Finnvera Oyj

Koronakriisin vaikutukset leviävät vientiyrityksiin ja alihankintaketjuihin – Finnvera varautunut turvaamaan rahoituksen saatavuutta takausten lisäksi lainoilla

Jaa
Koronan aiheuttaman talouskriisin seuraava vaihe voi olla edessä, kun vaikutukset leviävät aiempaa voimakkaammin vientiyrityksiin ja niiden alihankintaketjuihin Suomessa. Rahoitusjärjestelyt ovat vaarassa vaikeutua erityisesti yrityksillä, jotka tarvitsisivat järjestelyjä toistamiseen kriisin aikana. Finnvera on varautunut turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden takauksilla ja omilla lainoilla kriisin kaikissa vaiheissa, sanoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä. Finnveran rahoituksen painopiste on edelleen takauksissa, mutta yritykset voivat nyt hakea myös lainaa suoraan Finnverasta, jos rahoituksen järjestyminen sitä edellyttää.

Talouden jälleenrakentaminen edennee eri toimialoilla eri tahtiin. Heinilä painottaa, että Finnvera on varautunut turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden kriisin kaikissa vaiheissa.

- Arvioimme kriisin seuraavan vaiheen käynnistyvän syksyllä, kun vaikutukset leviävät aiempaa voimakkaammin vientiyrityksiin ja niiden alihankintaketjuihin Suomessa. Työllisyyden ja tulevan kasvun näkökulmasta on erityisen tärkeää turvata yritysten rahoituksen saatavuus ja selviytyminen kriisin yli. Olemme varautuneet täydentämään rahoitusmarkkinoita takausten lisäksi myös omilla lainoilla, sanoo Finnveran pk-yritysten rahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Finnvera on myöntänyt vuoden alusta lähtien lainoja, takauksia ja vientitakauksia jo 1,2 miljardia euroa – tästä noin miljardi on myönnetty 16.3. jälkeen, jolloin koronakriisin taloudelliset vaikutukset alkoivat aktualisoitua. Rahoitusten keskikoko on noussut alun 100 000 eurosta, kun kriisin vaikutukset ovat levinneet koskemaan useampia toimialoja ja suurempia yrityksiä.

Finnvera keskittyi myöntämään takauksia pankkien myöntämille lainoille nopeuttaakseen yritysten rahoituksen saantia. Takaukset ovat jatkossakin ensisijainen rahoituskeino, mutta 14.9.2020 alkaen yritykset voivat jälleen hakea käyttöpääomalainaa myös suoraan Finnverasta. Finnveran myöntämä käyttöpääomalaina on tarkoitettu tilanteisiin, joissa yrityksen rahoitus ei muutoin järjestyisi. Lainaa ei voi käyttää rahoittajan olemassa olevien saatavien poismaksamiseen.

Yritykset voivat myös hakea Finnveran kasvulainaa eli juniorilainaa oman pääomansa vahvistamiseen, mikä helpottaa yritysten mahdollisuuksia saada ulkopuolista rahoitusta.

Jos koronatartuntojen toinen aalto kiihtyy ja tuo mukanaan rajoitustoimenpiteitä, pienten yritysten rahoitusjärjestely- ja lisärahoitustarve kasvaa uudelleen nopeasti, Heinilä arvioi.

- Arvioimme rahoitusjärjestelyjen vaikeutuvan erityisesti niillä yrityksillä, jotka tarvitsisivat järjestelyjä toistamiseen. Lyhennysvapaita myönnettiin keväällä tyypillisesti puoleksi vuodeksi, ja näiden yritysten paluu normaaleihin lyhennysohjelmiin lähestyy. Asiakkaiden kannattaa olla lyhennysohjelmien jatkosta yhteydessä omaan pankkiinsa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Finnvera joustaa järjestelytarpeissa, ja toivomme joustoja koko rahoitusjärjestelmältä. Pystymme tarvittaessa vastaamaan nopeasti kasvavaan kappalemääräiseen kysyntään tehokkailla prosesseilla ja henkilöstön kohdennuksilla.

Suomen rahoitusjärjestelmä on toiminut läpi kriisin hyvin

Erilaisia maksuohjelmien järjestelyjä, kuten lyhennysvapaita, on sovittu yrityksille maaliskuusta lähtien yli 11 000 kappaletta. Uuden rahoituksen ja tehtyjen järjestelyjen määrät ovat kaksin–kolminkertaiset viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

- Suomen rahoitusjärjestelmä on toiminut läpi kriisin hyvin. Yritykset ovat saaneet järjesteltyä maksusuunnitelmiaan ja hankittua lisärahoitusta Finnveran ja pankkien yhteistyöllä. Vakavien maksuhäiriöiden määrä ei ole kasvanut. Lainarahoitus edellyttää yritykseltä velanhoitokykyä, ja yritykset ovat ymmärrettävistä syistä ottaneet lisävelkaa vain, kun sitä ehdottomasti tarvitsevat, Heinilä sanoo.

Uuden kasvun rakentamiseen investoinneilla ja omistajanvaihdoksilla

Monet yritykset ovat lykänneet investointipäätöksiä epävarmuuden takia, vaikka talouskriisit luovat aina myös uusia mahdollisuuksia ja muokkaavat markkinatilannetta. Investointien lisäksi omistajanvaihdokset ovat osa yritysten tervettä rakenneuudistusta. Omistajanvaihdosten rahoittaminen on Finnveran strategiassa normaalitilanteessa keskeinen painopistealue.

- Yritysten omistajanvaihdokset ovat osa tulevan kasvun edellytysten rakentamista. Yrityksiä on nyt myynnissä enemmän kuin ennen kriisiä, mutta monet ostajat ja rahoittajat ovat samaan aikaan tulleet varovaisemmiksi. Pyrimme Finnverassa varmistamaan, etteivät järkevät omistajanvaihdokset jäisi kiinni rahoituksen saatavuudesta. Kysymys on sekä yritystoiminnan jatkosta että uuden kasvun rakentamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juuso Heinilä, liiketoimintajohtaja, pk- ja midcap-rahoitus, Finnvera, puh. 029 460 2576

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnvera kannustaa rahoituksen keinoin yrityksiä olemaan osa ilmastonmuutoksen ratkaisua26.4.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Siirtymä vähäpäästöisempiin ratkaisuihin kasvattaa investointeja ja avaa yrityksille liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia. Esimerkiksi Suomeen on suunnitteilla jopa yli 200 miljardilla eurolla vähäpäästöisiä investointeja. Finnvera on määritellyt toiminnalleen ilmastotavoitteen ja tuonut rahoitusvalikoimaan ilmastokannustimia, joilla halutaan madaltaa yritysten kynnystä tarttua kasvuun. Vuonna 2022 Finnveran rahoittamien kotimaan ja viennin hankkeiden CO2-päästöt olivat yhteensä 5,8 megatonnia. Finnveran viennin rahoituksen energiasektoriin liittyvät vastuut olivat 1,3 miljardia euroa vuoden 2023 lopussa. Niistä 38 prosenttia liittyi uusiutuvaan energiaan.

Finnvera takaa Nokian 5G-toimituksia Intian johtavan teleoperaattorin suurtilaukseen – Telesektorilla rahoitusjärjestely on Finnveran historian suurin25.4.2024 09:16:37 EEST | Tiedote

Finnvera on myöntänyt Nokian 1,5 miljardin dollarin arvoisille 5G-toimituksille ostajaluottotakuun, joka on Finnveran historian suurimpia yksittäisiä rahoitusjärjestelyjä ja vientitakuita ja telesektorilla suurin. Nokian teknologiaa on mukana Intian 5G-vallankumouksessa, kun maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori, Intian johtava operaattori Reliance Jio Infocomm Limited on viemässä Intiaa kattavaan 5G-verkkoon. Nokia uutisoi osuudestaan hankkeessa lokakuussa 2022. Rahoitusjärjestely oli keskeisessä roolissa mahdollistamassa vientikaupan syntymistä.

Mikroyritysten investointien rahoituksessa ennätysvuosi, vaikka yleisesti investoinnit odottavat talouden käännettä23.4.2024 14:12:27 EEST | Tiedote

Epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta vuonna 2023 Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamat mikroyritysten investoinnit kasvoivat euromääräisesti 17 prosenttia edellisvuodesta. Noin puolet rahoitetuista investoinneista kohdistui koneisiin ja kalustoon. Rahoitusta saaneiden aloittavien yritysten lukumäärä laski valtakunnallisesti kaikilla toimialoilla. Euromääräisesti matkailualan rahoitus kasvoi, kun se muilla toimialoilla laski.

Rahoitus ja kasvu -katsaus: Teollisuuspolitiikka nosti päätään koronapandemian aikana, mutta vaihde jäi päälle – Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä18.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen viennin laskusuhdanne syveni vuoden 2023 aikana, ja tällä hetkellä viennin odotukset lähitulevaisuudesta ovat yhtä pessimistiset kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden lasku. Samaan aikaan suurten talousmahtien protektionistinen teollisuuspolitiikka rapauttaa kansainvälistä kauppaa ja lisää valtiontukipolitiikkaa. Koronapandemian aikana nousut teollisuuspolitiikka on jäänyt päälle ja vahvistunut.

Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus 1/2024: ”Investoinnit odottavat EKP:n ensimmäistä koronlaskua” – Investointien lykkääminen osoittaa, ettei hyviä projekteja ole, arvioi pääekonomisti16.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk-yritysten rahoituskysynnän odotetaan pysyvän vaimeana seuraavien kuuden kuukauden aikana, ja investointeja on lykätty tai peruttu odottamaan korkotason laskua. Myös Suomen viennin odotus lähitulevaisuudesta on yhtä pessimistinen kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Erityisen ongelmallista tämän hetken tilanteessa on se, että syyt eivät ole pelkästään Suomen omissa käsissä vaan taustalla ovat globaali talouskehitys ja korkotaso. Taustalla on myös Suomen talouden syvempiä rakenteellisia haasteita, jotka heijastuvat investointien kannattavuuteen, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye