Korona kannattaa huomioida myös taloyhtiön talousarviossa

Talousarviota tehdessä lähtökohtana ovat aina edellisen tilikauden toteutuneet kustannukset. Tärkeää on kuitenkin huomioida myös odotettavissa olevat muutokset, kuten korotukset erilaisiin taksoihin ja veroihin sekä taloyhtiössä tapahtuvaan kulutukseen. Tärkeää on varautua myös yllättäviin ja odottamattomiin menoeriin.
”Koronakriisin seurauksena ihmiset ovat viettäneet tavallista enemmän aikaa kotona, jolloin esimerkiksi veden kulutus on saattanut lisääntyä runsaastikin”, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.
Taloyhtiön suurin kuluerä on lämmitys, joka vie lämmitystavasta riippuen noin neljänneksen kaikista menoista. Lämmityskuluja arvioitaessa on huomioitava edellisen vuoden lämmitystarve ja mitoitettava kulut normaalin vuoden mukaisesti.
”Paikallisen lämpöyhtiön taksamuutokset on hyvä olla tässä vaiheessa jo selvitettyinä, samoin oman kunnan veden hintojen mahdolliset muutokset ja marraskuussa julkistetut kiinteistöveroprosentit”, Järvinen toteaa.
Jos taloyhtiöllä on suunnitteilla korjauksia, kannattaa selvittää niihin saatavilla olevat avustukset vuoden 2021 osalta.
Maksukyvyn turvaaminen erityisen tärkeää epävarmoina aikoina
Taloyhtiön talousarvio on tärkeää laatia huolellisesti, jotta yhtiö pystyy mitoittamaan oikein myös perimiensä vastikkeiden määrän.
”Taloyhtiön maksuvalmiuden ja reagointikyvyn varmistamiseksi sekä ylläpitämäksi yhtiöllä tulisi jatkuvasti olla noin kahden kuukauden vastikkeita vastaava summa kassassaan. Koronakriisin tuoman epävarmuuden ja yllätyksellisyyden vuoksi yhtiön maksukyvyn turvaaminen on entistäkin tärkeämpää”, Juho Järvinen muistuttaa.
Muista nämä taloyhtiön talousarviota laatiessasi:
- Huomioi historia! Talousarvion laadinnan lähtökohtana on aina edelliseltä tilikaudelta siirtyvä vastikekohtainen yli- tai alijäämä.
- Varaudu yllätyksiin! Taloyhtiön kassasta on syytä löytyä jatkuvasti noin kahden kuukauden vastikkeita vastaava määrä maksukyvyn turvaamiseksi.
- Selvitä kuntakohtaiset taksamuutokset.
- Huomioi hinnankorotukset! Erilaisten palvelu- ja hankintasopimusten hinnankorotusten perusteet on hyvä tutkia tarkasti ja tarvittaessa kilpailuttaa sopimukset.
- Älä unohda korjaustarpeita! Taloyhtiön tulevat korjaustarpeet on syytä huomioida hyvissä ajoin etukäteen ja tarvittaessa myös varautua niihin taloudellisesti.
- Muista marssijärjestys! Hallitus ja isännöitsijä laativat talousarvion, yhtiökokous päättää ja vahvistaa vastikkeet.
Kiinteistöliiton talousarvio-ohje taloyhtiöille jäsensivuilla (vaatii kirjautumisen)
Kiinteistöliiton webinaari taloyhtiön talousarviosta jäsentaloyhtiöiden isännöitsijöille 13.1.2021
Yhteyshenkilöt
Juho Järvinentalous- ja veroasiantuntija
Puh:09 1667 6761juho.jarvinen@kiinteistoliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme