Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu

Jaa
Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Päivittäisessä vankimäärässä edelleen laskeva trendi

Vankien päivittäinen keskimäärä on laskenut 2000-luvun puolivälistä alkaen lukuun ottamatta vuosia 2016 ja 2019, jolloin vankimäärä nousi hieman. Viime vuoden vankien keskimäärä, 2809 vankia, oli pysynyt samalla tasolla vuoteen 2020 verrattuna. Vuosina 2020 ja 2021 koronapandemian vuoksi tehdyt rajoitukset sakon muuntorangaistukseen ja kuuden kuukauden pituisten vankeustuomioiden aloittamiseen vaikuttivat vankien päivittäisen määrän laskuun.

Koronan vuoksi toteutetut matkustusrajoitukset näkyivät ulkomaalaisten vankien määrän laskuna, ja viime vuonna ulkomaalaisten osuus vangeista oli 15 prosenttia. Ulkomaalaisten vankien päivittäinen keskimäärä (434) oli vuonna 2021 pienin koko vuosikymmenen aikana.

Väkivaltarikoksista tuomitut edelleen suurin vankiryhmä, yhdyskuntaseuraamuksissa yleisin rikostyyppi on liikennejuopumus

Suurimman vankiryhmän muodostavat väkivaltarikoksista tuomitut, joista viime vuonna oli tuomittu vajaa 40 prosenttia vangeista. Noin viidennes vangeista oli tuomittu henkirikoksista, ja suunnilleen sama osuus vangeista sai tuomion huumausainerikoksista. Pahoinpitelyrikoksista tuomittiin 16 prosenttia.

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden yleisin päärikos on liikennejuopumus, josta tuomittujen osuus vuonna 2021 päättyneissä seuraamuksissa oli 31 prosenttia. Seuraavaksi eniten tuomioita tuli omaisuusrikoksista (21 %), väkivaltarikoksista (19 %) ja huumausainerikoksista (15 %).

Ensikertalaisten ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien määrä kasvussa

Lyhytaikaisvankeja, eli enintään kolme kuukautta vankeusrangaistusta suorittavia vankeja on kaikista vankeusvangeista noin 40 prosenttia.Rangaistusten keskipituus oli 11,5 kuukautta, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän (12,2 kuukautta). Ensikertaisten vankien osuus on noussut kymmenen viime vuoden aikana 34 prosentista 41 prosenttiin.

Myös yhdyskuntaseuraamusta suorittavien asiakkaiden päivittäinen keskimäärä kääntyi vuonna 2019 nousuun yli kymmenen vuotta jatkuneen laskun jälkeen. Viime vuonna yhdyskuntaseuraamusasiakkaita oli päivittäin keskimäärin 3 174, joista yhdyskuntapalvelua suoritti noin 1250 henkilöä.

Vuonna 2020 tuli voimaan 21 vuotta täyttäneille rikoksentekijöille suunnattu ehdollisen vankeuden valvonta. Uudistus ei ole vaikuttanut merkittävästi Rikosseuraamuslaitoksen asiakasmääriin, ja vuonna 2021 valvottavien päivittäinen keskimäärä oli 14. Ehdolliseen vankeuteen ja valvontaan tuomittuja nuorten asiakkaiden keskimäärä (758) kasvoi 13 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Tutustu tilastolliseen vuosikirjaan verkkosivuiltamme (Rikosseuraamuslaitos).

Lisätiedot:

Marja-Liisa Muiluvuori, erikoistutkija
marja-liisa.muiluvuori(at)om.fi, p. 050 531 7985

Tuomas Laurila, suunnittelija
tuomas.laurila(at)om.fi, p. 050 304 2068

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme