Suomen Vuokranantajat ry

Korkein oikeus vahvisti: vuokrasopimuksen purkamiskynnys korkealla

Jaa
Vuokranantaja oli purkanut sopimuksen yli seitsemän kuukauden odottelun jälkeen sillä perusteella, että vuokralainen oli säilyttänyt huoneistossa liian suurta tavaramäärää, eikä ollut varoituksista huolimatta vähentänyt sitä riittävästi. Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus katsoivat, että purkamiskynnys ylittyi. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo kommentoi tuoretta ennakkopäätöstä.

Laki ei määrittele sitä, mikä on vuokrahuoneiston huolellista ja mikä huonoa hoitamista. Vuokralaisella onkin varsin laaja mahdollisuus vaikuttaa asumisoloihinsa, kunhan huomioi huoneiston hoitamisessa sen, että asunto on toisen omaisuutta. Oikeuden päätös osoitti, että tavanomaisen koti-irtaimiston pitkäaikainen säilyttäminen voi muodostua huoneiston huonoksi hoitamiseksi, kun tavaramäärä on selvästi liian suuri.

Hamstraus aiheuttaa riskejä

Korkein oikeus linjasi ratkaisussaan (KKO:2022:61), että liiasta tavaramäärästä voi aiheutua riski huoneiston vahingoittumiselle esimerkiksi tulipalon tai muun merkittävän vaaratilanteen vuoksi, vaikka mitään konkreettista vahinkoa ei olisi vielä aiheutunut. Sekä hovioikeus että korkein oikeus katsoivat tapauksessa näytetyksi, että huoneistossa oli yksinkertaisesti liikaa tavaraa, eikä sitä ollut vähennetty riittävästi siivoukseen varattuun aikaan nähden. Toisin kuin käräjäoikeudessa, näytöksi ei edellytetty esimerkiksi palotarkastusviranomaisten lausuntoa palokuorman ylittymisestä tai sitä, että huoneistosta olisi löydetty haittaeläimiä, hajuhaittaa tai muutakaan konkreettista haittaa, joita Susanna-Maria Aarnivuon kokemuksen mukaan näytöksi tyypillisesti kerätään.

Pelkkään tavaramäärään puuttuminen vaatii kärsivällisyyttä

Lain mukaan vuokrasopimusta ei voi purkaa huoneiston huonon hoitamisen perusteella, antamatta vuokralaiselle ensin kirjallista varoitusta todistettavalla tavalla. Tämä tarkoittaa, että vuokralaiselle on varattava mahdollisuus toimia toisin ja jatkaa sen myötä asumista.

“Tässä tapauksessa korkein oikeus katsoi huonon hoitamisen jatkuneen, kun vuokralaiselle oli annettu jopa kaksi varoitusta ja huoneistossa oli tehty neljä tarkastuskäyntiä, eikä tavaramäärä ollut niistä huolimatta vähentynyt riittävästi ennen sopimuksen purkamista. Liian suureen tavaramäärään puuttuminen vaati siis pitkäjänteisyyttä”, Aarnivuo summaa.

Aarnivuon mukaan ratkaisu vahvistaa vallitsevaa oikeustilaa siitä, että vuokrasopimuksen purkamiskynnys huoneiston huonon hoitamisen perusteella on varsin korkealla. Purkaminen vaatii riittävästi näyttöä siitä, että tavaramäärä huoneistossa on ylipäänsä liiallinen ja säilyy sellaisena myös varoituksen antamisen jälkeen. Hän ohjeistaakin vuokranantajia kirjaamaan ehdotuksen huoneiston tarkastusajankohdasta varoituksen yhteyteen ja ottamaan tarkastuskäynneillä vertailukelpoisia valokuvia.

Vuokranantajan vaikutusmahdollisuuksia ei tunneta riittävän hyvin

Vuokralainen vetosi vuokrasopimuksen purkamisen välttämiseksi siihen, että hänen toimintakykynsä oli merkittävällä tavalla alentunut aivovammasta johtuen, minkä vuoksi hänen menettelyään oli pidettävä vähäisenä. Korkein oikeus kuitenkin totesi, että menettelyyn johtaneille syille voi antaa vain rajoitetusti painoarvoa – lähinnä silloin, jos ne ovat olleet luonteeltaan tilapäisiä.

“Kun huomioi vuokralaiselle annetut varoitukset sekä riittävän ajan, jonka hän oli saanut ylimääräisten tavaroiden poistamiseen tilanteen korjautumatta, vuokranantajalta ei edellytetty vuokrasuhteen jatkamista. Näin ollen sopimus voitiin purkaa,” Aarnivuo kiteyttää.

Suomen Vuokranantajat ry:n lakineuvonnalle esitetään säännöllisesti kysymyksiä huoneiston huonoon hoitamiseen liittyen. Ensimmäinen neuvo on yleensä tarkastuskäynnistä sopiminen huoneiston kunnon ja hoidon selvittämiseksi yhdessä vuokralaisen kanssa. Jos tarkastuksen aikana syntyy epäilys siitä, että vuokralainen ei kykene huolehtimaan itsestään ja vuokraamastaan huoneistosta, voi tehdä kunnalle huoli-ilmoituksen tai Digi- ja väestötietovirastolle ilmoituksen ilmeisen edunvalvonnan tarpeesta, jolloin avuntarvetta ryhdytään selvittämään viranomaisteitse, Aarnivuo muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Rovaniemi syrjäytti Tampereen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Oulu nousi kakkoseksi ja pääkaupunkiseutu vapaassa pudotuksessa25.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.

Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.

Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote

Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye