Tilastokeskus

Koronakriisin vaikutuksissa eroja eri puolilla maata: Vantaan työpaikat vähenivät 10 prosentilla 2020

Jaa

Suomen suurimmista kaupungeista Vantaan työllisyys kärsi ensimmäisestä koronavuodesta selvästi eniten. Vantaalla työpaikkojen määrä väheni 10 prosenttia, kun Oulu selvisi yhden prosentin vähennyksellä.

Koronakriisin ensimmäinen vuosi näkyi selvästi työllisyydessä: Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuoden 2020 lopussa työpaikkoja oli 88 900 vähemmän kuin edellisvuonna. Kriisi koetteli kuitenkin eri paikkakuntia erilaisin tavoin. 

Työpaikkojen lukumäärä laski suurissa kaupungeissa suhteellisesti eniten Vantaalla, jossa oli vuoden 2020 lopussa noin 10 prosenttia vähemmän työpaikkoja kuin vuotta aiemmin. Ero seuraaviin oli selkeä, sillä Vaasassa, Rovaniemellä ja Turussa työpaikkojen määrä väheni runsaat 6 prosenttia ja Lahdessa noin 5 prosenttia. 

Muissa suurimmissa kunnissa työpaikkojen määrä laski suhteellisesti vähemmän: parhaiten 20 suurimman joukossa pärjänneessä Oulussa vain vajaan prosentin ja Vantaan naapurissa Helsingissä noin 4 prosenttia. 

Toimialoittain tarkasteltuna Vantaalla työpaikkojen määrä laski suhteellisesti eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa (-35 %), kuljetuksessa ja varastoinnissa (-28 %) sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa (-13 %). 

“Vantaan suurta laskua selittää etenkin koronakriisin vaikutus ilmaliikenteeseen ja siihen sidoksissa olevaan liiketoimintaan. Postinumeroalueella, jolla Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee, yksityisen sektorin työpaikkojen määrä väheni noin 7 000:lla. Tämä oli lähes 60 prosenttia koko Vantaan työpaikkojen määrän laskusta”, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Jukka Tapio. 

“Oulussa työpaikkojen määrä ei laskenut kuljetuksessa ja varastoinnissa eikä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa läheskään yhtä paljon kuin Vantaalla. Etenkin kuljetus ja varastointi työllistää Oulussa myös huomattavasti vähemmän kuin Vantaalla. Lisäksi Oulussa työpaikkojen määrä kasvoi terveys- ja sosiaalipalveluissa lähes 7 prosenttia”, Tapio sanoo. 

Kun verrataan toimialoja koko maassa, suhteellisesti eniten työpaikkojen määrä laski majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Toimialalla oli vuoden 2020 lopussa 71 000 työpaikkaa, mikä oli 21 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Jukka Tapio, jukka.tapio@stat.fi, p. 0295 513 429

Yliaktuaari Meri Raijas, meri.raijas@stat,fi, p. 0295 513 061

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Naisten työllisyys toipui koronakriisistä miesten työllisyyttä paremmin – naiset ohittivat miehet työllisyysasteessa alkuvuonna 202231.5.2022 09:54:48 EEST | Tiedote

Koronapandemian kahden ensimmäisen vuoden vaikutukset kokonaistyöllisyyteen jäivät Suomessa suhteellisen vähäisiksi ja lyhytaikaisiksi. Työllisyyden sukupuolittainen kehitys poikkesi tällä kertaa edellisistä kriiseistä, eli 1990-luvun alun lamavuosista ja vuoden 2008 finanssikriisiä seuranneesta taantumasta. Päinvastoin kuin aiemmin, naisten työllisyysaste laski ensimmäisenä ja rajummin kuin miesten, mutta toisaalta se lähti toipumaan tehokkaammin kuin miesten työllisyysaste.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme