Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Koronan kotitestejä suositellaan kaikille flunssaoireisille

Jaa

Antigeeni-pikatestit ovat hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestejä suositellaan myös rokotetuille.

Antigeeni-kotitestejä suositellaan hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle kaikille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Kotitesti kannattaa siis tehdä, vaikka otettuna olisi täysi koronarokotesarja.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee hakeutua testattavaksi terveydenhuoltoon. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä kotitestistä saatu negatiivinen testitulos vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. 

Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen, vasta-ainetestit puolestaan kertovat, onko henkilö joskus sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.

Flunssaoireissa on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Nevala, vs. johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 040 352 7​257, terhi.nevala@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme