Kokoomus: Suomi tarvitsee työnteon kunnianpalautuksen

Jaa
Kokoomuksen julkaisema Työnteon kunnianpalautus -ohjelma sisältää keinot työllisyyden vahvistamiseksi yli 100 000 työllisellä. Kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mukaan työllisyysastetta ei saada nostettua 80 prosenttiin puuttumatta kannustinloukkuihin.
Arto Satonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Arto Satonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomus esittää Suomeen työnteon kunnianpalautusta ja keinoja työllisyyden vahvistamiseksi yli 100 000 työllisellä. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenen Arto Satosen (kok.) mukaan 80 prosentin työllisyysasteeseen ei päästä vain toivomalla nopeampaa työllisyyden kasvua, vaan konkreettisilla keinoilla.

“Työuria on pidennettävä alusta, keskeltä ja lopusta. Työnteon kannustinloukkuja on purettava sosiaaliturvaa ja verotusta uudistamalla. Tarvitsemme uudistuksia myös työmarkkinoille lisäämällä sopimisen vapautta kaikille työpaikoille. 80 prosentin työllisyysaste ei ole realismia ilman konkreettisia uudistuksia, jotka lisäävät työnteon kannustimia ja helpottavat työntekijöiden palkkaamista”, Satonen sanoo.

Satonen huomauttaa, että työllisyysaste laskee nopeasti seniorikansalaisten parissa alimman mahdollisen eläkeiän jälkeen. Vuonna 2022 työllisiä oli 65-69-vuotiaiden ikäryhmässä työllisiä oli 68 000 ja työllisyysaste oli 19,4 prosenttia. Vastaavasti 60-64-vuotiaiden ikäryhmässä työllisyysaste oli 60,7 % ja 15-64-vuotiaissa 73,8 %.

“Useiden kyselyjen mukaan senioreilla on halua jatkaa työelämässä. Sopimisen jäykkyys ja toisaalta taloudelliset kannustimet vievät kuitenkin työelämästä aikaisin pois. Sahaamme omaa oksaamme työntämällä osaavaa työvoimaa työmarkkinoilta ulos”, Satonen sanoo.

Senioreiden työllisyysaste ylös Singaporen mallilla

Satonen nostaa uutena keinona esiin Singaporen mallia mukailevan siltatyön mallin keinona parantaa senioreiden kannustimia jatkaa työelämässä. Mallissa työntekijällä olisi mahdollisuus neuvotella työnantajan kanssa esimerkiksi alimman eläkeiän saavutettuaan uudet kevyemmät vastuut ja työehdot.

“Siltatyö olisi työelämässä jatkamiseen kannustava järjestely, jolla mahdollistetaan kevyt asteittainen siirtyminen ansaituille eläkepäiville. Työntekijä voisi sopia työuran loppuun hieman rennommat velvoitteet ja työnantaja saa pidettyä arvokasta osaamista työssä kiinni. Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä voitaisiin hyödyntää kytkemällä se siltatyömalliin”, Satone sanoo.

Satosen mukaan Singaporen malli lisäisi eläkeiän ylittäneiden kannustimia jatkaa työelämässä. Satosen mukaan työnantajalla olisi velvoite neuvotella työn uudelleenjärjestelystä.

“Työvoimapula pakottaa uusiin ratkaisuihin osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Suomessa on opittava jälleen arvostamaan senioreiden arvokasta osaamista ja työpanosta”, Satonen sanoo.

"SDP:n työllisyystavoitteet perustuvat toiveajattelulle"

Satonen arvostelee kovin sanoin SDP:n työllisyyspolitiikkaa. Satosen mukaan SDP:n työllisyystavoitteet perustuvat vain ja ainoastaan toiveajattelulle.

“Eihän ohjelmassa ole esitetty mitään realistisia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi. Tähän mennessä demarit ovat ehdotelleet neljän tunnin työviikkoa ja kuuden tunnin työpäivää. Molemmat keinot hidastavat kasvua ja työllisyyden kehitystä. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei pelasteta työntekoa vähentämällä”, Satonen sanoo.

“SDP:n kuuden miljardin tasapainotustavoitteesta neljä lepää pelkän toiveajattelun varassa. Ihmettelen, miten demarit uskaltavat mennä vaaleihin tällaisella bluffilla. Demareita ei näy vaivaavan, että raju velkakierre on ajamassa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut taloudelliseen haaksirikkoon”, Satonen sanoo.

Kokoomuksen ehdotukset työllisyyden kunnianpalautuksen toteuttamiseksi löytyvät puolueen verkkosivuilta.

Näillä keinoilla työnteon kunnianpalautus muuttuu sanoista teoiksi:

  1. Lisäämme sopimisen vapautta kaikilla työpaikoilla
  2. Teemme työnteosta joutenoloa kannattavampaa
  3. Kevennämme työn verotusta kaikissa tuloluokissa
  4. Sujuvoitamme työperäistä maahanmuuttoa
  5. Vahvistamme työhyvinvointia ja työkykyä
  6. Edistämme työelämän tasa-arvoa
  7. Uudistamme työvoimapalvelut
  8. Helpotamme työntekijöiden palkkaamista yrityksiin
  9. Lisäämme osa-aikatyön mahdollisuuksia
  10. Pidennämme työuria alusta, keskeltä ja lopusta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Arto Satonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Arto Satonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme