Diakonissalaitos

Koronaepidemialla on syvälliset sosiaaliset seuraukset nuorten elämään - vaikutuksista viitteitä jo Vamoksen viime vuoden tuloksissa

Jaa

Huoli korona-ajan vaikutuksista nuoriin kasvaa, ja syystä. Tilanne eroaa lähimenneisyyden talouskriiseistä siinä, että koronakriisin alkaessa nuoret olivat valmiiksi jo hyvin polarisoitunut ryhmä. Osalla nuorista meni hyvin ja pienellä osalla erittäin huonosti. Koronavuoden vaikutus näkyi kaikkein heikoimmassa asemassa oleville nuorille suunnatussa Vamos-toiminnassa selkeästi: tuen tarve lisääntyi loppuvuotta kohti.

Vuosi 2020 oli nuorille erityisen vaikea. Nuorten työttömyys kasvoi, jo sovittuja kesätöitä peruttiin, ammattiin valmistuneiden nuorten siirtymät työmarkkinoille takkuilivat ja opiskelijat saivat tottua uuvuttavaan ja itseohjautuvuutta vaativaan etäopetukseen.

Diakonissalaitoksen Vamos on tarjonnut syrjäytymisvaarassa oleville nuorille intensiivistä yksilö- ja ryhmävalmennusta ja kanssakulkijuutta jo 13 vuoden ajan. Vamoksen vuoden 2020 tulokset ovat valmistuneet, ja pandemia-ajan vaikutus näkyy siten, että suuntaansa hakevien ja apua tarvitsevien nuorten määrä kasvoi ja palvelussa päättäneiden lukumäärä väheni aiemmasta. Työ- ja opintopoluille oli entistä vaikeampaa päästä.

”Vuonna 2020 on havaittavissa, että siirtymät työ- ja koulutuspoluille ovat vaikeutuneet, ja esimerkiksi nuorten työttömyys on voimakkaasti lisääntynyt. Tämä näkyy myös Vamoksen tuloksissa, joiden mukaan työhön ja koulutukseen siirtyneitä oli vähemmän kuin edellisenä vuonna ja uusia nuoria enemmän”, Vamoksen johtaja Terhi Laine sanoo.

”Siirtymävaiheet – esimerkiksi koulun penkiltä palkkatyöhön – eivät sujuneet enää totutun kaltaisesti, ja avuntarvitsijoiden määrä kasvoi.”

Nuorten kahtiajakautunut tilanne näyttää pahentuvan koronan myötä. Vaarana onkin, että polarisaatio syvenee, kun meneillään oleva terveyskriisi hellittää.

Kolmellatoista paikkakunnalla yhdessätoista toimipisteessä ympäri maata toimivan Vamoksen valmennukseen osallistui vuonna 2020 yhteensä 1845 nuorta. Uusia nuoria tuli mukaan 1300 ja 741 lopetti palvelussa. 47 % päättäneistä jatkoi työ- ja koulutuspoluille. Kolmentoista vuoden aikana Vamokseen toimintaan on osallistunut noin 13 000 nuorta.

Lue Vamoksen vuoden 2020 yhteenveto: Vamoksen vuosi 2020 (.pdf)

Mikä Vamos?

-       Diakonissalaitoksen palvelu koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille.

-       Ehkäisee 16-29 vuotiaiden nuorten syrjäytymistä ja auttaa nuoria kiinnittymään yhteiskuntaan, koulutukseen ja työhön.

-       Vamoksessa jokainen nuori saa oman työntekijän, jolla on kokonaisvastuu nuoren tilanteesta ja hänen yksilöllisten tarpeidensa tunnistamisesta.

-       Perustuu intensiiviseen ryhmä- ja yksilövalmennukseen, sekä nuoren tarvitsemien palveluiden kokoamiseen.

-       Vamos toimii Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kemissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Tampereella, Torniossa, Turussa ja Vantaalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Laine, johtaja, Diakonissalaitoksen Vamos, terhi.laine@hdl.fi, 0400 237 775
Jenni Sarolahti, viestintäpäällikkö, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Sotatraumojen kuntoutus on ensiaskel onnistuneeseen kotoutumiseen16.2.2021 07:43:23 EETTiedote

Osa Suomeen tulevista kiintiöpakolaisista tarvitsee kuntoutusta sodasta ja pakolaisuudesta johtuviin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin. Kuntoutus on moniammatillista ja monialaista erityisosaamista, jota Suomessa on tarjolla vähän. Kuntoutuksen onnistumisen edellytyksenä ovat yksilöllisyys, oikea-aikaisuus ja omalle paikkakunnalle saatava hoito, kuntoutus ja tuki. Suomessa suurimmat haasteet ovat yhteistyön johtamisessa sekä hankerahoituksen lyhytjänteisyydessä.

KUTSU MEDIALLE: Sotatraumatisoituneiden kuntoutushankkeen Myötätuulia -päätöswebinaari1.2.2021 12:14:55 EETKutsu

AIKA: 16.2.2021 klo 9.00 – 15.30 Sotatraumatisoituneiden kuntoutuksen asiakkaita ovat kiintiöpakolaisina maahan tulleet sodan ja pakolaisuuden traumatisoimat aikuiset. Moniammatillinen työryhmä on tehnyt pakolaisille hoidontarpeen arviointijaksoja jo yli kahden vuoden ajan. Asiakastyön ohella työryhmä on tarjonnut konsultaatiota, työnohjausta ja koulutusta ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat traumatisoituneita pakolaisia. Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksessa toteutettua kuntoutusta on rahoittanut Turvapaikka-, maahanmuutto ja kotouttamisrahasto (AMIF) vuosina 2018–2021. ”Myötätuulia-webinaari syntyi ajatuksesta, että jokainen meistä tarvitsee joskus myötätuulta matkalleen. Hankkeemme on pyrkinyt olemaan myötätuuli asiakkaillemme moniammatillisen arvioinnin ja sen tuloksena syntyneiden hoito- ja kuntoutussuunnitelmien, tarvittavien lausuntojen ja asiakasohjausten muodossa. Olemme näiden toimien saattelemana halunneet lähettää asiakkaamme suotuisten tuulien, eli tarp

Työtaitoja nuorille ja työnantajille19.1.2021 13:44:31 EETTiedote

Poikkeusaika on asettanut syrjäytymisvaarassa olevat nuoret entistä haavoittuvampaan asemaan. Työ- tai työkokeilupaikkojen tarjoaminen nuorille tilanteessa, jossa vakituista henkilöstöä on lomautettu, ei ole helposti toteutuva vaihtoehto. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten moninaisiin haasteisiin vastaa Työtaidot -hanke Rovaniemen alueella. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, Lapin TE-palveluiden sekä eri työnantajien kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Kokoelmaraportit kuvittavat Diakonissalaitoksen ainutlaatuista historiaa14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Diakonissalaitos on toiminut Helsingissä vuodesta 1867. Laitoksen historiallinen esinekokoelma on kuvattu ja koottu kahdeksi raportiksi. Kokoelmaraportti I muodostaa kuvallisen kertomuksen Diakonissalaitoksen vaiheista 1950-luvun lopulle, Kokoelmaraportti II on teemallinen; esineet ovat pääsääntöisesti käyttöesineitä, joiden käyttöpaikka on ollut Diakonissalaitoksessa tai käyttäjä/omistaja on ollut Sisarkodin jäsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme