Hiv-säätiö

Kondomit koetaan tärkeäksi osaksi maksutonta ehkäisyä - mutta ne eivät ole helposti nuorten saatavilla

Jaa

Nuorille tarjottava maksuton ehkäisy on yleistymässä nopeaa tahtia. Jo yli 40:ssä kunnassa on luvattu tarjota maksuton ehkäisy alle 20 - 25-vuotiaille nuorille. Osana maksutonta ehkäisyä nuorille tarjotaan yleisimmin jokin pitkäkestoinen ehkäisymenetelmä, mutta kondomien tarjoaminen vaihtelee kunnittain.

Hivpointin teettämän kyselyn mukaan koulujen ja ehkäisyneuvoloiden terveydenhoitajat, terveystiedon opettajat ja nuoriso-ohjaajat kokevat kondomien maksuttoman jakelun tärkeäksi, mutta kondomit eivät ole vielä helposti nuorten saatavilla.

Käytännöt vaihtelevat suuresti eri kuntien ja toimijoiden välillä. Kaikissa kunnissa kondomit eivät kuulu osaksi maksutonta ehkäisyä. Joissain kunnissa nuorille annetaan ehkäisyneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa yksi kondomi kokeilumielessä ja toisissa kunnissa nuori saa jopa kymmenen kondomia mukaansa. Ongelmallista on myös, että osassa kunnista maksuton ehkäisy koskee vain yhtä ehkäisyvälinettä nuorta kohden. Käytännössä maksuttoman hormonaalisen ehkäisyn valinnut nuori ei siis saa maksuttomia kondomeja näissä kunnissa.

”Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisessa on erittäin tärkeää huomioida ja kartoittaa nuorten suhteiden ja seksitapojen moninaisuus”, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja ja nuorten työn suunnittelija Maria Oinonen. ”Kaikilla nuorilla ei ole pitkäaikaista kumppania tai tarvetta raskauden ehkäisylle, mutta suurimmalla osalla seksuaalisesti aktiivisista nuorista on tarve seksitautien ehkäisyyn, Oinonen jatkaa. ”Kondomin oikeaoppinen käyttö ja kondomien saatavuus ovat tässä keskiössä”, Oinonen päättää.

Kondomeja tulisi olla saatavilla yhdenvertaisesti kaikille nuorille.Lisäksi on tärkeää, että kondomeja on saatavilla siellä, missä nuoret liikkuvat. Kyselyssä tuli ilmi Nauvon, Korppoon ja Paraisten nuorisotiloissa meneillään oleva kokeilu. Kondomeja ja muita seksuaaliterveyteen liittyviä tuotteita sekä tietoa on saatavilla kaapista, joka on asennettu nuorisotilan vessaan. Kaapin olemassaolo antaa luvan ottaa seksuaalisuuteen liittyvät teemat puheeksi. Nuoret ovat ottaneet kondomikaapit innolla ja kunnioittaen vastaan!

Hivpoint on kesän aikana mukana jakamassa ilmaisia kondomeja Lahden, Pirkanmaan, Vaasan ja Helsingin Pride-tapahtumissa sekä Oulun Qstockissa.

Hivpoint teetti 2018-2019 kyselyn kondomien saatavuudesta kunnissa, joissa on luvattu maksuton ehkäisy alle 20-25 -vuotiaille nuorille. Kyselyyn vastasi ehkäisyneuvolan, kouluterveydenhuollon ja nuorisotoimen työntekijöitä 26 kunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Hivpointin nuorten työn suunnittelija ja seksuaalineuvoja Maria Oinonen, p. 040 869 9007 maria.oinonen@hivpoint.fi

Hivpointin nuorten työn suunnittelija ja seksuaaliterapeutti Anni Susineva, p.040 551 7511 anni.susineva@hivpoint.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Unioninkatu 45 C 1
00170 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Suomalaisten Venäjälle matkailevien miesten tartunnat askarruttavat – Uutta tutkimustietoa tulossa20.5.2020 06:42:00 EESTTiedote

Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä. Jotta hiviä ja muita seksitauteja voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä tehokkaasti myös matkailijoiden parissa, Hivpoint ja Lapin Yliopisto aloittavat tutkimuksen venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymisestä.

Itä-Suomessa hiv-tartuntojen määrä edelleen nousussa – ilmaisia hiv-kotitestejä jaossa Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.612.6.2019 06:00:00 EESTTiedote

Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä. Seuraava testaustapahtuma pidetään Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.6.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme