Koronahaaste käännettiin mahdollisuudeksi – StartUp School rakentaa yrittäjyysverkostoa Afrikkaan

Haaga-Helia StartUp School on luonut Ambitious Africa -ohjelman kanssa yhteistyömallin, jossa aktivoidaan suomalaisia ja afrikkalaisia nuoria tekemään yhdessä kiinnostavia työprojekteja. Marraskuun ensimmäisellä viikolla lanseerattavassa ”StartUp School goes Africa” -projektissa nuorille tarjotaan mahdollisuus rakentaa kansainvälistä verkostoa sekä innostavia oppimismahdollisuuksia.
Suomessa kehitetty Haaga-Helia StartUp School -konsepti on kahdeksan vuoden ajan tukenut yrittäjyyttä korkeakoulun yhteydessä. StartUp Schoolin toiminta perustuu kansainvälisesti arvostettuun suomalaiseen pedagogiseen osaamiseen sekä jatkuvaan tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Tiiviisti työelämän kanssa toimiva konsepti on herättänyt paljon kiinnostusta kansainvälisesti, ja sen opeilla on tuettu yrittäjyyttä esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Ukrainassa.
Nyt alkavan jättiprojektin tavoitteena on hyödyntää StartUp Schoolin konseptia Afrikassa laajemmin. Viemme StartUp Schoolin digitaalisen toimintakonseptin 54 maahan. Tavoitteena on kannustaa ratkaisukeskeiseen ja tulokselliseen yrittäjämäiseen ajatteluun ja harjoitella sitä käytännössä. Samalla tarjotaan mahdollisuuksia oppia luokkahuoneen ulkopuolella ketterästi, koska työssä oppiminen ja verkostomainen oppiminen ovat tehokkaita tapoja kartuttaa osaamista ja StartUp Schoolin konseptin ytimessä.
Ambitious Africa -ohjelman keskiössä ovat nuoret. Sitä tukevat hallitukset ja vaikutusvaltaiset yksityishenkilöt Suomessa ja Afrikassa, kuten kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, Peter Vesterbacka ja Pekka Haavisto. Nuorten lisäksi kokeneemmat asiantuntijat, yritykset ja opettajat ovat tervetulleita mukaan mahdollistamaan ja tukemaan nuorten yhteistyötä StartUp School goes Africa -projektissa.
Sekä EU:n että Suomen Afrikka-strategioiden tavoitteena on vahva kumppanuus Afrikan maiden kanssa, ja Haaga-Helia haluaa olla osaltaan mukana suhteiden kehittämisessä merkittävänä Pohjois-Euroopan businesskouluttajana. Verkostomaisessa yhteiskunnassa ja tulevaisuuden työelämässä erilaisissa projekteissa ja produktioissa työskentely korostuu, ja Afrikka-projekti kehittää osallistujien valmiuksia tulevaan globaaliin keikkatalouteen erilaisilla alustoilla.
Kyseessä ei ole perinteinen kehitysyhteistyö- tai koulutusvientiprojekti, vaan nyt halutaan aktivoida nuoret osana opintojaan tekemään työtä yhdessä afrikkalaisien nuorten kanssa ruohonjuuritasolla. Afrikassa on yli 200 miljoonaa 15-24-vuotiasta nuorta. Afrikan nuorissa on valtava potentiaali, ja heillä on mahdollisuus uudistaa Afrikkaa, kun he pian siirtyvät päätöksentekijöiksi vastuurooleihin.
Nykyinen työmarkkinatilanne haastaa opiskelijoiden mahdollisuuksia tehdä opintoihin kuuluvia työharjoitteluja organisaatioissa sekä siten edistää opintoja. Tämän yhteistyön myötä nuorten ei kuitenkaan tarvitse odottaa työnantajien rekrytointipäätöstä saadakseen työkokemusta ja kehittääkseen osaamistaan. Opintojakso on tarjolla Haaga-Helian opiskelijoiden lisäksi kaikille suomalaisille muun muassa 3AMK:n ja Haaga-Helia avoimen korkeakoulun kautta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannele Mennala
Puh:+358 294471614hannele.mennala@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Tekoälypomo on kohta suomalaisten arkea, mutta kuka määrittelee eettiset pelisäännöt?3.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Koneet johtajina – kuka määrää työelämässä? -paneeli SuomiAreenassa veti paikalle täyden katsomon ja toi tekoälypohjaisen johtamisen työelämän kuumaksi puheenaiheeksi Porissa 27.6.2025. Suomeen vaaditaan yhteisiä eettisiä pelisääntöjä algoritmijohtamiselle.
Haaga-Helian rehtoriksi on valittu Susanna Niinistö-Sivuranta30.6.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hallitus on nimittänyt korkeakoulun uudeksi rehtori-toimitusjohtajaksi KT Susanna Niinistö-Sivurannan. Niinistö-Sivuranta aloittaa uudessa tehtävässään 1.1.2026.
Susanna Niinistö-Sivuranta has been elected as the president of Haaga-Helia30.6.2025 12:00:00 EEST | Press release
The Board of Haaga-Helia University of Applied Sciences has appointed EdD Susanna Niinistö-Sivuranta as the new President and CEO of Haaga-Helia. Niinistö-Sivuranta will start in her new position on 1 January 2026.
Haaga-Helia SuomiAreenassa: Mitä tapahtuu, kun yhä suurempi osa johtamisesta siirtyy tekoälylle?23.6.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Tekoäly mullistaa työelämän – mutta miten käy, kun algoritmit hyppäävät pomon paikalle? Mitä tapahtuu työntekijöiden kokemuksille luottamuksesta, oikeudenmukaisuudesta ja työn mielekkyydestä? Tule kuulemaan Haaga-Helian paneelikeskustelua Porin SuomiAreenaan perjantaina 27. kesäkuuta klo 10.00–10.45.
Maailman ensimmäinen TikTok-kurssi toi Haaga-Helialle pronssileijonan Cannesista18.6.2025 16:13:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, mainostoimisto Bob The Robot ja mediatoimisto ToinenPHD palkittiin pronssilla Cannes Lions -kilpailussa maailman ensimmäisestä korkeakoulukurssista, joka suoritettiin kokonaan TikTokissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme