Tilastokeskus

Korona-aika käänsi työtapaturmat selvään laskuun

Jaa

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 sattui 24 700 työtapaturmaa vähemmän kuin edellisenä vuonna, mikä tarkoitti 18 %:n laskua. Tieto selviää Tilastokeskuksen työtapaturmatilaston ennakkotiedoista. Palkansaajille työtapaturmia sattui 18,9 % vähemmän ja yrittäjille 8,4 % vähemmän kuin 2019.

"Työtapaturmat vähenivät jopa enemmän kuin finanssikriisin yhteydessä, jolloin myös nähtiin selvä lasku työpaikkojen määrän vähentymisen vuoksi. Vuonna 2009 tapaturmien määrä laski noin 17 prosentilla edellisvuodesta”, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Mikko Toiviainen. 

Tapaturmat vähenivät lähes kaikilla toimialoilla. Suhteellisesti eniten määrä laski informaatiossa ja viestinnässä (47,7 %) sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa (47,4 %). Seuraavaksi eniten laskua nähtiin majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (36,8 %), mihin yhtenä selityksenä on alan työpaikkojen määrän vähentyminen. Ainoastaan kaivos- ja louhostoiminnassa työtapaturmien määrä lisääntyi (4,4 %).  

"Etätyöhön siirtyminen koronakriisin alussa näkyy varmasti niillä kahdella toimialalla, joilla lasku oli suhteellisesti suurin. Työpaikkojen määrässä ei tapahtunut suurta muutosta informaatiossa ja viestinnässä tai rahoitus- ja vakuutustoiminnassa”, Toiviainen kertoo. 

Työmatkatapaturmat vähenivät suhteessa vielä muita työtapaturmia enemmän: palkansaajilla 31,3 % ja yrittäjillä 28,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. 

Työtapaturmissa kuoli 35 palkansaajaa ja yrittäjää, eli 5 vähemmän kuin vuonna 2019. Kuolemien määrässä trendi on ollut laskeva jo pitkän aikaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Mikko Toiviainen, mikko.toiviainen@stat.fi, p. 0295 513 589

Yliaktuaari Jukka Tapio, jukka.tapio@stat.fi, p. 0295 513 429

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Naisten työllisyys toipui koronakriisistä miesten työllisyyttä paremmin – naiset ohittivat miehet työllisyysasteessa alkuvuonna 202231.5.2022 09:54:48 EEST | Tiedote

Koronapandemian kahden ensimmäisen vuoden vaikutukset kokonaistyöllisyyteen jäivät Suomessa suhteellisen vähäisiksi ja lyhytaikaisiksi. Työllisyyden sukupuolittainen kehitys poikkesi tällä kertaa edellisistä kriiseistä, eli 1990-luvun alun lamavuosista ja vuoden 2008 finanssikriisiä seuranneesta taantumasta. Päinvastoin kuin aiemmin, naisten työllisyysaste laski ensimmäisenä ja rajummin kuin miesten, mutta toisaalta se lähti toipumaan tehokkaammin kuin miesten työllisyysaste.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme