Jyväskylän yliopisto

Korkeakouluopinnot käynnistyvät taas ympäri Keski-Suomea – liiketoimintaa ja kasvatustiedettä alueiden tarpeisiin

Jaa

Osaamisen kehittäminen korkeakouluopintojen avulla halutaan tehdä eri puolilla Keski-Suomea mahdollisimman helpoksi. Siksi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjoavatkin yhdessä avointa korkeakouluopetusta Keski-Suomen seutukaupungeissa. Opintoryhmät pyörivät Jämsässä, Keuruulla, Pihtiputaalla, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Tarjottavat opinnot perustuvat alueellisiin tarvekartoituksiin ja niillä pyritään vastaamaan työnantajien olemassa oleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja sairaanhoidossa.  

“Varhaiskasvatuksen opettajista on joka puolella suuri pula ja vuonna 2030 voimaantuleva lakimuutos lisää sitä entisestään.  Alueilla haetaan nyt monin tavoin ratkaisuja tilanteeseen. Pohjoiseen Keski-Suomeen päätettiinkin perustaa nyt oma ryhmä kasvatustieteen perusopinnoille yhteistyössä Äänekosken kaupungin kanssa”, Muru Linjala JYU avoimesta kertoo.  
 
JAMK reagoi puolestaan sairaanhoitajapulaan Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi –polkuopinnoilla.  

“Sairaanhoitajapula näkyy JAMKilla työnantajien yhteydenottoina. Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi –polkuopinnot tarjoavat hyvän mahdollisuuden aloittaa pätevöityminen työn ohella, mikä tekee niistä opiskelijalle houkuttelevan”, Maarit Korva JAMKilta sanoo. 

Monipuolisiin yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin soveltuvina opintoina Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tuo koko maakuntaan tarjolle liiketoimintaosaamisen perusopinnot. JAMK tarjoaa seutuopintoihin taloushallinnon opinnoista kirjanpidon ja taulukkolaskennan. 

Työnantajien kannattaa tukea opiskelua 

Äänekosken kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä muistuttaa opiskelun hyödyistä sekä opiskelijan, työnantajan että koko alueen näkökulmasta.   
 
“Alueella tarjottavien opintojen kautta työnantajien on mahdollista pätevöittää henkilöstöä ja avata työntekijöille polkuja haastavampiin tehtäviin. Henkilöstöä voi myös kannustaa opiskelemaan niitä aloja, joissa työnantajalla on rekrytointihaasteita”, Härtsiä sanoo. 
 
“Työnantajat voisivat tukea opiskelua vaikkapa tarjoamalla mahdollisuutta opiskella työajalla, osallistumalla opiskelukustannuksiin tai tarjoamalla opiskeluvälineitä ja tiloja. Työnantaja voi tarjota opiskelijalle myös mentoritukea tai toimeksiantoja opintoihin liittyviin kehittämistehtäviin. Tästä hyötyy koko organisaatio”, Härtsiä jatkaa.  

Kaikille avoimia – tavoitteellisesti tai omaksi iloksi, ryhmän tuella 

Avoimet korkeakouluopinnot ovat kaikille avoimia iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot ovat osia yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnoista, joten mikäli opiskelija haluaa jatkaa myöhemmin tutkintokoulutukseen, hän voi hakea opintojen sisällyttämistä tutkintoon.  

Korkeakouluopinnot seutukaupungeissa toteutetaan siten, että niitä voi tehdä esimerkiksi työn tai muiden opintojen ohella.  

“Opiskelu omalla paikkakunnalla kokoontuvassa ryhmässä mahdollistaa vertaistuen ja yhdessä opiskelun.  Vaikka opetus olisi verkkovälitteistä, ryhmässä käydyt keskustelut lisäävät oppimiseen syvyyttä ”, sanoo Muru Linjala JYU avoimesta.  

Ilmoittaudu opintoihin 

Ilmoittautuminen opintoihin on käynnissä. Opinnot alkavat tammi-helmikuussa 2022.  

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto: avoin.jyu.fi/seutuopinnot  

JAMK: jamk.fi/seutuopinnot 

 
Lisätiedot:  

JAMK
 
Maarit Korva, suunnittelija 
p. 040 561 2555 
maarit.korva@jamk.fi 

JYU avoin
 
Muru Linjala, koulutuspäällikkö 
p. 040 746 3223 
muru.linjala@jyu.fi 

Kuva: Shutterstock

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lisää kilometrejä vai vauhtia? Kummallakin tehokeinolla voi parantaa juoksukuntoa26.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara26.1.2022 01:00:00 EET | Tiedote

FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme