HUS

Koronarokotereaktiot eivät kuormita erikoissairaanhoitoa

Jaa

Potilaita, joilla on koronavirusrokotteista aiheutuneita oireita tai haittavaikutuksia, on hoidettu HUSin eri erikoisaloilla hyvin vähän. Koronavirustartunnan saaneet potilaat sen sijaan kuormittavat erikoissairaanhoitoa.

HUSin alueella on annettu yli 2,4 miljoonaa koronavirusrokoteannosta.

HUSin päivystyksiin on hakeutunut hyvin vähän potilaita rokotusreaktioiden vuoksi. ”Kesän aikana meillä on ollut yksittäisiä potilaita, joilla on ollut allerginen reaktio rokotuksen jälkeen ja nämä on saatu hyvin hoidettua”, kertoo ylilääkäri Timo Suonsyrjä HUS Akuutista. Viimeisten 30 vuokauden aikana Meilahden yhteispäivystyksessä hoidettu yhtä lievästi oireilevaa potilasta koronarokotukseen liittyvän allergisen reaktion vuoksi.

HUS suosittelee rokotteen ottamista kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta. ”Suomen kaikista synnytyksistä kolmasosa hoidetaan HUSin sairaaloissa. Meille on kertynyt paljon kokemusta vaikean taudin aiheuttamista ongelmista. Sen sijaan tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle”, kertoo linjajohtaja Aydin Tekay Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Syksyn aikana HUSissa on hoidettu yksittäisiä potilaita, joilla on ilmennyt parin viikon aikana rokotuksen jälkeen sydänlihastulehdus. ”Heidän hoitojaksonsa ovat olleet pääsääntöisesti lyhyitä, vain muutamia päiviä. Sairaalahoitoa vaativa sydänlihastulehdus on kaiken kaikkiaan verraten harvinainen. Sekä koronavirustauti että koronavirusrokotukset lisäävät sydänlihastulehduksen riskiä. Nyt potilaita on ollut hoidettavana hieman tavanomaista enemmän”, kertoo linjajohtaja Jyri Lommi Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

HUSin lasten yksiköissä on ollut hoidettavana joitakin yksittäisiä potilaita, joilla on ollut lieviä sydänlihastulehdukseen sopivia oireita ja löydöksiä koronavirusrokotteen jälkeen. ”He kaikki ovat parantuneet levolla ilman lääkitystä tai toimenpiteitä. Vakavaa tautia ei ole ollut kenelläkään”, kertoo osastonylilääkäri Jaana Pihkala Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä.

HUSin Iho- ja allergiasairaalassa on tutkittu koronavirusrokotuksen saaneita potilaita, joilla on ollut erilaisia oireita, joiden on epäilty liittyvän puolustusjärjestelmän aktivoitutumiseen. ”Varsinaisia selkeitä rokoteallergioita on näiden potilaiden joukossa ollut erittäin vähän”, toteaa ylilääkäri Mika Mäkelä Tulehduskeskuksesta.

Koronavirusrokotteista aiheutuneet sairaalahoitoa vaatineet oireet ja haittavaikutukset ovat osoittautuneet hyvin vähäisiksi. ”Kyllä erikoissairaanhoidon kantokykyä uhkaavat nimenomaisesti koronavirustartunnan saaneet potilaat, jotka eivät ole saaneet yhtään rokoteannosta tai joiden rokotussuoja on puutteellinen”, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras inom kort.

Lisätietoja medialle:
HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme