Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronaepidemia on Suomessa edelleen laskusuunnassa – rokotukset vähentävät erityisesti vakavaa tautia

Jaa

Koronaepidemia on Suomessa edelleen selvässä laskusuunnassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rekisteritietojen mukaan koronan aiheuttamat erikoissairaanhoidon, tehohoidon ja kuolemien määrät sekä ilmaantuvuudet ovat merkitsevästi vähentyneet kaikissa ikäryhmissä maalis-huhtikuun huipun jälkeen.

Laboratoriovarmistettujen koronatartuntojen määrän mittaaminen ei tällä hetkellä anna luotettavaa kuvaa epidemiasta, sillä testaamiskäytännöt ovat muuttuneet. Moni kotitestissä positiivisen koronatuloksen saanut ei varmista tulosta laboratoriossa, eikä tieto tartunnasta päädy rekisteriin.

THL tilastoi 30 vuorokauden kuluessa tartuntatautirekisteriin ilmoitetusta positiivisesta koronatestistä tapahtuneet kuolemat koronaan liittyviksi kuolemiksi, jotta epidemian suuntaa voidaan seurata myös hyvin hauraan väestön kohdalla. Nämä koronaan liittyvät kuolemat ovat laskeneet tasaisesti maaliskuun lopun huipusta lähtien. Aivan viimeisten viikkojen kuolemien tiedot ovat viiveestä johtuen puutteelliset ja tulevat todennäköisesti hiukan lisääntymään, mutta laskusuunta on silti selkeä kesäkuulle asti.  

Koronaepidemian kulun, tautitaakan ja rokotussuojan mittareina on käytetty koronaviruksen aiheuttamien tartuntojen, erikoissairaanhoidon, tehohoidon ja kuolemien määriä ja ilmaantuvuuksia (katso liite).

Rokotteiden suojateho vakavaa koronatautia vastaan on erinomainen, mutta tartuntaa vastaan lyhytaikainen

THL muistuttaa, että nykyiset koronarokotteet antavat erinomaisen suojan vakavaa koronatautia ja kuolemaa vastaan. Niiden suojateho on kuitenkin vain kohtuullinen ja lyhytaikainen koronatartuntaa ja lievää tautia vastaan myös Suomessa tällä hetkellä yleistyvien omikronviruksen BA.4 ja BA.5 varianttien osalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti koronarokotusstrategian viime viikolla. Strategian mukaan rokotusten tavoitteena on pitää yhteiskunta avoimena, turvata terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä ja vähentää erityisesti vakavaa koronavirustautia.

Kun verrataan riskiä sairastua vakavaan tautimuotoon ja menehtyä koronatartunnan jälkeen, riski on ollut vuonna 2022 moninkertaisesti pienempi verrattuna aiempiin pandemiavuosiin.

Tavoitteena on lisätä rokotettujen osuutta koko väestössä suositusten mukaisesti ja erityisesti niissä ryhmissä, joissa on suurin vakavan taudin riski. Merkittävin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin on yhä iäkkäillä, mutta myös heillä riski on aiempaa selvästi pienempi. Tartuntariskiä lisäävät myös tietyt taustasairaudet ja lääkkeet, jotka voivat heikentää rokotusten tehoa.

Tällä hetkellä kolmen rokoteannoksen suojateho on erinomainen vakavaa koronatautia ja koronan aiheuttamaa kuolemaa vastaan valtaosalla aikuisia ja lapsia Suomessa, minkä vuoksi väestön laajoille neljänsille koronarokotuksille ei ole tällä hetkellä perusteita. THL suosittelee tämän vuoksi neljänsiä rokoteannoksia vaikean koronataudin riskin suhteen haavoittuville väestöryhmille: 80 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.

Lisäksi neljänsiä rokoteannoksia suositellaan iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Vakavasti immuunipuutteisille THL suosittelee viidettä koronarokoteannosta.

”On tärkeää ymmärtää, mihin koronarokottamisella pyritään ja minkälaista suojaa rokotteilta voidaan odottaa”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL antaa suositukset lääketieteellisin perustein sekä arvioi resurssien ja terveyshyötyjen suhdetta

Kansallisten rokotussuositusten laatimisessa käytetään sekä lääketieteellisiä perusteita että arvioita käytettyjen resurssien ja saavutettujen terveyshyötyjen välisestä suhteesta. THL on päätynyt nykyisiin rokotussuosituksiin huhti-toukokuun rekisteritietojen, rokotteiden suojatehotietojen sekä kesän epidemiaskenaarioiden perusteella.

Koronaepidemian vuodenaikaisvaihtelun odotetaan lisäävän tartuntoja ja niiden seurauksena myös vakavan sairastumisen riskiä syksyllä. Tämän vuoksi THL arvioi hyvissä ajoin ennen epidemian oletettavaa kiihtymistä neljänsien rokoteannosten laajentamista erikseen määritellyille ikä- ja riskiryhmille.

Vielä ei tiedetä, onko tuolloin jo käytettävissä varianttiviruksia vastaan räätälöityjä rokotteita vai nykyisiä rokotteita. Tämä riippuu siitä, millä aikataululla rokotteet saavat myyntilupia ja valmistajat pystyvät toimittamaan rokotteita.

THL tiedottaa kesän aikana rokotusaikatauluista, kohderyhmistä ja käytettävissä olevista rokotteista.  

Lisätietoja:

Otto Helve
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Liite: Ajantasaiset koronaviruksen aiheuttamien tartuntojen, erikoissairaanhoidon, tehohoidon ja kuolemien määrät suomalaisten rekisteritietojen perusteella ikäryhmittäin

Viikoittaisten erikoissairaanhoidon kohdalla on huomattava, että edellisellä viikolla tiedossa olleet kirjaukset on merkitty tummansinisellä, viikon aikana tietoon tulleet kirjaukset vaaleansinisellä ja aiemmista luvuista poistetut kirjaukset harmaalla. Katkoviiva rajaa kaavion lopusta viikot, joilla on mukana ilmoituksia, joissa on pelkkä hoitojakson alkuilmoitus ilman diagnoosia. Etenkin katkoviivan jälkeinen pylväs yleensä jonkin verran madaltuu, kun koronaksi vahvistumattomat jaksot poistetaan kahden viikon kuluttua sairaalaan tulosta. 

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen kehitykseen26.7.2022 12:20:42 EEST | Tiedote

Tuore THL:n seurantatutkimus osoittaa, että äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen psykososiaaliseen hyvinvointiin. Kaksivuotiaan psykososiaalinen hyvinvointi tarkoittaa esimerkiksi sellaista turvallisuudentunnetta, että lapsi kykenee suuntautumaan maailmaan uteliaasti ja kokemaan siitä onnistumista ja iloa. Tämä palvelee lapsen iänmukaisia itsenäistymispyrkimyksiä sekä tasapainoisen tunne-elämän ja hyvän käyttäytymisen kehittymistä. Äitien loppuraskauden aikaiset negatiiviset odotukset omasta kyvystään pitää huolta vauvastaan sekä heikompi kiintymys vauvaan 3–8 kuukauden iässä heijastuivat lapsen heikompaan psykososiaaliseen kehitykseen vielä kahden vuoden iässä. Lapsen käytös tällöin viestii epäluottamusta siihen, että hänen tarpeisiinsa vastataan, ja siihen että hän voi missä tilanteessa tahansa turvautua vanhempaan. Seurantatutkimus vahvistaa jo aiemmin havaitun yhteyden äidin ja lapsen välisen vahvan kiintymyss

THL:n suositus: kunnat voivat laajentaa neljänsiä koronarokotuksia tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuussa18.7.2022 09:18:06 EEST | Tiedote

THL on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Alun perin THL suositteli ennakolta, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin niin, että 15.8. alkaen niitä tarjottaisiin kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmille. Uusi suositus on, että kunnat voivat heinäkuusta alkaen, alueellisen epidemiatilanteen mukaan, tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Kun rokotuksia kohdennetaan niille, joilla on

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme