että esitys suosisi euromääräisesti enemmän suurituloisia kuin kokoomuksen esittämä veroale, jossa painotettaisiin pienituloisia työtulovähennyksellä.

“Marin on tenteissä myös kehunut, ettei tämä siirto olisi keneltäkään pois. Jännä juttu. Miksei tätä ole tehty jo aikaisemmin? Vai olisiko kuitenkin niin, että työnantajamaksun nostaminen vähentää yrittäjien palkanmaksuvaraa. Viiden, kymmenen vuoden sisällä se näkyy joko pienempinä palkankorotuksina tai pienempänä työpaikkojen määränä”, Mykkänen sanoo.

“Sipilän hallituksen aikana työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittu kiky-siirto työnantajien maksamasta osuudesta palkansaajalle tehtiin juuri siksi, että haluttiin nopeasti keventää suomalaisen työn hintaa kansainvälisessä vertailussa ja houkutella palkkaamaan ihmisiä Suomessa. Työpaikat ja investoinnit lähtivätkin kasvuun, mihin oli toki monta syytä”, Mykkänen muistuttaa.

Perussuomalaiset pakoilee todellisuutta

Mykkänen kritisoi myös Perussuomalaisten talouslinjaa poukkoilusta ja epäjohdonmukaisuudesta. Mykkänen muistuttaa, että puolueen esittämät säästökohteet ja tasapainotustavoite eivät kohtaa.

“Joitakin säästökohteita on nimetty vaihtoehtobudjetissa, johon Purrakin usein viittaa. Sen mukaan humanitaarisen maahanmuuton, kehitysyhteistyön, yleishyödyllisten yhteisöjen verovapauden ja YLE:n leikkauksista on saatavissa 1,1 miljardin euron säästöt. Mutta hetkinen. Perussuomalaiset ovat luvanneet suomalaisille, että talous tasapainotetaan kahdessa vaalikaudessa. Noin 10 miljardin tavoite jää kovin kaukaiseksi näillä keinoilla”, Mykkänen sanoo. 

Mykkänen ihmettelee Perussuomalaisten ristiriitaista viestintää talouspoliittisen ohjelman säästötoimien sisällöstä. Mykkänen muistuttaa, että eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lulu Ranne totesi Helsingin Sanomille 2-4 prosentin tehostamistoimien kohdistuvan kaikkiin menoihin. Puolueen puheenjohtajan Riikka Purran mukaan säästö kohdistuisikin vain hallintomenoihin eli murto-osaan kaikista menoista.

“Jos perussuomalaiset eivät itsekään tiedä tarkoittaako heidän uunituoreen talousohjelmansa keskeinen säästöesitys miljardeja vai miljoonia, miten uskottavaa olisi talouden ryhtiliikkeen tekeminen heidän johdollaan?” Mykkänen kysyy. 

Mykkäsen blogi on luettavissa kokonaisuudessaan täällä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Kai Mykkänen. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme