Helsingin yliopisto

”Kotomaamme koko kuva” - Kansalliskirjasto julkaisee uuden tietokannan 1800-luvun suomenkielisistä lukijakirjeistä

Jaa
Paikalliskirjeet ovat paikallisyhteisön nimissä lehdistöön kirjoitettuja lukijakirjeitä, joita jo Eero Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kuuluisassa kohdassa luki ja lähetti sanomalehtiin ja koki samalla ”kotomaamme koko kuvan – sen ystävällisten äidinkasvojen” painumisen sydämensä syvyyteen. Kansalliskirjailijan kuvaama paikalliskirjeilmiö laajentui suomenkielisessä lehdistössä 1800-luvun puolivälissä kokonaiseksi paikalliskirjekulttuuriksi. Se oli osa varhaisen kansalaisyhteiskunnan muotoutumista.

Translocalis on avoin digitaalinen tietokanta vuoteen 1885 mennessä suomenkielisten lehtien sivuilla painetuista paikallislukijakirjeistä, joka julkaistaan osana Kansalliskirjaston digitaalisia kokoelmia (digi.kansalliskirjasto.fi).

Tietokannan julkistamistilaisuus järjestetään 9.2.2023 klo 18.30–20.00 Kansalliskirjaston Kupolisalissa (Unioninkatu 36, Helsinki). Tilaisuuteen voi ilmoittautua tiistaihin 31.1.2023 mennessä osoitteessa https://www.lyyti.in/translocalis2023

Tietokannan nimen sana trans viittaa jonkin yli, läpi tai halki menevään ja localis puolestaan tilaan tai paikkaan liittyvään. Yhdessä Translocalis ilmaisee ylipaikallisuutta, jota paikalliskirjeet edustivat. Suomenkielinen lehdistö kehittyi nimittäin aluksi maanlaajuiseksi ja alkoi maakunnallistua sekä paikallistua vasta 1800-luvun loppupuoliskolla. Kun lehdissä julkaistut paikalliskirjeet laajensivat paikallisyhteisöissään asuneiden ihmisten tiedon piiriä, ne tekivät yhteiskunnallisesta paikallista ja paikallisesta yhteiskunnallista.

Translocalis-tietokannassa on 72 000 kirjettä eri pitäjistä, kaupungeista, maan eri osista ja ulkomailta. Kirjeitä lähetettiin kaikista kansankerroksista. Kansalliskirjaston verkkopalvelussa tietokannan kirjeitä voi lajitella mm. lähetyspaikkakunnan tai kirjoittajan mukaan sekä tehdä tekstihakuja kirjeiden sisältöön.

Translocalis-tietokannan paikalliskirjeet muodostavat varhaisimman suomenkielisten ihmisten itse kirjoittaman laajan tekstikorpuksen, joka on tähän asti jäänyt pitkälti sekä historiantutkimuksen että historiatietoisuuden katveeseen. Kansalliskirjaston uutena kulttuuriperintökokoelmana tietokanta palvelee niin historian ja lähitieteiden tutkijoita kuin myös menneisyydestä kiinnostunutta suurta yleisöä.

Translocalis on Alfred Kordelinin säätiön rahoittama Suuri kulttuurihanke 2021–2023. Translocalis on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopistossa toimivan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) ja Kansalliskirjaston kanssa.

Tapahtuma on suomenkielinen.

Lisätietoja:

FT, tutkijatohtori Heikki Kokko
Translocalis-tutkimus- ja kulttuurihanke: Lukijakirjeet kansalaisyhteiskunnan äänenä ja uutena kulttuuriperintönä -projektin johtaja
Tampereen yliopisto
heikki.kokko[at]tuni.fi
Puh +358503186127

https://projects.tuni.fi/translocalis/

Tietoja julkaisijasta

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye