Kokoomus jättää välikysymyksen hallituksen laiminlyönnistä EU-vaikuttamisessa
Kokoomus jättää hallitukselle välikysymyksen EU-vaikuttamisesta. Puolueen mukaan hallitus on laiminlyönyt Suomen kansallisten etujen ajamisen metsäpolitiikassa ja ns. ennallistamisasetuksen käsittelyssä.

Kokoomus katsoo, ettei Suomen tule hyväksyä ennallistamisasetusta ehdotetussa muodossaan. Suomen otettava asetukseen kielteinen kanta Ruotsin tavoin ja talousvaliokunnan lausunnon mukaisesti, sillä asetus ei edistä sille asetettuja tavoitteita tarkoituksenmukaisella tavalla.
“Suomen metsien vastuullinen käyttö on turvattava. Ennallistamisasetus ei kunnioita unionin toiminnan kannalta olennaista toissijaisuusperiaatetta eikä tuota parasta mahdollista lopputulosta kansallisen liikkumavaran jäädessä liian rajalliseksi. Lisäksi kustannukset Suomelle ovat suhteettoman suuret”, puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.
Ruotsissa hallitus otti kielteisen kannan ennallistamisasetukseen. Lisäksi maan parlamentti kyseenalaisti asetusehdotuksen EU:n toissijaisuusperiaatteen nojalla, ja korosti kansallista itsemääräämisoikeutta metsäkysymyksissä.
“Hallitus on räikeästi laiminlyönyt EU-vaikuttamisen Suomelle elintärkeässä metsäpolitiikan kysymyksessä. Hallitus on epäonnistunut, sillä se ei pystynyt muodostamaan yhtenäistä linjaa. Hallituspuolueet riitelevät eikä pääministeri ota johtajuutta yhteisen linjan muodostamisesta”, Orpo sanoo.
Komissio on antanut esityksensä ennallistamisasetuksesta jo kesäkuussa. Silti hallituksella on kestänyt kolme kuukautta tuoda U-kirje eduskunnan käsiteltäväksi. EU:n neuvostossa prosessi on jo käynnissä.
“Ensin hallitus hautoi asiaa 12 viikkoa niin, ettei eduskunnalle enää jäänyt mahdollisuutta käyttää tarkoitettuja vaikuttamiskeinojaan. Sen jälkeen hallituksen kanta on ollut epäselvä. Ympäristöministeri Ohisalo sanoo toista ja maa- ja metsätalousministeri toista. Miksi tätä ei hoidettu kuntoon kesällä? Miten asia korjataan nyt? Miten voimme luottaa, ettei tällainen epäonnistuminen toistu?”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.
“Suomen EU-politiikka, jota pääministeri johtaa, on metsäkysymyksissä aivan levällään. Juuri tällaisen epäonnistumisen välttämiseksi EU-vaikuttaminen on säädetty perustuslaissa pääministerin nimenomaiseksi velvollisuudeksi”, Mykkänen sanoo.
Hyväksyttävän kokonaisratkaisun saavuttaminen edellyttää mm. kustannusten merkittävää alenemista, jäsenvaltioiden liikkumavaran ja keinovalikoiman joustavuuden lisäämistä sekä komission delegoidun säädösvallan kaventamista – mutta mitkä ovat Suomen neuvottelustrategiat tämän saavuttamiseksi, jos huomautusmenettelyä ei haluttu käyttää? Mitkä ovat hallituksen toimet, joilla korvaavat tämän keinon käyttämättömyyden?
Talousvaliokunnalta kriittinen lausunto ennallistamisasetuksesta
Eduskunnan talousvaliokunta jätti tänään kriittisen lausunnon ennallistamisasetuksesta. Talousvaliokunta esittää, että valtioneuvoston kannasta poiketen Suomen tulee vastustaa asetusehdotusta ehdotetussa muodossaan ja edellyttää asetusehdotusta koskevissa neuvotteluissa sen muuttamista edellä tässä lausunnossa esitetyn mukaisesti.
“Talousvaliokunta edellyttää, että Suomi vaikuttaa asetuksen jatkovalmistelussa aktiivisesti yhdessä samanmielisten jäsenvaltioiden kanssa niin, että asetuksessa turvataan tarkoituksenmukaisuus, riittävä kansallinen liikkumavara, velvoitteiden oikeasuhtaisuus sekä jäsenvaltioille aiheutuvien kustannusten kohtuullisuus ja oikeudenmukainen kohdistuminen”, lausunnossa todetaan.
Talousvaliokunnan lausunto ei ollut yksimielinen. SDP:n ja keskustan kansanedustajat tukivat valiokunnan äänestyksessä kokoomuksen esitystä. Vihreät ja vasemmistoliitto äänestivät valiokunnan enemmistöä vastaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuomas TikkanenPuoluejohdon erityisavustaja
Orpon mediasuhteet
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.
Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen Kopra: Kotimainen puolustusteollisuus Ukrainan avuksi26.1.2023 13:21:31 EET | Tiedote
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jukka Kopra peräänkuuluttaa kotimaisen puolustusteollisuuden hyödyntämistä Ukrainan tukemiseksi ja Suomen puolustusmateriaalivarastojen uudistamiseksi.
Kokoomuksen Wallinheimo: Viisas päättäjä varautuu aina pahimpaan mutta suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti24.1.2023 14:22:04 EET | Tiedote
Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mielestä kansanedustajien on kyettävä välttämättömiin päätöksiin silloinkin, kun ne eivät vaikuta suosituilta tai helpoilta. Wallinheimo piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron tulevaisuusselonteon lähetekeskustelussa.
Oppositio jättää välikysymyksen julkisen talouden velkaantumisesta24.1.2023 13:05:04 EET | Tiedote
Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät yhteisen välikysymyksen julkisen talouden velkaantumisesta. Oppositioryhmien mukaan hallitus on epäonnistunut asettamiensa talouspolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa.
Kokoomuksen Sarkomaa: Suomalaiset ovat valmiina – seuraavan hallituksen tehtävä on viedä viinit ruokakauppaan24.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa asettaisi seuraavan hallituksen tehtäväksi viinien tuomisen päivittäistavarakaupan valikoimiin. 65 prosenttia suomalaisista kannattaa uudistusta.
Kokoomuksen Valkoselta raju varoitus: Valtion korkomenot nousevat 4 miljardiin20.1.2023 14:22:40 EET | Tiedote
Kokoomuksen ekonomikansanedustaja Ville Valkonen varoittaa, että valtion vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta ainakin neljään miljardiin vuosikymmenen loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme