Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kolmen miljoonan euron erityisavustus koronasta toipumiseen taide- ja kulttuurialan yhteisöille hyväksyttiin

Jaa

Kulttuuri- ja kirjastojaosto on tänään, torstaina 3. syyskuuta, hyväksynyt taide- ja kulttuurialan yhteisöille suunnatun ylimääräisen avustushakukierroksen, joka käynnistetään välittömästi. Erityisavustushakuun varataan kolme miljoonaa euroa vuosille 2020–2021 ja avustukset myönnetään marraskuussa 2020. Kyseessä on kertaluonteinen erityisavustus, jolla turvataan taiteen ja kulttuurin kentän jatkuvuutta poikkeusoloissa ja elävöitetään kaupunkia. Avustus on osa Helsingin koronapandemiaan liittyvää palautumisohjelmaa.

Linnea von Kattendam & Bloody Mary -esitys Kanneltalossa. Kuvaaja Hannamari Vahtikari.
Linnea von Kattendam & Bloody Mary -esitys Kanneltalossa. Kuvaaja Hannamari Vahtikari.

Korona-epidemian vaikutukset ovat merkittäviä taide- ja kulttuurialalle: epävarmuus vaikeuttaa ja rajoittaa kulttuurielämän uudelleenkäynnistymistä ja kulttuurinystävien paluuta taiteen pariin ja katsomoihin. Erityisesti valtionosuusjärjestelmän ulkopuolinen ja voimakkaasti omarahoitteinen taiteen ja kulttuurin niin sanottu vapaa kenttä tarvitsee nopeasti apua turvallisuusvelvotteiden ja kuluttajien epävarmuuden rajoittaessa kävijämääriä ja tuloja. 

”Taide ja kulttuuri ovat keskeinen osa helsinkiläisten elämää ja valtaosa Suomen ammattitaiteilijoista asuu ja työskentelee Helsingissä – näin halutaan ehdottomasti olevan jatkossakin. Päätös poikkeuksellisesta erityisavustuksesta kertoo Helsingin kaupungin halusta vaikeassa tilanteessa ottaa vastuuta ja jakaa riskiä yhdessä taiteen ja kulttuurin toimijoiden kanssa. Poikkeusolot ovat synnyttäneet uusia kiinnostavia taiteen ja kulttuurin tekemisen ja kokemisen tapoja, mutta ne ovat myös osoittaneet kuinka välttämätöntä ammattilaisille, kaupunkilaisille ja Helsingille on taiteen ja kulttuurin kohtaaminen”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Kolmen miljoonan euron kulttuurin erityisavustus suunnataan toiminnan käynnistämiseen ylläpitämiseen ja uudelleen muotoiluun koronasta aiheutuneiden rajoitusten sekä jatkuvan epävarmuuden ja hitaan toipumisen jatkuessa.

Erityisavustus on tarkoitettu yleisölle avoimeen taide- ja kulttuuritoimintaan ja sitä voivat hakea helsinkiläiset oikeustoimikelpoiset rekisteröidyt yhteisöt, kuten yhdistykset ja toiminimet, säätiöt, osuuskunnat ja osakeyhtiöt. Avustusta eivät voi hakea yksityishenkilöt, yksittäiset taiteilijat tai rekisteröitymättömät työryhmät. Avustusta eivät voi myöskään hakea taiteen perusopetuksen oppilaitokset, Helsingin kaupungin omistamat tai kaupunkikonserniin kuuluvat toimijat.

Erityisavustuksen kohdentamisessa painotetaan ammattimaisia toimijoita. Avustus kohdennetaan hakijoille, jotka eivät ole saaneet merkittäväksi katsottavaa valtion tai säätiöiden kautta osoitettua korona-ajan avustusta samaa tarkoitusta varten.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala käynnistää ylimääräisen avustuskierroksen 7.9.2020. Haku sulkeutuu 2.10.2020 klo 16.00. Kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää avustusten kohdentumisesta ylimääräisessä jaoston kokouksessa 24.11.2020.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja hakemuksien keskinäisessä vertailussa käytetään kulttuuri- ja kirjastojaoston aiemmin päättämiä kulttuuriavustusten arviointikriteerejä sekä lisäksi korona-pandemian vuoksi tätä hakukierrosta koskevia täydentäviä arviointikriteerejä, joita ovat

  • Toiminta lisää kaupungin elinvoimaisuutta, sykettä ja vetovoimaisuutta sekä monipuolistaa kaupungin kulttuuripalveluiden omaa palvelutarjontaa.
  • Toiminta on laajasti vaikuttavaa, merkityksellistä ja kehittyvää.
  • Avustusta saavien yhteisöjen omien tulojen osuus on vähintään noin 50 % kokonaistuloista.
  • Toiminta edistää myös yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: ammattitaiteilijoiden työllisyyden turvaaminen ja uusien työmahdollisuuksien luominen, digitaalisten ja teknologisten taide- ja kulttuuripalveluiden kehittäminen, jo käynnistettyjen hankkeiden toteuttaminen loppuun (syntyneet lisäkustannukset) ja rajoitusten/turvallisuussuositusten mukaisten uusien toimintamuotojen kehittäminen.
  • Toimintaan ei ole saatu merkittäviä valtion tai säätiöiden tukia samaa tarkoitusta varten.

Keväällä myönsimme pika-avustusta niin kulttuurin, liikunnan kuin nuorisotoiminnan kentälle. Vuosille 2020-2021 haettavalla kulttuurin koronalisäavustuksella tavoittelemme entistä suurempaa vaikuttavuutta. Tiedostamme, ettemme voi auttaa kaikkia, mutta uskomme, että tällä avustuksella ala voi taas kasvaa ja elinvoimaistua uudelleen, kun poikkeusolot ja markkinatilanne helpottuvat”, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar.

Lue kokouksen päätöstiedote kokonaisuudessaan hel.fi-sivustolla 

Erityisavustus taiteen ja kulttuurin alan yhteisöille koronasta palautumiseen 2020-2021
Hakuaika: 7.9.–2.10.2020 klo 16.00
Lisätiedot avustuksesta 7.9.2020 alkaen: hel.fi/kulttuurinavustukset

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian ruotsiksi ja englanniksi Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Männistö
Kulttuurijohtaja
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
puh 09 310 26157, mari.mannisto@hel.fi

Veikko Kunnas
Kulttuuripalvelupäällikkö
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
puh 0403341204, veikko.kunnas@hel.fi

Kuvat

Linnea von Kattendam & Bloody Mary -esitys Kanneltalossa. Kuvaaja Hannamari Vahtikari.
Linnea von Kattendam & Bloody Mary -esitys Kanneltalossa. Kuvaaja Hannamari Vahtikari.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme