Etelä-Savon ELY-keskus

Koronakriisi hämmentää elinkeinoelämän näkymiä

Jaa

Osalle Etelä-Savon yrityksistä korona ei ole merkittävästi aiheuttanut tuotantohäiriöitä tähän mennessä. Ensimmäisenä koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten haitat otti vastaan tapahtuma-ala ja siihen kiinteästi kytkeytyvät liiketoiminnot, kuten kuljetuspalvelut. Myös majoitus- ja ravintola-ala sekä erilaiset henkilökohtaisia palveluja tuottavat yritykset ovat joutuneet keväällä koronan takia sopeuttamaan toimintaansa. Palvelualojen paha notkahdus tasoittui pääosin kesää kohti mentäessä. Kotimaisten matkailijoiden suuri määrä ja vapaa-ajan asukkaiden selvästi pidempi kausi sekä lisääntynyt monipaikkainen työnteko ovat paikanneet ostovoimaa keväällä ja kesällä, vaikka tulosodotuksia ei saavutetakaan.

Koronakriisin toisen aallon vaikutuksia tuotantoon, vientiin ja työllisyyteen on vaikeaa ennakoida. Matkustusrajoitukset vaikuttavat mm. yritysten uusasiakashankintaan ja investointi-hyödykkeiden kauppaan sen lisäksi, että tavaratoimitukset, huoltotehtävät ja tuotantotarvikkeiden toimitukset eri maiden välillä saattavat vaikeutua. Tilauskirjojen tyhjeneminen vaikuttaa myös Etelä-Savossa, mutta suurteollisuuden alihankintojen vähäisyyden takia isku teollisuuden osalta ei ehkä ole Etelä-Savossa niin voimakas kuin muualla.

Maataloudessa oli keväällä avomaan vihannes- ja marjatuotannon sekä puutarhatalouden uhkana kausityövoiman saantivaikeus. Työntekijöitä saatiin lopulta kotimaasta ja jonkin verran tilat saivat myös kokenutta ulkomaista työvoimaa.

Teollisuudessa yritysten lomautuksia on myös Etelä-Savossa ja iso osa joutunee vielä syksylläkin turvautumaan lomautuksiin. Irtisanomisten määrä on kasvussa, mutta ei ehkä niin paljon kuin pelättiin. Lomautusten arvioidaan pahimmillaan kohtaavan saman verran työntekijöitä kuin finanssikriisin aikaan. Kysynnän väheneminen on keskeinen yrityksiä vaivaava ongelma. Muut suoraan koronasta johtuvat ongelmat (ei päästä tehtaalle, komponenttipula tms.) ovat vähentyneet, mutta kysyntäongelma näyttäisi pahenevan.

Rakennusalan piristykseksi on taloyhtiöissä korjausrakentaminen saatu kesällä uudelleen käyntiin. Vanhaa puretaan ja rakennetaan uutta energiatehokkaampaa tilalle. Pientalorakentaminen on Etelä-Savossa erittäin vähäistä. Julkiset hankkeet, asuntorakentaminen, lisääntyvä korjausrakentaminen sekä teollisuus- ja varastorakentaminen pitävät jatkossakin yllä rakentamista Etelä-Savossa. 5-tien remontti jatkuu kevääseen 2022.

Kaupan alalla päivittäistavarakaupan ja rautakaupan vuosi on ollut vähintäänkin kohtuullinen, erikoistavarakauppa on kärsinyt koronaepidemiasta enemmän. Alan erityishaasteita ja mahdollisuuksia ovat verkkokaupan ja sähköisen asioinnin lisääntyminen.

Majoitus- ja ravintola-alan toimijoilla ympärivuotiset paikalliset asiakkaat ovat matkailijioden palvelun lisäksi tärkeitä. Etätyön lisääntyminen ja mahdolliset koronarajoitukset vähentävät palvelujen kysyntää keskustaajamissa ja pakottavat miettimään uusia palvelumalleja, esim. takeaway-myyntiä.

Suomalaisten matkailijoiden määrä kesä-heinäkuussa kasvoi Savonlinnan seudulla 14,1 % ja Mikkelin seudulla 7,5 %. Etelä-Savon alueella päästiin yhteensä 4,8 % kasvuun. Saavutus on erinomainen, sillä koko Järvi-Suomessa kotimaisten matkailijoiden määrä laski samaan aikaan 10 % ja valtakunnallisesti laskua oli 16 %. Etelä-Savon matkailu pärjäsi parhaiten myös vertailussa naapurimaakuntien tilanteeseen majoitustilastojen valossa. Mökkivaltaisena maakuntana Etelä-Savo koettiin turvalliseksi vaihtoehdoksi ja merkittävät panostukset kotimaan markkinointiin tuottivat tulosta.

Työvoiman kysyntä ja tarjonta

Sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöstä on koko maakunnassa pulaa. Sote-alalla uuden työvoiman kysyntää lisää sekä mittava eläköityminen että hoitajamitoituksen kiristyminen. Suurimpia alan ammattiryhmiä ovat lähihoitajat ja sairaanhoitajat. Myös sosiaalityöntekijöiden ja puheterapeuttien työpaikkoja on ollut vaikea täyttää. Ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista on pulaa.

Etelä-Savossa on hyvin tarjolla mahdollisuuksia kouluttautumiseen. Osaamistarpeista tarvitaan tarkempaa tietoa. Muun muassa ammatinvaihtomahdollisuuksista tarvitaan lisää ymmärrystä. Tarve asiakkaiden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja kannustuksen lisäämiseen on aivan ilmeinen. Muutosten keskellä yrityksillä on tarvetta oman henkilöstön osaamisen kehittämiseen, tämä tuli esiin mm. yritysten koronarahoitushakemuksissa.

Etelä-Savossa oli koulujen alettua syyskuun alussa työttömänä 6 700 henkilöä, joista lo-mautettuja runsaat 700. Pahimmillaan huhtikuussa 2020 lomautettujen määrä kävi lähellä 3 500 henkilöä. Ravintolatyössä ja henkilökohtaisissa palveluissa työttömien määrä on kevään jälkeen jäänyt korkeammalle kuin ennen koronakriisiä. Yrittäjiä on Etelä-Savon TE-toimistossa työnhakijoina edelleen noin 600, mikä on noin puolet kevään korkeimmista luvuista. Yrittäjille suunnattuja koulutuksia on kehitetty.

Alla on linkki Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 -julkaisuun. Etelä-Savon tiedot löytyvät julkaisun sivulta 92 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Juha Pulliainen, p. 0295 024 162, juha.pulliainen(at)ely-keskus.fi
Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, p. 0295 024 165, merja.toijonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavaintoja tehdään Etelä-Savossa tasaiseen tahtiin8.7.2021 14:07:28 EEST | Tiedote

Kahden edellisen viikon aikana helteet ovat jatkuneet Etelä-Savossa, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen esiintymiselle. Yleisöilmoituksia lievistä sinileväesiintymistä on tehty ELY-keskukselle ja JärviWiki-sivustolle tasaisesti eri puolilta maakuntaa. Ilmoitusten määrässä näkyy hellejakson suotuisat vaikutukset sinilevän esiintymiseen, mutta määrät eivät silti ole erityisen poikkeuksellisia ajankohtaan nähden.

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme