Lapin ELY-keskus

Koronarajoitustoimet heijastuvat Lapin työttömyyteen

Jaa

Lapin työttömyyden kehitykseen vaikuttavat olennaisesti koronavirukseen liittyvät rajoitustoimenpiteet. Työttömyys väheni kesän aikana, mutta on nyt pysähtynyt vuoden 2017 tasolle. Syyskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 2 150 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lähikuukausina työttömyyden ennakoidaan kasvavan, mikäli rajoitustoimenpiteitä joudutaan edelleen kiristämään.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli syyskuun lopussa 10 540 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 340. Työttömiä oli 430 vähemmän kuin elokuussa, mutta edelleen 2 150 (26 %) enemmän kuin vuotta aiemmin.Työttömien osuus työvoimasta oli Lapissa 13 % ja koko maassa 12 %.

Työttömyys vähenee vuosittain kausiluontoisesti loppukesän ja syksyn aikana. Tämä kehitys on havaittavissa myös tänä vuonna. Heinäkuusta lähtien työttömien määrä on ollut kuukausittain vuoden 2017 tasolla.

Rajoitustoimenpiteiden vaikutukset vaihtelevat toimialoittain, mikä näkyy seutukuntien ja kuntien erilaisena työllisyyden kehityksenä. Matkailu- ja palvelupainotteisissa seutukunnissa työttömyys on edelleen koronakevään jäljiltä korkea. Tunturi-Lapissa työttömien osuus työvoimasta oli syyskuussa korkein (17,5 %). Teollisuuspainotteisessa Kemi-Tornion ja Torniolaakson seutukunnissa osuus oli matalin (11,9 %). Viime vuoteen verrattuna työttömien määrän lisääntyminen vaihtelee Torniolaakson 8 prosentista Tunturi-Lapin 42 prosenttiin.

Kunnittain tarkasteltuna työttömien osuus työvoimasta oli korkein Muoniossa (19,8 %) ja matalin Sodankylässä (9,2 %). Pohjois-Lapin seutukunnassa Inarin työttömyys on pysytellyt korkeana (16,6 %). Rovaniemellä työttömiä oli 990 enemmän kuin vuotta aiemmin syyskuussa.

Työvoiman kysyntä edelleen viime vuotta vaisumpaa

Avointen työpaikkojen määrä väheni yli kolmanneksella viime vuoteen verrattuna. Syyskuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa yli 1 500 työpaikkaa, joista useampi kuin joka toinen oli yli vuoden kestävä. Eniten työpaikkoja oli myyjille, rakennustyöntekijöille, palvelutyöntekijöille, siivoojille ja hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille. Palvelutyöntekijöiden ja siivoojien työpaikat kuitenkin vähenivät eniten. Myyjien ja terveydenhuollon asiantuntijoiden työpaikkoja sen sijaan ilmoitettiin avoimeksi enemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Lähiviikot ratkaisevat työttömyyden kehityksen suunnan

Mikäli matkustusrajoituksiin ei saada helpotusta tai uusia rajoituksia joudutaan ottamaan käyttöön, työttömien määrän ennakoidaan lisääntyvän. Majoitus- ja ravitsemisalalla sekä ohjelmapalveluissa joudutaan mahdollisesti turvautumaan uusiin lomautuksiin. Lisäksi matkailun pitkittyvän tukalan tilanteen heijastevaikutukset ulottuvat monille muille toimialoille. Toistaiseksi kriisillä ei ole ollut huomattavia vaikutuksia Lapin teollisuuteen, mutta tilanne voi muuttua, mikäli kaupankäynti vaikeutuu ja uusia tilauksia ei saada.


Lapin ELY-keskuksen syyskuun 2020 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (lokakuu 2020) julkaistaan 24.11.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään24.11.2020 16:23:55 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Koronaviruksen rajoitustoimenpiteet vaikuttavat työttömyyden rakenteeseen monin tavoin24.11.2020 08:31:35 EETTiedote

Lapissa oli lokakuun lopussa työttömiä selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Koronavirukseen liittyvät rajoitustoimenpiteiden vaikutukset erityisesti matkailuun näkyvät kuntien ja seutukuntien erilaisena työttömyyden kehityksenä, mutta myös työttömyyden rakenteessa; lomautukset pitkittyvät, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy ja nuorten työnsaanti on vaikeutunut. Lisäksi avoimet työpaikat ovat vähentyneet ja yritykset ovat varsin varovaisia rekrytoinneissa.

Tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotukset vuosille 2022–2027 kuultavana (Lappi)18.11.2020 15:59:06 EETTiedote

Lapin ELY-keskus on valmistellut Lapin alueen tulvaryhmien kanssa ehdotukset Kemijoen, Tornionjoen- Muonionjoen, Ivalojoen vesistöalueiden ja Kemin rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmista vuosille 2022–2027. Samassa aikataulussa Lapin ELY-keskus on valmistellut vesienhoidon yhteistyötahojen kanssa vesienhoitosuunnitelmat ja toimenpideohjelmat vuosille 2022–2027. Palautetta sekä vesienhoidon että tulvariskien hallinnan suunnitelmaehdotuksista voi antaa 14.5.2021 asti.

Lapin maanteiden talvihoito - pieniä muutoksia hoitourakoihin ja talvihoitoluokkiin (Lappi)5.11.2020 10:02:17 EETTiedote

Kemijärvi-Posion ja Sodankylän maanteiden hoitourakat on kilpailutettu vuosi sitten tulleella uudella valtakunnallisella urakkamallilla. Sodankylän alueella jatkaa entinen urakoitsija Destia Oy ja Kemijärvi-Posion alueella aloittaa uusi urakoitsija YIT Suomi Oy. Molemmat urakat ovat viisivuotisia ja niiden tavoitehinnat ovat yhteensä 32,5 M€ (alv 0 %). Urakka-alueiden raja muuttui Pelkosenniemeltä Vuostimoon ja Pyhätunturin alueen tiestö siirtyi Sodankylän urakan alueelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme