Koronakriisi hämmentää elinkeinoelämän näkymiä
Koronakriisin toisen aallon vaikutuksia tuotantoon, vientiin ja työllisyyteen on vaikeaa ennakoida. Matkustusrajoitukset vaikuttavat mm. yritysten uusasiakashankintaan ja investointi-hyödykkeiden kauppaan sen lisäksi, että tavaratoimitukset, huoltotehtävät ja tuotantotarvikkeiden toimitukset eri maiden välillä saattavat vaikeutua. Tilauskirjojen tyhjeneminen vaikuttaa myös Etelä-Savossa, mutta suurteollisuuden alihankintojen vähäisyyden takia isku teollisuuden osalta ei ehkä ole Etelä-Savossa niin voimakas kuin muualla.
Maataloudessa oli keväällä avomaan vihannes- ja marjatuotannon sekä puutarhatalouden uhkana kausityövoiman saantivaikeus. Työntekijöitä saatiin lopulta kotimaasta ja jonkin verran tilat saivat myös kokenutta ulkomaista työvoimaa.
Teollisuudessa yritysten lomautuksia on myös Etelä-Savossa ja iso osa joutunee vielä syksylläkin turvautumaan lomautuksiin. Irtisanomisten määrä on kasvussa, mutta ei ehkä niin paljon kuin pelättiin. Lomautusten arvioidaan pahimmillaan kohtaavan saman verran työntekijöitä kuin finanssikriisin aikaan. Kysynnän väheneminen on keskeinen yrityksiä vaivaava ongelma. Muut suoraan koronasta johtuvat ongelmat (ei päästä tehtaalle, komponenttipula tms.) ovat vähentyneet, mutta kysyntäongelma näyttäisi pahenevan.
Rakennusalan piristykseksi on taloyhtiöissä korjausrakentaminen saatu kesällä uudelleen käyntiin. Vanhaa puretaan ja rakennetaan uutta energiatehokkaampaa tilalle. Pientalorakentaminen on Etelä-Savossa erittäin vähäistä. Julkiset hankkeet, asuntorakentaminen, lisääntyvä korjausrakentaminen sekä teollisuus- ja varastorakentaminen pitävät jatkossakin yllä rakentamista Etelä-Savossa. 5-tien remontti jatkuu kevääseen 2022.
Kaupan alalla päivittäistavarakaupan ja rautakaupan vuosi on ollut vähintäänkin kohtuullinen, erikoistavarakauppa on kärsinyt koronaepidemiasta enemmän. Alan erityishaasteita ja mahdollisuuksia ovat verkkokaupan ja sähköisen asioinnin lisääntyminen.
Majoitus- ja ravintola-alan toimijoilla ympärivuotiset paikalliset asiakkaat ovat matkailijioden palvelun lisäksi tärkeitä. Etätyön lisääntyminen ja mahdolliset koronarajoitukset vähentävät palvelujen kysyntää keskustaajamissa ja pakottavat miettimään uusia palvelumalleja, esim. takeaway-myyntiä.
Suomalaisten matkailijoiden määrä kesä-heinäkuussa kasvoi Savonlinnan seudulla 14,1 % ja Mikkelin seudulla 7,5 %. Etelä-Savon alueella päästiin yhteensä 4,8 % kasvuun. Saavutus on erinomainen, sillä koko Järvi-Suomessa kotimaisten matkailijoiden määrä laski samaan aikaan 10 % ja valtakunnallisesti laskua oli 16 %. Etelä-Savon matkailu pärjäsi parhaiten myös vertailussa naapurimaakuntien tilanteeseen majoitustilastojen valossa. Mökkivaltaisena maakuntana Etelä-Savo koettiin turvalliseksi vaihtoehdoksi ja merkittävät panostukset kotimaan markkinointiin tuottivat tulosta.
Työvoiman kysyntä ja tarjonta
Sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöstä on koko maakunnassa pulaa. Sote-alalla uuden työvoiman kysyntää lisää sekä mittava eläköityminen että hoitajamitoituksen kiristyminen. Suurimpia alan ammattiryhmiä ovat lähihoitajat ja sairaanhoitajat. Myös sosiaalityöntekijöiden ja puheterapeuttien työpaikkoja on ollut vaikea täyttää. Ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista on pulaa.
Etelä-Savossa on hyvin tarjolla mahdollisuuksia kouluttautumiseen. Osaamistarpeista tarvitaan tarkempaa tietoa. Muun muassa ammatinvaihtomahdollisuuksista tarvitaan lisää ymmärrystä. Tarve asiakkaiden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja kannustuksen lisäämiseen on aivan ilmeinen. Muutosten keskellä yrityksillä on tarvetta oman henkilöstön osaamisen kehittämiseen, tämä tuli esiin mm. yritysten koronarahoitushakemuksissa.
Etelä-Savossa oli koulujen alettua syyskuun alussa työttömänä 6 700 henkilöä, joista lo-mautettuja runsaat 700. Pahimmillaan huhtikuussa 2020 lomautettujen määrä kävi lähellä 3 500 henkilöä. Ravintolatyössä ja henkilökohtaisissa palveluissa työttömien määrä on kevään jälkeen jäänyt korkeammalle kuin ennen koronakriisiä. Yrittäjiä on Etelä-Savon TE-toimistossa työnhakijoina edelleen noin 600, mikä on noin puolet kevään korkeimmista luvuista. Yrittäjille suunnattuja koulutuksia on kehitetty.
Alla on linkki Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2020 -julkaisuun. Etelä-Savon tiedot löytyvät julkaisun sivulta 92 alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Juha Pulliainen, p. 0295 024 162, juha.pulliainen(at)ely-keskus.fi
Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, p. 0295 024 165, merja.toijonen(at)ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltujen viitapihlaja-angervon ja valkopajuangervon siirtymäaika päättyy17.6.2025 14:14:24 EEST | Tiedote
Viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo ovat olleet suosittuja lajeja pihojen pensasaidoissa ja kaupunkien puistoalueilla. Ympäristöön levitessään ne kuitenkin muodostavat laajoja ja tiiviitä kasvustoja vieden tilaa alkuperäiseltä lajistolta, jonka takia ne on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi vuonna 2023. Lajeille annettiin kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy tänä kesänä 15.8.2025. Sen jälkeen niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kiellettyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme