Asokodit

Korjausrakentamisen uudesta toimintamallista apua korjausvelan taittamiseen

Jaa

Asokodit, Espoon Asunnot ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) löivät viisaat päänsä yhteen Parempi korjausrakentamien -hankkeessa.

Tulevaisuudessa keittiöremontti voi onnistua jo kahdessa päivässä.
Tulevaisuudessa keittiöremontti voi onnistua jo kahdessa päivässä.

Vuonna 2018 käynnistyneessä hankkeessa kiinteistönomistajat kehittivät uuden toimintamallin korjausrakentamiseen yhdessä alan toimijoiden kanssa. PBI Research Instituten kuratoiman hankkeen rahoitus saatiin Business Finlandilta.

– Monia kiinteistönomistajia yhdistää tarve löytää ja kehittää malleja, joilla heidän kiinteistökantojensa korjauksia voidaan suorittaa nykyistä korkeammalla tuottavuudella. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että korjaukset suoritetaan nopeammalla aikataululla sekä laadukkaasti ja asukaskeskeisesti. Kiinteistönomistajat voivat yhdessä edesauttaa rakentamisen muutosta parempaan suuntaan luomalla kysynnän uusille toimintamalleille, kertoo PBI Research Instituten Joakim Sjöblom.

Uuden toimintamallin benchmarkina toimivat teknologiateollisuudessa hyväksi todetut ratkaisut. Uudessa mallissa hyödynnetään teollisia prosesseja, jotka mahdollistavat työn etenemisen ja valmistumisen uudenlaisen mittaamisen. Tällöin laajamittaisetkin korjaukset voidaan toteuttaa lyhyessä ajassa, laadusta säästämättä. Digitaalisaation ansiosta esimerkiksi työn reaaliaikainen seuranta, ohjaus ja laadunvalvonta paranevat entiseen nähden. Toimintamallissa ammattilaiset voivat keskittyä omaan osaamisalueeseensa, kun työtä tuetaan ulkopuolelta.

Uutta toimintamallia pilotoitiin kolmessa korjauskohteessa vuoden 2019 aikana. Jokainen kiinteistönomistaja oli positiivisesti yllättynyt oman kohteensa tuloksista. Uudessa mallissa muun muassa asukkaiden asumishaitta väheni ja kiinteistöjen elinkaaren kokonaiskustannukset laskivat.

Viihtyvyysremontti kymmenessä päivässä

Asokodeille uusi toimintamalli tuli kreivin aikaan, sillä yritys käynnistää kohteissaan ensi vuonna mittavat viihtyvyysremontit. Remontoitavia kohteita on 700 kappaletta 31 eri paikkakunnalla, joista suurin osa on rakennettu 90-luvulla. Kiinteistöt on korjattava ennen kuin ne ovat 30 vuoden iässä, joten tavoitteena on remontoida 50 kohdetta vuodessa korjausvelan taittamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että välittömät työllisyysvaikutukset tulevat olemaan noin 4 500 henkilötyövuotta seuraavan kymmenen vuoden aikana.

– Useiden kiinteistönomistajien kanssa olemme puhuneet uudesta toimintamallista ja kaikki ovat olleet ihmeissään sen haastavista tavoitteista. Osa on epäillyt, että mitenköhän malli toimii toteutusvaiheessa. Ilokseni voin todeta, että meidän pilottikohteessa malli on tähän mennessä toiminut erinomaisesti, sanoo Asokotien rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori.

Asokotien pilottikohteessa, Keravan Hilparipolulla, asuntokohtaiset viihtyvyysremontit toteutetaan kymmenessä päivässä. Remontissa uusitaan märkätilat, keittiöt, lattiapinnat, väliovet ja kiintokalusteet. Remontoitujen asuntojen asukaspalaute on ollut positiivista ja yhteistyö urakoitsijan, Renevon, kanssa on sujunut mallikkaasti.

Tulevaisuuden tavoite: keittiöremontti kahdessa päivässä

Espoon Asuntojen ensimmäinen uudella mallilla tehty remontti on juuri saatu päätökseen, ja Soukankaari 4:n asukkaat ovat päässeet laittamaan astiat paikoilleen uusituissa keittiöissään. Jos keittiöremontin läpivientiin vielä tämän vuoden alussa varattiin kymmenen työpäivää, niin uudella toimintamallilla remonttiin käytetty aika saatiin puristettua keskimäärin viiteen päivään. Tulevaisuuden tavoite on vieläkin kovempi: keittiöremontti kahdessa päivässä.

– Pilottikohde onnistui aikataulullisesti ja laadullisesti hyvin, myös asukkaat olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Tärkein anti oli kuitenkin käytännön kokemus. Se antoi meille arvokasta tietoa niistä osa-alueista, joita meidän on tarpeen vielä työstää, jotta me ja asukkaat saamme kaiken hyödyn irti uudesta toimintamallista. Jo pilotti oli siinä määrin lupaava, että näemme hyvät mahdollisuudet laajentaa uusi toimintamalli muihinkin remontteihin keittiön lisäksi, sanoo isännöintijohtaja Aki Moilanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennuttamisjohtaja Turkka Keravuori
Asuntosäätiö
p. 020 161 2272
turkka.keravuori(a)asuntosaatio.fi

Isännöintijohtaja Aki Moilanen
Espoon asunnot
p. 09 3544 5000
aki.moilanen(a)espoonasunnot.fi

Kuvat

Tulevaisuudessa keittiöremontti voi onnistua jo kahdessa päivässä.
Tulevaisuudessa keittiöremontti voi onnistua jo kahdessa päivässä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asokodit
Asokodit
Leankatu 3
00240 Helsinki

020 161 2280https://www.asuntosaatio.fi/

Asuntosäätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja. Asuntosäätiön tarkoituksena on ollut perustamisestaan (1951) saakka työskennellä yleisen asumistason kohottamiseksi eikä sen tarkoituksena ole välittömän voiton tai taloudellisen edun tavoittelu. Asuntosäätiön suurin tytäryhtiö Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy (Asokodit) omistaa yli 16 000 asuntoa 31 paikkakunnalla. Konsernin toiminta perustuu jatkuvaan kehittymiseen sekä hyvien asumispalveluiden tuottamiseen yhdessä huolella valittujen kumppaneiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asokodit

TUTKIMUKSEN MUKAAN ASUKKAAT SUOSITTELEVAT ASOKOTIA13.6.2016 14:54:39 EESTTiedote

Asokotien teettämässä asiakastyytyväisyystutkimuksessa kävi ilmi, että asukkaat voivat suositella asokotia tuttavilleen. Asunnon sijainti ja alueen palvelut ovat merkitys on suurin asumisessa. Tutkimuksessa selvitettiin asumisoikeusasiakkaiden tyytyväisyyttä asuntoihin ja palveluihin, sekä kartoitettiin kehityskohteita. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 006 Asokotien asukasta. Tutkimus tehtiin toukokuussa 2016 ja käytännön toteutuksesta vastasi Innolink Research Oy. Suuret kiitokset kaikille vastaajille!

Suomen asumisoikeusyhteisöt -yhdistys perustettu - Yhdistys edistää asumisoikeusasumista yhteistyöllä ja tietoa jakamalla28.5.2009 10:22:54 EESTTiedote

Seitsemän suurta asumisoikeusasuntoja omistavaa yhteisöä on perustanut yhdistyksen edistämään asumisoikeusasumista monin keinoin. Tavoitteena on muun muassa lisätä omistajayhteisöjen ja asukkaiden välistä yhteistyötä, tuottaa ajantasaista tietoa sekä ylläpitää yhteyksiä niin julkisen vallan kuin yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.