SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Korona lisäsi kotimaisen ruoan myyntiä – kovin kasvu tuoreessa kalassa

Jaa

Tuotteiden alkuperä kiinnostaa yhä useampaa kuluttajaa, ja korona-aika on kasvattanut erityisesti kotimaisten elintarvikkeiden kysyntää. S-ruokakauppojen myyntidatasta selviää, että esimerkiksi kotimaisen kalan myynti kasvoi viime vuonna 20 % ja kotimaisen lihan 10 %. Myös S-ryhmän oman Kotimaista-tuotemerkin suosio on kasvussa. Sarjan myydyin tuote oli viime vuonna laktoositon kevytmaitojuoma.

Laajempi kotimaisuustrendi näkyy myös S-ryhmän oman Kotimaista-sarjan tuotteiden kysynnän kasvuna: vuonna 2020 kasvua oli erityisesti Kotimaista-sarjan tuoreissa kaloissa, joiden myynti yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kasvoi Kotimaista-sarjan lihojen sekä hedelmien ja vihannesten myynti (24 %). Kuva: SOK
Laajempi kotimaisuustrendi näkyy myös S-ryhmän oman Kotimaista-sarjan tuotteiden kysynnän kasvuna: vuonna 2020 kasvua oli erityisesti Kotimaista-sarjan tuoreissa kaloissa, joiden myynti yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kasvoi Kotimaista-sarjan lihojen sekä hedelmien ja vihannesten myynti (24 %). Kuva: SOK

S-ryhmän marketkaupan myyntijohtaja Antti Oksan mukaan kotimaisuus on monille yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein valintakriteeri ruokaostoksilla. Kuluttajille tuotteen kotimaisuus merkitsee esimerkiksi luotettavuutta ja hyvää laatua. Myös paikallisuus on merkittävä trendi, joka korostuu erityisesti leipomotuotteiden kaltaisissa tuoreissa elintarvikkeissa. S-ryhmän ruokakaupoissa (Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku) myydystä ruoasta noin 80 % on valmistettu Suomessa, ja 80 prosentin kotimaisuustavoite on kirjattu myös S-ryhmän tuoreeseen vastuullisuusohjelmaan.

Kotimaisuuden merkitys on kasvanut entisestään viime kevään jälkeen, kun koronatilanteen aiheuttama epävarmuus havahdutti monet ymmärtämään huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoantuotannon turvaamisen tärkeyden. Tämä näkyy myös S-ryhmän ruokakauppojen viime vuoden myyntitilastoissa. Vuonna 2020 kotimaista alkuperää olevien tuotteiden myynti kasvoi liki kaikissa tuoteryhmissä edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkein eniten kasvoi tuoreen kotimaisen kalan myynti, jossa nousua oli peräti 20 % vuoteen 2019 verrattuna. Kovaa kasvua oli myös monien muiden tuoteryhmien kotimaisissa tuotteissa, kuten lihassa (10 %), hedelmissä ja vihanneksissa (10 %), kananmunissa (11 %) sekä pakasteissa (8 %).

”Myynnin kasvuun on osaltaan vaikuttanut myös se, että koronatilanteen vuoksi vietimme viime vuonna paljon aikaa kotona, ja moni innostui laittamaan tavallista enemmän ruokaa itse. Myös korona-ajan leivontabuumi näkyy myynneissä”, Antti Oksa toteaa.

Asiakas voi seurata omien ruokaostostensa kotimaisuutta helposti esimerkiksi S-mobiilista löytyvän, pari vuotta sitten lanseeratun Kotimaisuuslaskurin avulla. Ostotietojen tutkiminen kiinnostaakin varsin monia, sillä S-mobiilin Omat ostot -palvelun käyttäjämäärä kasvoi vuoden 2020 aikana 27 prosenttia ja käyttökertojen määrä puolestaan yli 35 prosenttia. Kotimaisuuslaskurin tietoja tarkasteltiin viime vuonna liki puoli miljoonaa kertaa. Laskurin käyttäjiä kiinnostivat erityisesti lihan, maitotaloustuotteiden ja juomien kotimaisuustiedot. Eniten kotimaisuustiedon jano kasvoi kasviproteiinivalmisteiden, kalojen, hedelmien ja vihannesten tuoteryhmissä.

Kotimaista-tuotesarja vastaa kasvavaan kysyntään helppoudella ja laadulla

Kotimaisuustrendiin vastaa myös S-ryhmän oma Kotimaista-tuotesarja, joka lanseerattiin jo vuonna 2014. Laajempi trendi näkyy myös Kotimaista-sarjan tuotteiden kysynnän kasvuna: vuonna 2020 kasvua oli erityisesti Kotimaista-sarjan tuoreissa kaloissa, joiden myynti yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kasvoi Kotimaista-sarjan lihojen sekä hedelmien ja vihannesten myynti (24 %).

Kotimaista-sarjan tavoitteena on tehdä laadukkaiden kotimaisten tuotteiden valitsemisesta asiakkaille helppoa. Kaikki tuotteet tulevat suomalaisilta elintarviketoimittajilta ja niiden kriteerinä on kolminkertainen kotimaisuus: ne valmistetaan Suomessa, raaka-aineet ovat kotimaisia ja tuotteet myydään suomalaisten omistamassa kaupassa. Lisäksi tuotteet täyttävät Hyvää Suomesta- tai Sirkkalehti-merkkien kriteerit.

”Kotimaista-sarjasta löytyy tällä hetkellä lähes 500 tuotetta eri kategorioista. Viimeisimpiä lisäyksiä sarjaan ovat muun muassa tonnikalan kotimainen haastaja Leppäsavukala rypsiöljyssä, arkea helpottava Uunivalmis jauhelihamureke sekä keksihyllyn suosikkeihin lukeutuvat Sitruuna- ja Kaneliässät. Tänä keväänä Kotimaista-sarja vahvistuu esimerkiksi uusilla herkuttelujäätelöillä”, kertoo omamerkkipäällikkö Tiina Ritari S-ryhmän marketkaupasta.

Viime vuonna Kotimaista-tuotteille tehtiin brändiuudistus ja tuotteet saivat uudet, näyttävät pakkaukset. Uudistettu Kotimaista-tuotemerkki oli kaikkein kovin nousija viime kesänä tehdyssä Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi & Mainonta -lehden Brändien arvostus 2020 -tutkimuksessa. Kotimaista nousi tutkimuksen sijalle 28, kun vuotta aiemmin sen sijoitus oli 106. Asiakkailta saatu palaute sarjasta on ollut erittäin positiivista, sillä heidän on helppo ymmärtää merkin olemassaolon tarkoitus ja viesti.

Suosituimmat Kotimaista-sarjan tuotteet vuonna 2020:

  1. Laktoositon kevytmaitojuoma
  2. Kevytmaito
  3. Vaalea lager
  4. Sika-nautajauheliha 23 %
  5. Naudan jauheliha 17 %
  6. Isot kananmunat L15
  7. Naudan jauheliha 10 %
  8. Rasvaton maito
  9. Jääsalaatti pakattu
  10. Kanan fileesuikale maustamaton

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Oksa, päivittäistavarakaupan myyntijohtaja, SOK Marketkaupan ketjuohjaus, antti.oksa@sok.fi, puhelin 010 768 0699

Kuvat

Laajempi kotimaisuustrendi näkyy myös S-ryhmän oman Kotimaista-sarjan tuotteiden kysynnän kasvuna: vuonna 2020 kasvua oli erityisesti Kotimaista-sarjan tuoreissa kaloissa, joiden myynti yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kasvoi Kotimaista-sarjan lihojen sekä hedelmien ja vihannesten myynti (24 %). Kuva: SOK
Laajempi kotimaisuustrendi näkyy myös S-ryhmän oman Kotimaista-sarjan tuotteiden kysynnän kasvuna: vuonna 2020 kasvua oli erityisesti Kotimaista-sarjan tuoreissa kaloissa, joiden myynti yli kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Toiseksi eniten kasvoi Kotimaista-sarjan lihojen sekä hedelmien ja vihannesten myynti (24 %). Kuva: SOK
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on lähes 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,8 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Talviurheilun myynnissä ennätysvuosi – vielä ehtii hankkia varusteita hiihtolomille18.2.2021 08:06:00 EETTiedote

Luminen alkuvuosi ja koronan vuoksi rajoitetut sisäliikuntamahdollisuudet ovat innostaneet suomalaiset hankkimaan runsain mitoin talviurheiluvarusteita ja toppavaatteita. Prisman myyntidatasta selviää, että esimerkiksi hiihtovälineitä ja -tarvikkeita myydään tänä vuonna kolminkertainen määrä ja pulkkia kaksinkertainen määrä koko viime vuoden talvisesonkiin verrattuna.

Joensuulaisen Original Sokos Hotel Kimmelin uudistustyö on alkanut vauhdilla. Ensimmäisen vaiheen pääurakoitsijana paikallinen Eero Reijonen Oy.15.2.2021 12:15:00 EETTiedote

Joensuun Sirkkalanpuistossa sijaitseva Original Sokos Hotel Kimmel on suljettu ja talon uudistustyöt ovat alkaneet vauhdikkaasti. Nyt puretaan siipiosan hotellihuoneita ja Sirkkala-salia uuden tieltä. Uudistuksen työllistävä vaikutus on merkittävä jo ensi vaiheessa: hanke työllistää 40 pohjoiskarjalaista rakennusalan ammattilaista. Ensimmäisen vaiheen pääurakoitsijana toimii liperiläinen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy. Hotellin siipiosan uudistus – ja samalla projektin ensimmäinen vaihe – valmistuu syyskuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme