Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronan jälkeen Itä-Suomen kirjastojen toiminta vilkastunut mutta henkilöstöresurssit vähenevät edelleen

Jaa

Itä-Suomen kirjastoissa vuosi 2021 näyttäytyi pikkuhiljaisena paluuna normaalimpaan toimintaan. Sekä fyysisten että verkkokäyntien määrä nousi. Erityisesti lasten kirjojen lainaus kasvoi liki viidenneksellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää vuosittain yleisten kirjastojen toimintatilastoja. Tilastot ovat avoimesti tutkittavissa vuodesta 1999 saakka osoitteessa tilastot.kirjastot.fi. Vuoden 2021 tilastot julkaistaan 1.4.2022.

Toiminta normalisoitumassa Itä-Suomessa – erityisesti lastenkirjojen lainaus on lisääntynyt

Itä-Suomen kirjastoissa vuosi 2021 näyttäytyi pikkuhiljaisena paluuna normaalimpaan toimintaan vuoden 2020 sulkujen ja voimakkaiden rajoitusten jälkeen. Fyysisen aineiston lainaus kasvoi vuodesta 2020 yli 13 %. Erityisen positiivista kehityksessä on se, että lasten kirjojen lainaus kasvoi liki viidenneksellä. Sekä fyysisten että verkkokäyntien määrä nousi. Käyntejä oli noin 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvusta huolimatta kirjaston käyttö jäi vuoden 2019 tasosta.

Kirjastot pääsivät käynnistämään tapahtumatoimintaa koronan varjossa. Erityisesti käyttäjäkoulutuksissa päästiin hyvään vauhtiin, vaikka kirittävää aikaisempaan tasoon oli noin kolmannes.

Henkilöresurssien väheneminen jatkuu huolestuttavasti

Vuonna 2020 kirjastojen henkilöresursseissa tapahtui merkittävä vähentyminen, mitä selitettiin koronasulkujen aiheuttamilla sopeuttamistoimenpiteillä. Siitä syystä onkin yllättävää havaita, että kirjastojen palkkaaman henkilöstön määrä on edelleen vähentynyt. Vähennys on kuusi henkilötyövuotta, mikä on toki vain alle kaksi prosenttia kokonaismäärästä. Suunta on kuitenkin huolestuttava ajatellen kirjaston lakisääteisten tehtävien laajuutta ja monimuotoisuutta.

Vuosi 2022 näyttää suuntaa tulevaisuudelle

Toimintaympäristön muutokset heijastuvat kirjastojen toimintaan ja sitä kautta myös toimintatilastoihin. Koronan luoma epävarmuus näkyi kirjastojen arjessa myös vuonna 2021. Vuosi 2022 näyttää lisää suuntaa, miten kirjastojen asiakkaat käyttävät palvelua jatkossa ja millaiseksi kirjastojen uusi arki muodostuu.

Lisätietoja

kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen, p. 0295 016 585, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme