Aluehallintovirasto

Kokoontumisrajoitukset koskevat joulukuussa Uudellamaalla yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia, muualla Etelä-Suomessa yli 50 henkilön tilaisuuksia

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 18.11.2020 kaksi aluettaan koskevaa päätöstä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksista joulukuun aikana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla ohjetta on noudatettava yli 50 hengen tilaisuuksissa.

Pääsääntöisesti päätöksillä jatketaan joulukuussa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia, jotka ovat olleet Etelä-Suomen alueella voimassa marraskuun ajan. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella rajoituksia voidaan tautitilanteen suotuisan kehityksen vuoksi lieventää: marraskuussa terveysturvallisuusohjeita on täytynyt noudattaa alueella yli 20 hengen tilaisuuksissa.

Aluehallintoviraston päätösten taustalla on alueiden epidemiologinen tilannekuva ja arvio tarvittavista toimista, joilla torjutaan koronavirusepidemiaa. Koronavirusepidemia on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi muita Etelä-Suomen sairaanhoitopiirejä tiukemmat rajoitukset ovat tarpeen. Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä tautitilanne on rauhallisempi ja epidemian vaihe perustasolla. Kanta-Hämeen tautitilanne on rauhoittumassa ja palaamassa perustasolle kiihtymisvaiheesta.

Turvaetäisyydet ja hyvä hygienia keskeistä kaikissa kokoontumisissa - kokoontumisten tarpeellisuutta tulisi harkita tarkkaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeessa edellytetään muun muassa, että

  • sairaana ei saa osallistua tilaisuuteen
  • osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen
  • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä tulee muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä
  • järjestäjän tulee ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä.

Tilaisuuden järjestäjä vastaa tilaisuuden turvallisista järjestelyistä ja ohjeiden soveltamisesta käytäntöön. Järjestäjän täytyy tarvittaessa rajoittaa tilaisuuteen osallistujien määrää, jotta riittävät turvaetäisyydet voidaan säilyttää. Jos osallistujien turvallisuutta ei voida varmistaa, tilaisuutta ei pidä järjestää.

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityistilaisuuksiin, kuten perhejuhliin. Alueellisesti voi kuitenkin olla voimassa suosituksia mm. yksityistilaisuuksien rajoittamisesta, jotka jokaisen on syytä huomioida.

Voimassa olevia ohjeita syytä noudattaa - myös uusia määräyksiä voidaan tehdä

Epidemiatilanne voi muuttua nopeasti. Joukkoaltistumisia voi syntyä, jos hygienia- ja turvallisuusohjeita ei noudateta. Aluehallintovirasto voi tarvittaessa tehdä uusia päätöksiä joulukuun ajalle, jos tautitilanne pahenee yksittäistä kuntaa laajemmalla alueella.

Kunnat voivat tautitilanteen niin edellyttäessä määrätä tiukempia kokoontumisrajoituksia alueelleen. Kunnat voivat myös määrätä tiettyjä tiloja, kuten kouluja tai muita julkisia tiloja, suljettavaksi, jos sulkeminen on välttämätöntä taudin leviämisen estämiseksi.

Sairaanhoitopiirien johtamat alueelliset koronakoordinaatioryhmät valmistelevat koronatorjuntatoimia. Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat antaa aluettaan koskevia suosituksia mm. kasvomaskien käytöstä ja yksityistilaisuuksien järjestämisestä. Voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset löytyvät sairaanhoitopiirien sivuilta.

Koronaepidemian torjunta voi onnistua tehokkaasti vain, jos jokainen meistä toimii osaltaan rajoitusten, ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston 18.11.2020 tekemät päätökset perustuvat tartuntatautilain 58. pykälään ja ovat voimassa 1.-31.12.2020. Aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksista voi olla tartuntatautilain mukaan voimassa enintään kuukauden ajan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta koskeva päätös

Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita koskeva päätös

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla

Lisätietoa:

Tilaisuuksien järjestäjien neuvonta: 0295 016 666 (ark. klo 8-16), koronainfo@avi.fi

Medialle:

Mikko Valkonen aluehallintoylilääkäri, p. 0295 016 524

Merja Ekqvist, ylijohtaja, p. 0295 016 000 (vaihde)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: koronavirusrokotteista toivoa ensi vuoteen3.12.2020 13:22:45 EETTiedote

Koronaepidemiatilanne on pahentunut nopeasti, ja kiristettyjen kokoontumisrajoitusten vaikutusta odotetaan lähiviikkojen aikana. Meidän jokaisen on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita. Ensimmäisiä koronavirusrokotteita odotetaan saatavan käyttöön vuodenvaihteen jälkeen. Rokotteiden jakaminen on suuri ponnistus sairaanhoitopiireille.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset3.12.2020 12:16:33 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme