Korona kannattaa huomioida myös taloyhtiön talousarviossa
Monessa taloyhtiössä viimeistellään parhaillaan talousarviota hyväksyttäväksi kevään yhtiökokouksessa. Kokosimme vinkit taloyhtiön taloudenhoidon kannalta keskeisimmän asiakirjan laatimiseen.

Talousarviota tehdessä lähtökohtana ovat aina edellisen tilikauden toteutuneet kustannukset. Tärkeää on kuitenkin huomioida myös odotettavissa olevat muutokset, kuten korotukset erilaisiin taksoihin ja veroihin sekä taloyhtiössä tapahtuvaan kulutukseen. Tärkeää on varautua myös yllättäviin ja odottamattomiin menoeriin.
”Koronakriisin seurauksena ihmiset ovat viettäneet tavallista enemmän aikaa kotona, jolloin esimerkiksi veden kulutus on saattanut lisääntyä runsaastikin”, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.
Taloyhtiön suurin kuluerä on lämmitys, joka vie lämmitystavasta riippuen noin neljänneksen kaikista menoista. Lämmityskuluja arvioitaessa on huomioitava edellisen vuoden lämmitystarve ja mitoitettava kulut normaalin vuoden mukaisesti.
”Paikallisen lämpöyhtiön taksamuutokset on hyvä olla tässä vaiheessa jo selvitettyinä, samoin oman kunnan veden hintojen mahdolliset muutokset ja marraskuussa julkistetut kiinteistöveroprosentit”, Järvinen toteaa.
Jos taloyhtiöllä on suunnitteilla korjauksia, kannattaa selvittää niihin saatavilla olevat avustukset vuoden 2021 osalta.
Maksukyvyn turvaaminen erityisen tärkeää epävarmoina aikoina
Taloyhtiön talousarvio on tärkeää laatia huolellisesti, jotta yhtiö pystyy mitoittamaan oikein myös perimiensä vastikkeiden määrän.
”Taloyhtiön maksuvalmiuden ja reagointikyvyn varmistamiseksi sekä ylläpitämäksi yhtiöllä tulisi jatkuvasti olla noin kahden kuukauden vastikkeita vastaava summa kassassaan. Koronakriisin tuoman epävarmuuden ja yllätyksellisyyden vuoksi yhtiön maksukyvyn turvaaminen on entistäkin tärkeämpää”, Juho Järvinen muistuttaa.
Muista nämä taloyhtiön talousarviota laatiessasi:
- Huomioi historia! Talousarvion laadinnan lähtökohtana on aina edelliseltä tilikaudelta siirtyvä vastikekohtainen yli- tai alijäämä.
- Varaudu yllätyksiin! Taloyhtiön kassasta on syytä löytyä jatkuvasti noin kahden kuukauden vastikkeita vastaava määrä maksukyvyn turvaamiseksi.
- Selvitä kuntakohtaiset taksamuutokset.
- Huomioi hinnankorotukset! Erilaisten palvelu- ja hankintasopimusten hinnankorotusten perusteet on hyvä tutkia tarkasti ja tarvittaessa kilpailuttaa sopimukset.
- Älä unohda korjaustarpeita! Taloyhtiön tulevat korjaustarpeet on syytä huomioida hyvissä ajoin etukäteen ja tarvittaessa myös varautua niihin taloudellisesti.
- Muista marssijärjestys! Hallitus ja isännöitsijä laativat talousarvion, yhtiökokous päättää ja vahvistaa vastikkeet.
Kiinteistöliiton talousarvio-ohje taloyhtiöille jäsensivuilla (vaatii kirjautumisen)
Kiinteistöliiton webinaari taloyhtiön talousarviosta jäsentaloyhtiöiden isännöitsijöille 13.1.2021
Yhteyshenkilöt
Juho Järvinentalous- ja veroasiantuntija
Puh:09 1667 6761juho.jarvinen@kiinteistoliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Sosiaalipalveluiden huoli-ilmoitus tunnetaan yhä huonosti – uusi videokampanja lisää tietoisuutta12.1.2021 09:01:00 EET | Tiedote
Sosiaalipalveluihin voi tehdä huoli-ilmoituksen, kun lapsen, aikuisen tai iäkkään henkilön huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta herää huoli. Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys tuottivat yhteistyössä videokampanjan, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta vähän tunnetusta ilmoitusmenettelystä.
Sähköautot ja digitalisaatio tuovat päivitystarpeita asunto-osakeyhtiölakiin8.1.2021 12:40:51 EET | Tiedote
Sähköautojen ja sähköisen asioinnin yleistyminen ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka tuovat tarvetta päivittää taloyhtiömuotoista asumista sääntelevää asunto-osakeyhtiölakia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on ollut voimassa runsaat kymmenen vuotta, joiden aikana moni asia taloyhtiöissä on muuttunut.
Uusi tieliikennelaki vei taloyhtiöiltä oikeuden kunnalliseen pysäköinninvalvontaan7.1.2021 08:58:00 EET | Tiedote
Viime kesänä voimaan tullut uusi tieliikennelaki on johtanut hankaliin pysäköintiongelmiin taloyhtiöiden pihoilla. Tieliikennelaki ei sisällä säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.
Taloyhtiö, näin huolehdit pihasi talvikunnossapidosta4.1.2021 10:14:38 EET | Tiedote
Kuka vastaa kiinteistön turvallisuudesta tai katusi talvikunnossapidosta? Miten taloyhtiön kannattaa varautua talveen, ja voiko talvikunnossapidon hoitaa talkoovoimin? Keräsimme vinkit, miten taloyhtiön kannattaa huolehtia piha-alueidensa hyvästä kunnosta talviaikaan.
Nuohouksen saatavuus parantunut hieman – keskimääräinen kustannus nousi lähes 10 prosenttia viime vuodesta15.12.2020 07:59:00 EET | Tiedote
Suurin osa nuohouspalveluiden käyttäjistä katsoo, että kuluvana vuonna nuohoojan tilaaminen sujui kuten aiemminkin. Tätä mieltä oli 74 prosenttia Kiinteistöliiton taloyhtiöille kohdistaman kyselyn vastaajista. Vastaajista 12 prosenttia katsoo, että tänä vuonna nuohoojan tilaaminen oli aiempaa vaikeampaa. Kuusi prosenttia on sitä mieltä, että nuohoojan tilaaminen on helpottunut.
Turvallista ja sopuisaa joulua jokaiseen taloyhtiöön!14.12.2020 08:39:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna tavallista useampi viettää joulua kotioloissaan, jolloin taloyhtiön yhteisten pelisääntöjen merkitys korostuu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme