Varsinais-Suomen ELY-keskus

Korkeat ajonopeudet ja risteysturvallisuus huolettavat Turun ympäristökuntien liikenteessä

Jaa

Turun ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelmien päivitys käynnistyi keväällä 2021. Kevään ja kesän aikana toteutettiin kaikille avoin liikenneturvallisuuskysely, analysoitiin kuntien liikenneturvallisuustilannetta ja kartoitettiin kuntien liikenneturvallisuustyön nykytilaa. Kokonaisuudessaan liikenneturvallisuussuunnitelmien päivitys valmistuu keväällä 2022.

Asukaskyselyyn huima määrä vastauksia

Turun ympäristökuntien asukkailla ja muilla alueella liikkuvilla oli mahdollisuus vaikuttaa suunnitelmatyöhön vastaamalla sähköiseen liikenneturvallisuuskyselyyn touko-kesäkuussa. Kyselyyn vastasi lähes 3 000 henkilöä. Vaaranpaikkoja tai muita kehittämistarpeita saatiin kartalle lähes 6 200 kpl ja onnettomuuksia tai läheltä piti -tilanteita lähes 1 400 kpl. Suurin osa vastauksista (yli 80 %) kohdentui taajama-alueille. Kyselyn tulosten perusteella huolta aiheuttavat erityisesti korkeat ajonopeudet, turvattomat tai hankalat liittymät ja turvattomat tienylitykset tai suojatien puute. Joissakin kunnissa myös puutteelliset jalankulku- ja pyöräily-yhteydet nousivat kärkikolmikkoon.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrää ei ole saatu laskuun

Osana työtä käytiin läpi tieliikenneonnettomuustilastot kymmenen viime vuoden ajalta sekä poliisin tilastoja liikennerikoksista. Turun ympäristökuntien alueella tapahtuu vuosittain keskimäärin viisi kuolemaan johtavaa liikenneonnettomuutta, eikä tilanne ole parantunut kymmenen viime vuoden aikana. Tieliikenneonnettomuuksissa kuoli yhteensä 46 henkilöä vuosina 2011–2020. Loukkaantumiseen johtaneiden onnettomuuksien määrä on laskenut noin neljänneksen viimeisen kymmenen vuoden aikana – 25 vuosittaisen onnettomuuden tasosta alle 20 onnettomuuteen.

Väestöön suhteutettu onnettomuusriski, eli tieliikenteen henkilövahinko-onnettomuuksien määrä asukaslukuun suhteutettuna, vaihtelee suuresti kunnittain. Koko maan keskiarvoa selvästi korkeampi onnettomuusriski on Sauvossa, Nousiaisissa, Paimiossa ja Mynämäellä. Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien osalta mainittujen kuntien tilanne on kuitenkin selvästi muita seudun kuntia parempi.

Nuoret yliedustettuina onnettomuustilastoissa ja liikennerikoksissa

Ikäryhmittäin tarkasteltuna korostuvat 15–24-vuotiaille tapahtuneet onnettomuudet. Mopoiluun ja moottoripyöräilyyn liittyvät haasteet nousevat esiin lähes kaikissa kunnissa, mutta korostuvat erityisesti mm. Raisiossa, Naantalissa ja Kaarinassa.

Liikennerikoksia tilastoidaan Turun ympäristökuntien alueelta vuosittain noin 3 000 kpl (keskiarvo vuosina 2016–2020). Rattijuopumusten osuus kaikista rikoksista on noin 14 %, mikä vastaa maan keskiarvoa. Nopeusrajoitusrikkomusten osuus liikennerikoksista on noin 47 %, mikä on korkeampi osuus kuin koko maassa keskimäärin (42 %). 15–24-vuotiaat ovat yliedustettuina myös poliisin liikennerikostilastoissa, sillä heidän osuutensa rikoksista epäillyistä on noin kolmannes.

Hirvieläinonnettomuudet huolettavat

Lähes jokaisessa Turun ympäristökunnassa puhuttavat kolarit ja läheltä piti -tilanteet hirvien, peurojen ja kauriiden kanssa. Riistakeskuksen tilastojen mukaan alueella tapahtuu keskimäärin 24 hirvikolaria ja noin 550 peura-/kauriskolaria vuosittain. Etenkin kolarit valkohäntäpeurojen kanssa ovat lisääntyneet.

Hirvikolareissa on riski vakavampaan onnettomuuteen, ja tilastojen mukaan noin joka kymmenennessä hirvikolarissa on tullut henkilövahinkoja. Kuolemaan johtaneita hirvikolareita ei alueella ole tilastoitu viiden viime vuoden aikana. Peura- ja kauriseläinkolareista selvitään yleensä peltivaurioilla. Riskinä on kuitenkin myös esimerkiksi ulosajo tai peräänajo muun liikenteen kanssa.

Kuntien liikenneturvallisuustyöryhmät mukana suunnittelussa

Nyt syksyn aikana päätetään pitkän aikavälin visiosta, tavoitteista ja painopistealueista. Kunnissa toimivilla poikkihallinnollisilla liikenneturvallisuustyöryhmillä on tärkeä rooli toimenpiteiden ideoinnissa loppuvuoden ja ensi kevään aikana. Työryhmien toiminta käynnistetään niissä kunnissa, joissa ryhmää ei vielä ole. Suomessa on linjattu valtakunnalliseksi tavoitteeksi, että paikallista liikenneturvallisuustyötä suunnitellaan, koordinoidaan ja seurataan liikenneturvallisuustyöryhmässä.

Liikenneturvallisuussuunnitelmissa etsitään käytännönläheisiä keinoja, joiden avulla liikenneonnettomuuksien määrää saataisiin vähennettyä. Suomi on sitoutunut EU:n pitkän tähtäimen liikenneturvallisuustavoitteeseen, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Välitavoitteena on puolittaa liikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten määrä liikenteessä vuoteen 2030 vuoden 2020 tasosta.

Turun ympäristökunnissa pyritään onnettomuuksien vähenemisen lisäksi siihen, että liikkumisvalinnat ovat kestävällä pohjalla, vastuullisia ja turvallisuushakuisia. Tavoitteena on myös parantaa koettua liikenneturvallisuutta, joka vaikuttaa keskeisesti ihmisten elämänlaatuun ja muun muassa kävelyn ja pyöräliikenteen edistämismahdollisuuksiin.

Inhimillisellä kärsimyksellä ei ole hintaa, mutta liikenneonnettomuudet ovat aidosti myös kansantaloudellinen ongelma. Liikennekuolemien osalta nollavision tavoitteeseen pääseminen Turun ympäryskuntien alueella tarkoittaisi vuositasolla noin 13 miljoonan euron yhteiskunnallisia säästöjä.

Lisätietoja suunnitelmien laatimisesta antavat:

- Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jaakko Klang, jaakko.klang(at)ely-keskus.fi

- Kaarinan kaupunki, Elise Tuomola, elise.tuomola(at)kaarina.fi

- Liedon kunta, Mira Rekola, mira.rekola(at)lieto.fi

- Maskun kunta, Mikko Lehtinen, mikko.lehtinen(at)masku.fi

- Mynämäen kunta, Vesa-Matti Eura, vesa-matti.eura(at)mynamaki.fi

- Naantalin kaupunki, Heli Ojanen, heli.ojanen(at)naantali.fi

- Nousiaisten kunta, Jarmo Rauvola, jarmo.rauvola(at)nousiainen.fi

- Paimion kaupunki, Juha Saarinen, juha.saarinen(at)paimio.fi

- Raision kaupunki, Nina Vartiainen, nina.vartiainen(at)raisio.fi

- Ruskon kunta, Markku Jessen-Juhler, markku.jessen-juhler(at)rusko.fi

- Sauvon kunta, Jari Ukkonen, jari.ukkonen(at)sauvo.fi

- Ramboll Finland Oy, Juha Heltimo, juha.heltimo(at)ramboll.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Työttömyys jatkanut supistumistaan Varsinais-Suomessa nopeammin kuin koko maassa yleisesti26.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 21 400 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien määrä yleensä supistuu jonkin verran kuten tapahtui nytkin 1 300 hengellä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 4 600 henkilöllä (18 %) eli ripeämmin kuin koko maassa yleisesti (16%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 3 600 henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,9 %) sekä Turun kaupungissa (12,8 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,3 %) sekä kunnista Oripäässä (4,7 %). Työttömien määrä oli vuoden takaista pienempi kaikkien ELY-keskusten alueilla. Muutos perustui pääosin lomautettujen määrän romahdukseen. Työttömien määrän supistuminen oli 9 alueella koko maan vauhtia (=16 %) nopeampaa. Hitainta supistuminen oli Kainuussa (8%). Uudellamaalla se oli (13%) samalla kun Ahvenanmaalla työttömien määrä aleni vauhdikkaammin (45%). Ahvenanmaan jälkeen vauhdikkainta supistuminen oli Pohjanma

Ny skjuts åt vattenvården! - finansiering för restaurering av vattendrag kan sökas från 18 oktober till 30 november (Egentliga Finland, Satakunta)15.10.2021 16:56:32 EEST | Tiedote

Du kan ansöka om finansiering från NTM-centralen i sydvästra Finland för vattendragsrestaureringar i regionerna Satakunta och Sydvästra Finland. NTM-centralerna kan bevilja prövningsbaserad finansiering för genomförande och planering av restaureringar av vat-tendrag. Finansiering kan också beviljas för förstärkning av regionala verksamheten, vatten- och fiskerihushållningsåtgärder och omfattande vattendragbaserad vattenförvaltning inom jordbruk och skogsbruk.

ELY-keskus laskee vt 9 nopeusrajoitusta 70 km:iin/h Aurassa Kuuskosken liittymän kohdalla4.10.2021 09:47:52 EEST | Tiedote

ELY-keskus laskee valtatien 9 nopeusrajoitusta 70 km:iin/h Aurassa Kuuskosken liittymän kohdalla. Liittymän kohdalla on tällä hetkellä nopeusrajoitus 80 km/h. Liittymässä tapahtui kesällä kuolemaan johtanut peräänajo-onnettomuus ja ELY-keskus on saanut sen seurauksena palautetta ja toiveita sekä nopeusrajoituksen laskun että säilyttämisen puolesta. ELY-keskuksen harkinta asiassa perustuu liikenteen turvallisuuteen ja sujuvuuteen sekä eri tienkäyttäjäryhmien tarpeiden tarkasteluun. Valtatie 9 on osa asetuksella määrättyä pääväyläverkkoa. Pääväyläverkon teillä pyritään turvaamaan pitkän matkan liikenteen sujuvuus. Nopeita ratkaisuja liittymän parantamiseen ei ole näköpiirissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme