Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Koronatilanne toistaiseksi rauhallinen - PPSHP aloittaa yt-menettelyn töiden uudelleen organisoimiseksi

Jaa

Hallituksen asettamien rajoittamistoimenpiteiden myötä koronaepidemian ensimmäinen huippu jäi Pohjois-Pohjanmaalla matalaksi. Rajoitteiden asteittainen purkaminen pitää epidemian hallinnassa, mutta samalla sen kesto pitenee, mikä puolestaan voi aiheuttaa muutoksia sairaalan toimintaan pitkäksikin aikaa. Jotta henkilöstöresurssia voidaan kohdentaa joustavasti epidemian edetessä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä aloitetaan yhteistoimintamenettely.

Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla vasta alussa. Maakunnassa on todettu yhteensä 129 koronatartuntaa ja OYS:ssa sairaalahoidossa on ollut kaiken kaikkiaan kolmisenkymmentä potilasta. Alkuvaiheen jälkeen sairaalahoitoa vaativien potilaiden lukumäärä on hiljalleen vähentynyt ja tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on vain muutamia sairaalahoitoa vaativia potilaita. Epidemia ei kuitenkaan ole väistynyt ja koronatartunnat tulevat todennäköisesti lisääntymään rajoittamistoimenpiteiden poistamisen ja liikkuvuuden kasvamisen myötä.

”Ennusteet elävät, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epidemian huiput ajoittuisivat elokuulle ja myöhemmälle syksylle. Lisäksi on mahdollista, että koronaepidemia vaikuttaa sairaalan toimintaan vielä vuoden päästä keväälläkin. Tämän vuoksi meillä täytyy olla valmius kohdentaa henkilöstökuntaa sinne, missä sitä kipeimmin tarvitaan”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin PPSHP johtaja Ilkka Luoma.

Keskeinen tavoite koronavalmiuden lisäksi on elektiivisen eli kiireettömän hoidon varmistaminen, sillä kiireettömien hoitojen siirtyminen merkitsee kasvavia jonoja, hoidon viivästymistä ja pahimmassa tapauksessa potilaan tilan huononemista. Tämän vuoksi vastaanotoille on tärkeää saapua myös koronaepidemian aikana - vastaanottoaika ei suositella perumaan omatoimisesti, sillä sairaalaan on turvallista saapua.

YT-menettelyllä turvataan sairaalaan joustava toiminta

Sairaanhoitopiirissä aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut koronavirusepidemiasta johtuvista, henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavista muutoksista työn organisoinnissa ja muissa työjärjestelyissä. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko henkilöstöä.

”Koronaepidemian edetessä meille voi tulla tarve työn nopeaan uudelleen organisointiin”, toteaa PPSHP:n henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen. ”Olemme nyt poikkeustilanteen aikana keskittyneet epidemian hoitamiseen ja kiireetöntä hoitoa on vähennetty koronapotilaiden hoidon varmistamiseksi. Samalla osalla henkilökunnasta työt ovat vähentyneet. Yhteistoimintaneuvotteluissa neuvotelemme myös töiden vähenemisen seurauksista ja korvaavista ratkaisuista”, Jääskeläinen jatkaa.

Korvaavia töitä järjestetään ensisijaisesti osaamisen mukaisesti. Muita korvaavia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi työaikapankissa olevat vapaat, säästölomat, aktiivivapaat ja lomarahanvaihtovapaat sekä palkattomat virka- ja työvapaat.

Yhteistoimintaneuvottelut eivät tässä vaiheessa koske henkilöstön irtisanomista tai lomauttamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Jääskeläinen, henkilöstöjohtaja, PPSHP. p. 0400 688 270, juha.jaaskelainen@ppshp.fi

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. p. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme