Hiv-säätiö

Kondomit koetaan tärkeäksi osaksi maksutonta ehkäisyä - mutta ne eivät ole helposti nuorten saatavilla

Jaa
Nuorille tarjottava maksuton ehkäisy on yleistymässä nopeaa tahtia. Jo yli 40:ssä kunnassa on luvattu tarjota maksuton ehkäisy alle 20 - 25-vuotiaille nuorille. Osana maksutonta ehkäisyä nuorille tarjotaan yleisimmin jokin pitkäkestoinen ehkäisymenetelmä, mutta kondomien tarjoaminen vaihtelee kunnittain.

Hivpointin teettämän kyselyn mukaan koulujen ja ehkäisyneuvoloiden terveydenhoitajat, terveystiedon opettajat ja nuoriso-ohjaajat kokevat kondomien maksuttoman jakelun tärkeäksi, mutta kondomit eivät ole vielä helposti nuorten saatavilla.

Käytännöt vaihtelevat suuresti eri kuntien ja toimijoiden välillä. Kaikissa kunnissa kondomit eivät kuulu osaksi maksutonta ehkäisyä. Joissain kunnissa nuorille annetaan ehkäisyneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa yksi kondomi kokeilumielessä ja toisissa kunnissa nuori saa jopa kymmenen kondomia mukaansa. Ongelmallista on myös, että osassa kunnista maksuton ehkäisy koskee vain yhtä ehkäisyvälinettä nuorta kohden. Käytännössä maksuttoman hormonaalisen ehkäisyn valinnut nuori ei siis saa maksuttomia kondomeja näissä kunnissa.

”Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisessa on erittäin tärkeää huomioida ja kartoittaa nuorten suhteiden ja seksitapojen moninaisuus”, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja ja nuorten työn suunnittelija Maria Oinonen. ”Kaikilla nuorilla ei ole pitkäaikaista kumppania tai tarvetta raskauden ehkäisylle, mutta suurimmalla osalla seksuaalisesti aktiivisista nuorista on tarve seksitautien ehkäisyyn, Oinonen jatkaa. ”Kondomin oikeaoppinen käyttö ja kondomien saatavuus ovat tässä keskiössä”, Oinonen päättää.

Kondomeja tulisi olla saatavilla yhdenvertaisesti kaikille nuorille.Lisäksi on tärkeää, että kondomeja on saatavilla siellä, missä nuoret liikkuvat. Kyselyssä tuli ilmi Nauvon, Korppoon ja Paraisten nuorisotiloissa meneillään oleva kokeilu. Kondomeja ja muita seksuaaliterveyteen liittyviä tuotteita sekä tietoa on saatavilla kaapista, joka on asennettu nuorisotilan vessaan. Kaapin olemassaolo antaa luvan ottaa seksuaalisuuteen liittyvät teemat puheeksi. Nuoret ovat ottaneet kondomikaapit innolla ja kunnioittaen vastaan!

Hivpoint on kesän aikana mukana jakamassa ilmaisia kondomeja Lahden, Pirkanmaan, Vaasan ja Helsingin Pride-tapahtumissa sekä Oulun Qstockissa.

Hivpoint teetti 2018-2019 kyselyn kondomien saatavuudesta kunnissa, joissa on luvattu maksuton ehkäisy alle 20-25 -vuotiaille nuorille. Kyselyyn vastasi ehkäisyneuvolan, kouluterveydenhuollon ja nuorisotoimen työntekijöitä 26 kunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Hivpointin nuorten työn suunnittelija ja seksuaalineuvoja Maria Oinonen, p. 040 869 9007 maria.oinonen@hivpoint.fi

Hivpointin nuorten työn suunnittelija ja seksuaaliterapeutti Anni Susineva, p.040 551 7511 anni.susineva@hivpoint.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye