Kolme syytä ottaa kolmaskin koronavirusrokote
Kolmannet koronavirusrokotukset aloitettiin jo syys-lokakuussa 2021. Niitä suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille. Erityisen tärkeä kolmas rokoteannos on 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville. Kolmansien rokoteannosten kattavuus on Suomessa 18 vuotta täyttäneillä viiden kuukauden aikana noussut vasta noin 60 prosenttiin, kun se on Tanskassa 77 prosenttia ja Norjassa 67 prosenttia.
Pandemia on edelleen käynnissä ja uusia tartuntoja todetaan tuhatmäärin. ”Kolmas rokote tulee ottaa, jos ei ole sairastanut tautia. Kaksi rokotusta ja sairastettu tauti antavat hyvää suojaa, mutta tällaisessakin tapauksessa kolmannen rokotteen voi ottaa. Edellä mainitussa tilanteessa voimakkaasti immuunipuutteisille taudin sairastaneille kolmas rokoteannos on tärkeä. Sen saa myös esimerkiksi matkustamisen tai muun syyn vuoksi”, toteaa apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen.
Jos kolmannen rokoteannoksen ottaa matkustamisen tai muun syyn vuoksi, rokotteen ja sairastetun taudin välin on oltava vähintään kolme kuukautta. Jos on ottamassa ensimmäistä tai toista rokoteannosta, rokotteen ja sairastetun taudin välin on oltava vähintään kuusi viikkoa.
Koronavirusrokotukset antavat laajemman ja pidemmän suojan kuin sairastettu tauti
Tuoreiden laboratoriotutkimusten (viitteet 1 ja 2) mukaan lievä omikronvariantin aiheuttama tauti ilman aiempaa rokotusta vaikuttaisi antavan vasta-ainesuojaa eli immuniteettia omikrontartuntaa vastaan, mutta ei juurikaan muita variantteja vastaan.
”Kahdesti rokotetulle syntyy omikroninfektion jälkeen kohtuullinen vaste myös muille varianteille, mutta omikronvariantti ei nosta läpäisyinfektioissakaan vasta-aineita samassa määrin ja siten suoja sairastetusta omikronvariantista jää matalammaksi ja hiipunee nopeammin pois. Lievän omikron-läpäisyinfektion antama vasta-ainesuoja on vain noin kolmasosa tehosterokotteeseen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että omikronin aiheuttama infektio painottuu ylähengitysteihin”, kertoo ylilääkäri, professori Olli Vapalahti.
”Vaikka rokotusten suoja oireisia tartuntoja vastaan hiipuu, rokotusten antama suoja vakavaa tautia vastaan säilyy pidempään ja on soluimmuniteetin myötä vähemmän riippuvainen virusten muuntumisesta”, huomauttaa Vapalahti.
Rokotettu tartuttaa vähemmän ja lyhyemmän aikaa
Äskettäin julkaistun tanskalaisen tutkimuksen (viite 3) mukaan rokotukset vähentävät tartuttamisen riskiä rokottamattomiin verrattuna, erityisesti kolmannen annoksen jälkeen. Lisäksi rokotetut henkilöt ovat tartuttavia lyhyemmän aikaa kuin rokottamattomat.
Rokottamattomien riski joutua sairaalahoitoon moninkertainen
Koko maassa rokottamattomat ovat tammikuun aikana päätyneet tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 7,4 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 12 kertaa todennäköisemmin kuin vähintään kaksi kertaa rokotetut (viite 4).
Vaikka kolmansien rokotusten antama suoja omikronin aiheuttamaa vakavaa sairaalahoitoista tautia vastaan on hyvä, suojan heikentymistä on havaittu ikääntyneillä ja riskiryhmillä (viite 5). ”Useat maat ovat arvioimassa ja osa on tehnyt jo linjauksia neljänsien rokoteannosten antamisesta nimenomaan ikääntyneille ja hoivalaitosten asukkaille, koska heillä rokotesuoja on muutenkin heikompi ja hiipuu nopeasti”, kertoo Ruotsalainen. Suomessa neljänsiä rokotuksia on jo annettu 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuuteisille.
Tiedotteessa mainitut viitteet
- Neutralizing immunity in vaccine breakthrough infections from the SARS-CoV-2 Omicron and Delta variants
- SARS-CoV-2 Omicron triggers cross-reactive neutralization and Fc effector functions in previously vaccinated, but not unvaccinated individuals
- SARS-CoV-2 Omicron VOC Transmission in Danish Households
- STM:n ja THL:n tilannekatsaus 10.2.2022
- THL:n tiedote 10.2.2022
Lisätietoja medialle:
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme