Korona, korot ja kaupungistuminen
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2021, no. 77 - Kolme vahvaa k:ta eli korona, korot ja kaupungistuminen ohjaavat kuumana käyvää asuntokauppaa. Yksi koronakriisin suurimpia yllätyksiä on se, ettei pahin pandemia 100 vuoteen suinkaan karkottanut kasvukeskusten vetovoimaa, vaan kasvukolmion kärjet ovat entistäkin valovoimaisemmat. Eurot eivät valehtele. Asuntorahoittajien luottamus suomalaisiin kaupunkialueisiin vahvistuu entisestään.

Korona on kasvattanut kaupunkien keskusta-alueiden vetovoimaa. Isommatkin asunnot viedään käsistä, kun hyvätuloiset sijoittavat sulkukuukausien vuoksi säästyneitä rahojaan asumiseen ja lisäneliöihin.
”Lisäksi maakuntien varakas, varttunut väki ostaa itselleen tukikohtaa kulttuuri- ja muiden palveluiden ääreltä. Iäkkäiden into ostaa kakkoskoti kaupungeista on asuntomarkkinoiden kannalta trendinä tärkeämpi kuin paljon puhuttu mökkibuumi”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa.
Väestökehitys kaupungeissa, korostetusti Helsingissä, selittyy vuokramarkkinoiden alakulolla. Etäopiskelu, konserttien ja muiden tapahtumien puute sekä kaupunkirientojen mahdottomuus ovat ajaneet monet vuokra-asunnot tyhjäksi. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti, kunhan rokotukset taittavat koronan ja pelastavat palvelut, voi ennustaa, että vuokramarkkinat toipuvat ja mökkimarkkinat murenevat yllättävän nopeasti.
Kehityksen tulevasta suunnasta kertoo se, että korona on vauhdittanut asuntorakentamista Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla. Kasvukolmion kärjissä rakennetaan enemmän asuntoja kuin koko muussa maassa yhteensä – ensimmäistä kertaa historiassa – vaikka niissä asuu alle kolmasosa väestöstä.
”On mielenkiintoista huomata, että Tampereella asuntoaloitukset ovat kasvaneet myös naapurikunnissa. Ratikka ohjaa kehitystä suuresti. Turun seudulla sen sijaan korona käänsi asuntotuotannon laskuun ja kiinnostus kohdistuu keskuskaupunkiin”, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen kertoo.
Tulikuumana käyvä asuntokauppa näkyy myös hintaennusteissa. Hypo nostaa kuluvan vuoden arviotaan pääkaupunkiseudulla hintojen noususta 5,0 prosenttiin ja ensi vuoden osalta 3,0:een. Koko maassa nousu on tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna tasan 0,0 prosenttia.
”Kuluvan vuoden hintaralli hyytyy ensi vuonna halutuilla alueilla, koska uusia asuntoja valmistuu runsaasti tarjolle, korkolasku hyytyy ja muut kulutuskohteet palaavat takaisin. Muualla maassa hintojen sulaminen sen sijaan jatkuu ensi vuonnakin”, Juhana Brotherus ennustaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juhana Brotheruspääekonomisti
Olen Hypon pääekonomisti ja tutkimusjohtaja, seurantavastuulla asuntomarkkinat ja talouskehitys
Juho Keskinennuorempi ekonomisti
Työskentelen Hypon analyytikkona.
Juha Lappalainenviestintäasiantuntija
Työskentelen asiantuntijana Hypon ulkoisissa ja mediakontakteissa.
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI
09 228 361http://www.hypo.fi/
Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä omistama keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.
Osavuosikatsauksen 1.1.–31.3.2021 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,5 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 13,5 %, luottokanta 2,6 miljardia euroa, talletukset 1,6 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,1 % ja liikevoitto 1,1 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on lähes 28 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Kitulias kasvu ja kohoavat kulut koettelevat8.7.2022 00:01:00 EEST | Tiedote
Hypon Talouskatsaus 2/2022: Kuluvan vuoden talouskasvu jää Venäjän hyökkäyssodan jaloissa toivottua tasapaksummaksi. Ensi vuonna kasvu on kituliasta ja taantumankin uhka on todellinen.
Hypon Talouskatsaus perjantaina 8. heinäkuuta klo 0:011.7.2022 10:23:26 EEST | Tiedote
Ennakkotiedote talouskatsauksesta 2/2022: BKT näyttää kasvavan tänä vuonna kahta prosenttia, mutta ensi vuonna häilytään taantuman rajamailla noin 0,5 prosentin vuosikasvulla. Taantuman riski on todellinen, mutta paluu kituliaaseen kasvuun on kenties vielä todennäköisempi tulevaisuudenkuva. Uudessa talouskatsauksessa Hypo käsittelee kuluttajien kriisiväsymystä, korkojen nousua ja inflaatiota. Hypon Talouskatsaus julki varhain yöllä perjantaina 8. heinäkuuta 2022 klo 0:01.
Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat13.5.2022 00:05:00 EEST | Tiedote
Hypon asuntomarkkinakatsaus no.81, 2/2022: Asuntokauppa hiljeni maalis–huhtikuussa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkui, inflaatio kiihtyi ja korot nousivat. Kauppaa käydään silti enemmän kuin vuonna 2019, eli ennen koronaa, sotaa tai plussakorkoja. Pieniä asuntoja valmistuu nyt ennätyksellisesti kasvukeskuksiin, mutta samaan aikaan kysyntä kohdistuu lisäneliöihin, joita halutaan etätöiden vuoksi.
Hypon Asuntomarkkinakatsaus perjantaina 13.5.2022 klo 0:019.5.2022 08:18:59 EEST | Tiedote
Ennakkotiedote asuntomarkkinakatsauksesta 2/2022: Asuntokaupan keväässä on nähty muutoksia, Venäjän hyökkäyssota iskee maailmantalouteen ja vaikutukset heijastuvat asuntomarkkinoille. Hypo on laskenut myös vastavalmistuneiden maistereiden muuttoliikettä opiskelupaikkakunnilta toisaalle. Hypon Asuntomarkkinakatsaus julki varhain yöllä perjantaina 13. toukokuuta 2022 klo 0:01.
Sota Ukrainassa synkentää näkymiä10.3.2022 00:05:00 EET | Tiedote
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 1/2022, no. 80 - Putinin Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan muutti asuntomarkkinoiden tunnelman synkeän säikyksi. Sota ja maailmanpoliittinen tilanne kasvattavat epävarmuutta etenkin ostajien ja rakentajien keskuudessa. Harva myyjä joutuu turvautumaan pakkomyyntiin, joten he eivät kovinkaan nopeasti alenna pyyntihintojaan. Kaiken seurauksena myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme