Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén: Ilmastohaasteeseen ei voi vastata romuttamalla julkista taloutta

Jaa

Kokoomuksen ympäristövaliokunnan valiokuntavastaava Saara-Sofia Sirénin mukaan hallituksen vihreän siirtymän menojen siirtämiseen kehysten ulkopuolelle ei ollut perusteita.


Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

“Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaatii Suomelta nopeita toimia esimerkiksi energiariippuvuuden katkaisemiseksi. Panostukset huoltovarmuuteen ja kotimaiseen kestävään ja puhtaaseen energian tuotantoon on tehtävä ripeällä aikataululla. Samalla on kuitenkin mahdollista ja vastuullista edistää vihreää siirtymää, hillitä biodiversiteettikatoa julkisen talouden kannalta kestävällä tavalla”, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan hallitus ei ole onnistunut pysymään kehysten sisällä sellaisissakaan menoissa, jotka eivät liity sotaan tai sen seurauksiin. 

“Menoja lisätään esimerkiksi yksityisteiden kunnostamiseen tai kosteikkoviljelyyn. Kohteet ovat hyviä, mutta näiden menojen siirtoa kehysten ulkopuolelle ei voi perustella muuttuneella turvallisuustilanteella. Poliittisten hankkeiden toteuttamiseksi hallituksen pitäisi kyetä asettamaan muita menoja tärkeysjärjestykseen”, Sirén sanoo.

Sirén muistuttaa, että vihreän siirtymän vauhdittamiseksi yksi keskeinen keino olisi sääntelyn sujuvoittaminen.

”Suomessa seisoo miljardien eurojen edestä investointeja odottamassa oikeaa lupaa. Siis kirjaimellisesti sitä, että byrokratia ehtii ottaa pöydän kulmalta paperit käsittelyyn”, Sirén sanoo

“Ilmastonmuutos on aikamme suurin ongelma, joka ei ratkea yhden vuoden tai edes yhden vaalikauden aikana. Siksi ratkaisut edellyttävät myös taloudellista kestävyyttä. Kestävän kehityksen ajattelun mukaisesti ekologista kestävyyttä ei ole mahdollista saavuttaa ilman taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä”, Sirén sanoo.

“Hallitusta ei tunnu lainkaan huolettavan julkisen talouden kestävyysvaje. Velkaantuminen on kiihtynyt erittäin huolestuttavalla tasolla ja velkasuhde kasvaa koko kehyskauden. Silti mitään suunnitelmaa hyvinvointipalveluiden rahoituspohjan turvaamiseksi ei edelleenkään ole. Eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella jatkuu”, Sirén sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat


Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Saara-Sofia Sirén. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä

00102 EDUSKUNTA

http://www.kokoomus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme