Maanmittauslaitos

Koronakevään mökkikauppa kääntymässä myyjän markkinaksi

Jaa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika on kääntänyt katseet kotimaahan ja aiheuttanut 17 prosentin nousun kesämökkien kauppamäärissä tammi-toukokuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Kesämökkien hinnat ovat olleet useita vuosia laskussa vaihtelevan kysynnän ja arvostuksen takia. Mökkikaupan määrä kääntyi jo aikaisempina vuosina nousuun ja myös hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet nousuun, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen arvioi.

– Tosin talvi oli vähäluminen, joten mökkikauppa alkoi viime vuotta aikaisemmin, mutta ei koronakevät ole sitä hidastanut, Toppinen päättelee.

Mökin hinnoittelussa kannattaa olla realisti, sillä mökkien hinnat vaihtelevat hyvin paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan. Ostajien kannattaa kiertää useita kohteita, jotta muodostuu kuva tarjonnasta ja omista tarpeista. Kysyntä painottuu kohtuuetäisyydelle kasvavista suurista kaupungeista ja isojen vesistöjen rannoille.

– Myyntiä harkitsevien mökinomistajien kannattaa laittaa kiinteistö myyntiin. Kysyntää sopiville kesäpaikoille tuntuu olevan ja hinnat ovat nousseet, Toppinen suosittelee.

Omakotitalojen myynti hyytyi kevään aikana

Poikkeuksellisella keväällä näyttää olleen vaikutusta omakotitalojen kaupankäyntiin laskevasti. Tämä johtunee siitä, että talouteen vaikuttavat häiriötekijät tekevät ihmiset varovaisiksi, etenkin kalliiden hankintojen suhteen. Samoin luotonanto on kiristynyt.

– Koronaeristyksen aikana kaupanteko ei ole ollut helppoa. Kiinteistökaupan teko ei ole muutoinkaan yksinkertainen eikä nopea tapahtuma kaikkine selvityksineen, Toppinen arvioi syitä kiinteistökaupan hyytymiseen.

Omakotitalokauppa lähti liikkeelle tammi-helmikuussa vilkkaammin kuin viime vuoden vastaavana aikana. Huhtikuussa poikkeusaika käänsi kaupan 26 prosentin laskuun ja edelleen toukokuussa 42 prosentin laskuun edellisvuoteen verrattuna. Kokonaisuutena laskua tuli 15 prosenttia edellisen vuoden alkuun eli juuri päinvastoin kuin kesämökkikaupassa.

Helsingissä omakotitalokaupat olivat 40 prosentin laskussa: Vantaalla, Tampereella ja Turussa noin 20 prosentin laskussa. Poikkeuksena Espoo, jossa kauppojen määrä nousi kaksi prosenttiyksikköä. Omakotitalojen hinnat ovat edellisvuosien tasolla. Mahdollinen hintamuutos selviää vasta myöhemmin syksyllä tai ensi vuoden aikana. Toppisen arvion mukaan omakotitalojen hinnat ovat laskusuunnassa.

Tiedot kiinteistökaupan määristä ja hinnoista perustuvat tilastotietoihin, joissa on tarkasteltu mökkikauppojen määrän kehitystä vuosina 2019– 2020 tammi-toukokuussa 10 kunnassa, joissa sijaitsee eniten kesämökkejä. Nämä tiedot on haettu Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta, joka päivitetään kuukausittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme