Konecranesin entisen toimitusjohtajan DBA-väitöskirja kertoo, millaista johtamista tarvitaan epävarmoina aikoina

Suuret muutokset, kuten isot yrityskaupat, luovat aina epävarmuutta organisaation sisälle ja sen ympärille. Jotta muutokset saadaan vietyä läpi onnistuneesti, yrityksen ylimmän johdon on elintärkeää ymmärtää itse syvällisesti, miksi muutosta tarvitaan. Yritysoston ollessa kyseessä sen perusteet on syytä olla hyvin mietittyinä, jotta ne tuottaisivat arvoa. Johdon täytyy myös osata ja haluta viestiä muutoksesta ja sen taustoista läpinäkyvästi muulle organisaatiolle, sidosryhmille ja sijoittajille.
Nämä havainnot korostuvat Panu Routilan tuoreessa DBA-väitöskirjassa, joka tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 4. toukokuuta 2022. Routila keskittyi tutkimuksessaan yritysjohtamiseen epävarmuuden vallitessa (engl. ambiguity management).
Tutkimustuloksissa korostuu, että muutosten aiheuttaman epävarmuuden keskellä oleellista on huolehtia siitä, että muutokset osataan perustella ja hyväksyttää sidosryhmille (engl. legitimation) ja että organisaation henkilöstö kokee edelleen organisaation sekä sen tehtävän omakseen (engl. organizational identification).
”Epävarmuuden vallitessa yritys tarvitsee edestä johtamista ja vahvaa mukana oloa ja sitä, että epävarmuuden ei anneta velloa, vaan sitä hallitaan ja johdetaan”, Routila sanoo.
Ylimmän johdon vastuulla on johtaa muutosta mutta samalla myös normaalia liiketoimintaa. Oleellista on ottaa keskijohto mukaan: asioita ei sanella ylhäältä alaspäin vaan epävarmuutta johdetaan ja muutosta hallitaan yhdessä vahvasti faktoihin pohjautuen.
Epävarmuutta on syytä minimoida mutta johdon ei pidä kieltää sen olemassaoloa. ”On tärkeää antaa ihmisille toivoa, ruokkia heidän innostustaan ja voittaa heidän luottamuksensa takaisin.”
Ainutlaatuista tutkimusta
Väitöskirjasta tekee ainutlaatuisen se, että Konecranesin entisenä toimitusjohtajana Routila on tarkastellut siinä omaa toimintaansa suuria muutoksia läpikäyneessä konepajayhtiössä.
Routila nimitettiin Konecranesin johtoon vuonna 2015. Hän johti yhtiötä sekä sen neuvotellessa ensin fuusioitumisesta yhdysvaltalaisen konepajayritys Terexin kanssa että sen ostaessa lopulta Terexin satamalaite- ja nosturiliiketoiminnan. Tuona aikana Konecranes kasvoi 2,2 miljardista eurosta 3,4 miljardiin euroon ja tulos sadasta miljoonasta eurosta lähes 300 miljoonaan euroon integroinnin onnistuessa.
DBA-väitöskirja hyödyntää autoetnografista eli omaelämäkerrallista tutkimusmenetelmää. Routila käytti siinä teoreettisen viitekehyksen ja tutkimuskirjallisuuden ohella omia muistiinpanojaan, kalenterimerkintöjään, valokuviaan ja muuta julkista dokumentointia Konecranes-vuosiltaan. Neljä henkilöä, jotka olivat olleet mukana yrityskaupassa, lukivat väitöskirjaa eri vaiheissa ja kommentoivat sen sisältöä ja validoivat siten osaltaan tutkimustuloksia.
”Maailmalta ei ole juuri löytynyt tutkimusta, jossa toimitusjohtaja itse tutkisi sitä, mitä on tehnyt. Tavallisesti, kun tutkitaan johdon toimia, ylimmältä johdolta on voitu saada haastattelu tai pari ja ehkä vastaukset kyselylomakkeeseen, mutta ei sellaista dataa, joka kuvaisi koko prosessia”, Routila sanoo.
"Panu Routilan työssä yhdistyy vahva ja uniikki käytännön kokemus kohdeilmiöstä – yritysostoista ja fuusioista – ja laaja teoreettinen lukeneisuus. Tämä on huippuharvinaista strategiatutkimuksen kentällä”, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori, Aalto Executive DBA -ohjelman akateeminen johtaja Henrikki Tikkanen.
DBA-väitöstilaisuus
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu tarkastaa KTM Panu Routilan DBA-väitöskirjan ”Managerial Sensemaking and Sensegiving in a Merger and Acquisitions Process: The Case of Konecranes, 2015–2019” keskiviikkona 4.5.2022 kello 12.00 Aalto-yliopisto Töölössä, salissa Osipow.
Vastaväittäjänä toimii professori Juha-Antti Lamberg Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Henrikki Tikkanen Aalto -yliopistosta.
Tilaisuutta voi seurata myös Zoomissa.
Meeting ID: 812 8918 2816.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot tutkimuksesta ja väitöskirjatilaukset:
Panu Routila
DBA-kandidaatti
panu.h.routila@live.com
Puhelin 040 503 6757
Lisätiedot DBA-ohjelmasta:
Mikko Laukkanen
akateeminen johtaja, KTT, Aalto University Executive Education
puhelin 010 837 3732
mikko.laukkanen@aaltoee.fi
Henrikki Tikkanen
professori, Aalto-yliopisto
puhelin 050 573 4174
henrikki.tikkanen@aalto.fi
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto University Executive Education and Professional Development
Aalto University Executive Education and Professional Development (Aalto EE) tarjoaa vaikuttavia liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennus-, koulutus- ja kehittämispalveluita. Aalto EE yhdistää laaja-alaisesti käytännön osaamisen sekä Aalto-yliopiston uusimman tutkimustiedon. Toimimme elämänlaajuisen oppimisen alustana liikkeenjohdolle ja asiantuntijoille heidän uransa eri vaiheissa, sekä organisaatioiden strategisena kumppanina mahdollistaen uudistumisen nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Koulutusohjelmamme antavat konkreettisia ratkaisuja, älyllistä pääomaa ja ammatillista etumatkaa niin yksilöille kuin organisaatioille.
Aalto EE:llä on kaksi tukikohtaa: päätoimistomme ja -koulutustilamme sijaitsevat Helsingissä, Aasian alueen toimintoja koordinoidaan puolestaan Singaporesta käsin. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia kansainvälisesti. Osana Aalto-yliopistoa Aalto EE:llä on kolme arvostetuinta yliopistomaailman laatuakkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Kuulumme näin ollen maailman instituutioista koostuvaan yhden prosentin parhaimmistoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto EE
Aalto EE:n logo uudistuu – kaikki brändit yhden tunnuksen alle22.3.2023 08:15:00 EET | Tiedote
Aalto University Executive Education Oy ja sen edeltäjät ovat tarjonneet liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden valmennus- ja kehittämispalveluita jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Erillisinä brändeinä toimineet Aalto EE, Aalto PRO, Aalto ENT ja Finva yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi yhden tunnuksen alle – Aalto University Executive Education and Professional Development.
Vuoden turvallisuusjohtajaksi 2022 on valittu Fazerin Kai Himberg30.11.2022 08:07:10 EET | Tiedote
Kai Himberg on pitkänlinjan turvallisuusalan ammattilainen, joka jakaa aktiivisesti kokemuksiaan ja oppejaan turvallisuusjohtamisen kentältä verkostolleen. Himberg toimii turvallisuusjohtajana elintarvikealalla, jonka rooli osana suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuutta on korostunut viime vuosien kriisien myötä.
DBA-väitös: Vähittäiskaupan digitaalinen markkinointi toimii parhaiten yhdessä perinteisten markkinointimuotojen kanssa17.11.2022 08:19:38 EET | Tiedote
Vähittäiskaupan digitaalisessa markkinoinnissa pitää tehdä selkeitä linjanvetoja, jotta erottuisi. Marko Hoikkaniemen DBA-väitöskirja osoitti digitaalisen markkinoinnin vaikutuksen oletettua pienemmäksi. Parhaiten digimarkkinointi toimii osana hybridistrategiaa eli yhdessä perinteisten markkinointimuotojen kanssa.
Aalto EMBA:lla Pohjoismaiden tyytyväisimmät osallistujat arvostetussa Financial Timesin vertailussa17.10.2022 08:02:12 EEST | Tiedote
Aalto Executive MBA -ohjelma on valittu jälleen sadan parhaan joukkoon maailman noin neljästätuhannesta EMBA -ohjelmasta. Vuosittaisen vertailun julkaisee talouslehti Financial Times. Tänä vuonna Aalto EMBA -ohjelman kokonaissijoitus FT EMBA -rankingissa oli 88, jossa nousua viisi sijaa vuodesta 2021.
Nimityksiä Aalto University Executive Education Oy:n johdossa29.8.2022 09:14:17 EEST | Tiedote
Miro Malmelin on nimitetty Aalto EE:n kaupalliseksi johtajaksi ja Laura Sivula Aalto ACCESSin liiketoimintajohtajaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme