Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Korona ja Ukrainan sota vaikuttivat lasten ja nuorten elämään

Jaa
Lasten ja nuorten henkinen kriisinkestävyys on ollut kovilla. Siitä on seurannut häiriökäyttäytymistä, syrjäytymistä, pahoinvointia ja osallisuuden heikkenemistä.

– Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueella yksi keskeisimmistä toimintamme painopisteistä viime vuonna oli lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Lisäksi tavoitteemme oli tukea heidän psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointiaan sekä henkistä kriisinkestävyyttä, johtaja Anu Liljeström kertoo.

Valtionavustuksia yli 83 miljoonaa euroa

Valtionavustukset ovat yksi merkittävimmistä tavoista tukea varhaiskasvatuksen ja opetustoimen järjestäjiä sekä kuntien nuoriso-, liikunta- ja kirjastotoimia. Valtionavustuksilla tuettiin muun muassa harrastamisen mahdollisuuksia, lukuinnon edistämistä, liikuntaharrastamisen paikkoja sekä toiminnan kehittämistä. Avustuksien tarkoitus on edistää erityisesti lasten ja nuorten osallisuutta sekä tukea nuorten hyvinvointia.

– Jaoimme viime vuonna kaikkiaan yli 83 miljoonaa euroa valtionavustuksia. Lähes jokainen Manner-Suomen kunta sai avustusta, Liljeström jatkaa.

Täydennyskoulutuksissa yli 41 000 ihmistä

Vuonna 2022 aluehallintovirastot järjestivät yli 480 täydennyskoulutustilaisuutta sivistystoimen henkilöstölle. Niihin osallistui yli 41 000 ihmistä – noin 85 osallistujaa jokaista koulutusta kohden. – Tuimme koulutuksilla kuntien henkilöstön kykyä tehdä työtään entistäkin laadukkaammin. Täydennyskoulutuksissa pystyimme reagoimaan nopealla aikataululla Ukrainan sodan aiheuttamiin vaikutuksiin, Liljeström sanoo.

– Järjestimme koulutukset pääosin webinaareina ja verkkokursseina, joten osallistujat pääsivät myös muihin kuin oman alueensa koulutuksiin. Kun koronapandemia laantui, järjestimme myös lähitilaisuuksia, Liljeström jatkaa. – Lisäksi hyödynsimme videotuotantoja, podcasteja ja sosiaalista mediaa. Kiinnitimme tilaisuuksissa aiempaa enemmän huomiota fasilitointiin ja osallistujien osallistamiseen. Saamamme palaute koulutuksista olikin pääsääntöisesti positiivista: keskiarvo oli 4,2 / 5.

Lisäksi aluehallintovirastot tukivat kuntien toimintaa alueellisissa toimialakohtaisissa verkostoissa. – Järjestimme verkostotilaisuuksia huomattavasti enemmän kuin aiemmin, Liljeström kertoo.

Lakimuutokset lisäsivät kuntien informaatio-ohjauksen ja koulutusten tarvetta. Näistä yksi keskeinen lakimuutos liittyi yksityisen varhaiskasvatuksen luvanvaraisuuteen, joka toi aluehallintovirastoille lisätöitä syksyllä 2022. Luvanvaraisuuteen siirtyminen vaati aluehallintovirastoilta myös laajamittaista valmistelutyötä.

Aluehallintovirastojen toimintakertomus 2022 (tilinpäätös 2022)

Lisätietoa

johtaja Anu Liljeström, p. 0295 016 224
etunimi.sukunimi@avi.fi
opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen vuoden 2022 tilinpäätöksen valtakunnallinen koordinaattori
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme