Koronavuodesta 2020 museoille epävarmuutta mutta myös uusia toimintamuotoja

Museoiden pitkään nousujohteiset kävijämäärät taittuivat koronan myötä: käyntimäärät vähenivät vuonna 2020 noin 42 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tämä johti museoissa merkittäviin tulomenetyksiin ja vaikuttaa väistämättä toimintaedellytyksiin. Lomautuksia, henkilöstön palkanmaksun keskeytyksiä ja rekrytointien vähenemistä oli jopa 42 prosentissa ammatillisista museoista vuonna 2020. Vaikutus kohdistuu myös valtionosuuksilla rahoitettuun museotoimintaan. Paikallismuseokentällä toiminta on sitäkin riippuvaisempaa lipputuloista ja tapahtumista, ja pandemiatilanne on hankaloittanut ja rajoittanut myös vapaaehtoisvoimin tehtävää työtä merkittävästi. Suomessa toimii 153 ammatillisesti hoidettua museota. Paikallismuseoita on arviolta 900.
Ammatillisten museoiden toiminta yleisötyötä laajempaa
Valtaosa (74 %) ammatillisista museoista on saanut valtion myöntämää, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan jakamaa koronatukea. Vajaa neljännes ei kuitenkaan ole saanut lainkaan taloudellista tukea. Museoiden sulkemiset ovat jatkuneet myös vuoden 2021 alkupuoliskolla. Tammikuussa annettujen vastausten mukaan yli 80 prosenttia toimijoista arvioi, että myös palveluntarjonnan karsinnat jatkuvat alkaneen vuoden kuluessa.
Museoiden työ on kuitenkin paljon muutakin kuin yleisötyötä. Samalla kun yleisö- ja yhteisötyö vähentyi merkittävästi, kokoelmatyön määrä on kasvanut ja kulttuuriympäristötyö on jatkunut vahvana. Museoiden sulkemiset ovat myös mahdollistaneet ajankäyttöä esimerkiksi henkilöstön täydennyskoulutukseen.
Paikallismuseoiden toimintaedellytykset hauraat
Suomen paikallismuseot ovat kuntien, yhdistysten ja säätiöiden omistamia, vapaaehtoisvoimin tai sivutoimisesti hoidettuja paikallisia kotiseutu- ja erikoismuseoita. Niiden toiminta ja tulonmuodostus perustuu usein vahvasti kohteiden avoinna pitoon ja yleisötapahtumiin. Paikallismuseoista 14 prosenttia joutui koronavuonna 2020 keskeyttämään toimintansa kokonaan. Lähes kolmasosa kyselyyn vastanneista paikallismuseoista kertookin koko toimintansa lähitulevaisuuden vaarantuneen koronapandemian aikana. Lähes 70 prosentin mukaan tulevan suunnittelu on vaikeaa.
Paikallismuseoissa edelleen nousevina uhkina nähdään rajoitusten jatkuminen, kävijämäärien väheneminen ja taloudellisen kestävyyden murtuminen. Henkilöstön palkkaaminen on vaikeutunut ja museotoiminta supistunut. Kun rekrytoinnit ovat vähentyneet myös kuntien säästöjen ja lomautusten vuoksi, tilanne vaikuttaa museoalaan myös pidemmällä tähtäimellä, sillä kesätyö paikallismuseossa on usein ponnahduslauta kulttuuriperintöalalle. Monien paikallismuseoiden elinvoimaisuus on jo ennestään vapaaehtoisaktiivien varassa, jotka usein ikänsä puolesta edustavat koronan riskiryhmiä. Tämäkin on osaltaan vaikuttanut paikallismuseoiden toimintamahdollisuuksiin.
Vuoden kuluessa kuitenkin usko paikallisuuden voimaan ja kulttuurin merkitykseen on vahvistunut. Eräs paikallismuseon edustaja kiteyttää: “Tapahtumien puute on herättänyt kysyntää ja kaipausta niiden käyttäjiltä. Toivomme entistäkin innokkaampia vierailijoita museomme tapahtumiin! Olemme huomanneet olevamme tarpeellisia.”
Pandemiavuosi johtanut museoissa myös uudistumiseen
Vuoden 2020 kuluessa valtaosa museoista kehitti itselleen uusia toimintamuotoja, ja tämä kehityssuunta jatkuu vahvana. Ammatillisista museoista yleisöille suunnattuja digitaalisia palveluita on kehittänyt tai ottanut käyttöön lähes 75 prosenttia, ja sama osuus arvioi tämän kehittämisen jatkuvan myös vuonna 2021. Virtuaaliset museokierrokset ovat lyöneet läpi korona-aikana. Eurooppalaistenkin arvioiden mukaan verkosta on tullut museotoiminnassa pysyvästi tärkeämpi toimintaympäristö.
Paikallismuseoista viidennes kertoi kehittäneensä nimenomaan digitaalisia palveluitaan. Näiden kehittäminen vaatisi paikallismuseoissa kuitenkin lisää resursseja sekä ansaintamalleja. Vaikeuksista huolimatta lähes kolmannes paikallismuseoista oli onnistunut kehittämään uusia toimintamuotoja.
Koko museokenttä nostaa juuri digitalisaation vuonna 2020 tapahtuneista muutoksista keskeisimmäksi mahdollisuudeksi ja opiksi kulttuuripolitiikalle. Sekä ammatillisten että paikallismuseoiden vastausten mukaan jatkossa tulee pystyä paremmin varautumaan kriisitilanteisiin, riskienhallintaan sekä ennakointiin. Osa museoalan vastaajista uskoo pandemian seurausten nostavan entistä paremmin esiin kulttuuripalveluiden merkityksen taloudelle sekä yksilön ja yhteisöjen hyvinvoinnille. Myös kotimaisessa matkailussa nähdään monipuolisesti mahdollisuuksia koko toimialalle.
Kyselyn taustaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö teetti 18.1.–1.2.2021 kulttuurin, taiteen ja luovien alojen toimijoille avoimen verkkokyselyn koronapandemian vaikutuksista yhteisöjen ja yksilöiden toimintaan. Kysely koski tietoja koronan vaikutuksista vuonna 2020 sekä arviota koronanvaikutuksista vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla eli 1.1.–30.6.2021. Kyselystä saatavien tietojen avulla ministeriö pyrki muodostamaan ajantasaista tilannekuvaa poikkeustilanteen vaikutuksista toimialalla.
Kyselyn kokonaisvastaajamäärä oli 2029. Vastaajista 1426 edusti jotain yhteisöä, kuten yhdistystä, yritystä tai kunnallista toimijaa, ja 603 oli henkilöitä, kuten taiteilijoita tai freelancer-työntekijöitä. Vastaajista 81 edusti ammatillisesti hoidettuja museoita ja 142 edusti paikallismuseoita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ulla Salmela, kehittämisjohtaja (vs.), Museovirasto, puh. 0295 33 6251, ulla.salmela@museovirasto.fi
Kimmo Levä, pääsihteeri, Suomen museoliitto ry, puh. 040 166 2816, kimmo.leva@museoliitto.fi (ammatilliset museot)
Jonina Vaahtolammi, koordinaattori, Suomen kotiseutuliitto ry, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 974 1705 (paikallismuseot).
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme